Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων που έγινε στις 12-6-2020 – Κόμβος για την αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού – Από το Υπουργείο Ανάπτυξης η χρηματοδότηση
Η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή της γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπη θα γίνει μέσω ενός συνολικού σχεδίου που θα ετοιμαστεί από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων που έγινε την περασμένη Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πρόκειται για ένα πολύ παλιό ζήτημα του νησιού που ενώ έχουν δαπανηθεί χρήματα για την αντιμετώπισή του, δεν επιλύθηκε σε σωστή βάση και μόνο ημίμετρα έχουμε δει μέχρι τώρα. Η συζήτηση και η ενημέρωση προκλήθηκε από
επερώτηση που κατέθεσε ο τέως Περιφερειάρχης και σημερινός Περιφερειακός Σύμβουλος Σπύρος Σπύρου ο οποίος επεσήμανε στη νέα περιφερειακή αρχή ότι εκκρεμεί ακόμα η κατασκευή της γέφυρας στον Αγ. Χαράλαμπο.
Μπορεί ο κ. Σπύρου να έδωσε στοιχεία για ενέργειες που έγιναν επί θητείας του, ωστόσο στη Ζάκυνθο έχουν αναληφθεί πολύ πιο πριν πρωτοβουλίες για την γέφυρα που όμως για διαφορετικούς κάθε φορά λόγους έμειναν στα χαρτιά.
Με αφορμή την επερώτηση Σπύρου η απάντηση Στασινόπουλου, που υποσχέθηκε συνολική λύση
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος στην απάντησή του ανακοίνωσε πως είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης από το οποίο ζήτησε εγγράφως από τον Οκτώβριο του 2019 την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη μελέτη και την υλοποίηση του πλάνου. Υπάρχει ήδη προένταξη χρηματοδότησης και το σχέδιο που θα γίνει θα διευθετήσει τις συνολικές κυκλοφοριακές ανάγκες στους γύρω από τη γέφυρα δρόμους, τόσο προς την πόλη όσο και προς τα χωριά που συνάμα είναι και τουριστικοί προορισμοί.
Μεταξύ των άλλων ο κ. Στασινόπουλος περιέγραψε τα χρόνια αιτήματα για να υλοποιηθεί το έργο το οποίο θα συνδέσει με τους κυκλοφοριακούς άξονες που πηγαίνουν σε Λαγανά, Βασιλικό, Βολίμες κλπ. Ακόμα μίλησε για το «αγκάθι» που είναι ο χώρος ο οποίος ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ και έπρεπε να παραχωρηθεί για να γίνει το έργο, διαδικασία που έγινε επί Αντιπεριφέρειας του αείμνηστου Διονύση Μυλωνά το 2014 και πρόκειται για 2 περίπου στρέμματα γης. Αυτά τα στρέμματα όμως δεν επαρκούν για τις μελλοντικές ανάγκες και άρα το θέμα είναι υπό εξέταση.
Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες των επόμενων 20-30 χρόνων. Μέχρι τότε η κίνηση θα εξυπηρετείται από τη στρατιωτική γέφυρα, από την πεζογέφυρα και από την επισκευασμένη βενετσιάνικη γέφυρα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος είπε ότι έτσι θα δοθεί μόνιμη λύση στο κυκλοφοριακό της πόλης και ότι ο δρόμος που θα γίνει θα συνδέει με την καμάρα Αγίου Λαζάρου. Από το Μάρτιο μήνα είναι έτοιμες οι εγκρίσεις για τις μελέτες.
Η επερώτηση του κ. Σπύρου Σπύρου που ανακοινώθηκε από τον ίδιο μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο επεσήμανε ότι έχει παραμείνει στα συρτάρια η δουλειά που έγινε για την κατασκευή της γέφυρας στον Αγ. Χαράλαμπο και είπε τα ακόλουθα:
Στην πρώτη αιρετή περίοδο για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση 2010-2014 είχε δρομολογηθεί η κατασκευή σταθερής και μόνιμης γέφυρας στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπη, πλησίον της επί των ημερών μας στην περιφερειακή αρχή ανακατασκευασμένης παλαιάς βυζαντινής γέφυρας. Η Περιφέρεια, με πολύ μεγάλο αγώνα του αείμνηστου Διονύση Μυλωνά, είχε εξασφαλίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς για το σκοπό αυτό.
Η νέα γέφυρα, θα εξασφάλιζε την καλύτερη κυκλοφοριακή σύνδεση στην εν λόγω περιοχή και θα μείωνε την κυκλοφοριακή ασφυξία που παρατηρείται στην είσοδο και έξοδο της πόλης πλησίον του λιμένος της Ζακύνθου.
Αντί αυτού, την προηγούμενη περιφερειακή περίοδο, επελέγη η τοποθέτηση μεταλλικής στρατιωτικής γέφυρας η οποία βελτίωσε μεν την κατάσταση αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα. Ερωτήσεις προς την προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχαν υποβληθεί τόσο από εμένα ως επικεφαλής περιφερειακής παράταξής όσο και από τον τότε περιφερειακό σύμβουλο και νυν αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Στασινόπουλο.
Σήμερα, το θέμα βρίσκεται στην δικαιοδοσία σας και θεωρούμε ότι η κατασκευή μόνιμης γέφυρας πρέπει να προωθηθεί με γοργούς ρυθμούς. Ερωτάσθε:
-Τι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τι θα κάνετε ώστε στην τρέχουσα περίοδο το έργο αυτό το οποίο θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να μπορέσει να εκτελεστεί;
Της Αγγελικής Ξενόφου