Αυξημένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στο νησί μας, αν και τώρα πια έχει ήπια συμπτώματα καθώς ο ιός με τις συνεχείς μεταλλάξεις έχει εξασθενήσει. Ωστόσο τον Αύγουστο θα υπάρχουν ακόμα περισσότεροι τουρίστες και με δεδομένο ότι δεν ισχύουν πια μέτρα προφύλαξης, χρειάζεται προσοχή.
Σε δηλώσεις του ο ιατρός παθολόγος Σιγούρος Θεοδόσης επεσήμανε: «Το φετινό καλοκαίρι είναι πιο ήρεμο στο θέμα του κορονοϊου΄και είχαμε άρση του μέτρου της χρήσης μάσκας που δεν είναι πιά υποχρεωτική ούτε στα ιατρεία ούτε στα νοσοκομεία.
Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ωστόσο πως ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση. Μετά τις 10 Ιουλίου που αυξήθηκε ο τουρισμός και έρχονται στο νησί μας φοιτητές και κόσμος από τα διάφορα μέρη του κόσμου, προκλήθηκε ένα αρκετά μεγάλο ενδημικό κύμα».
Τώρα που μπήκαμε στον Αύγουστο και στο νησί θα φιλοξενούμε ακόμα περισσότερο κόσμο, ο κ. Θεοδόσης είπε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά χωρίς υπερβολές, με μέτρο και λογική. Τα άτομα που έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που δεν τους γνωρίζουν, πρέπει να προσέχουν για τον εαυτό τους αλλά και για τους συγγενείς τους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».
Οι ασθενείς του Ιουλίου
Με δεδομένο πως είχαμε αρκετά κρούσματα τον Ιούλιο μήνα, ο κ. Θεοδόσης έκανε γνωστά τα ακόλουθα: «Τα συμπτώματα τώρα είναι ήπια και πολλοί πέρασαν την ασθένεια μένοντας στο σπίτι τους, με τις οδηγίες των γιατρών. Εκεί που χρειάστηκε χορηγήθηκαν έγκαιρα τα αντι-ιικά φάρμακα. Να αναφερθεί βέβαια πως την περιμέναμε αυτή την έξαρση.
Γνωρίζουμε πως ο κορονοϊός δεν έχει περάσει, αλλά δεν έχει τη θνησιμότητα που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιους συνανθρώπους μας όμως μπορεί να τους ταλαιπωρήσει, ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και τους ηλικιωμένους. Χρειάζεται προσοχή γιατί η κορύφωση δεν ήλθε ακόμα καθώς ο Αύγουστος είναι στην αρχή του και πρόκειται για ένα θερμό μήνα που θα έχει χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό. Τώρα δεν τηρείται κανένα μέτρο στα αεροδρόμια και άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Για τις περιπτώσεις των συμπολιτών μας που θα δουν τα πρώτα συμπτώματα ο κ. Θεοδόσης είπε: «Αν κάποιος έχει συμπτώματα όπως κρυάδες, πονόλαιμο, βραχνάδα στη φωνή, πυρετό, θα πρέπει να κάνει πρώτα ένα τεστ. Οι δύο στους τρεις με τέτοια συμπτώματα έχουν κορονοϊό, ακόμα κι αν πέρασαν πρόσφατα την ασθένεια, δηλαδή τους τελευταίους 3 με 6 μήνες. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά τα άτομα αυτά θα πρέπει να απομονωθούν για λίγες ημέρες και να λάβουν ήπια αγωγή. Με αντιπυρετικά και παυσίπονα ο ιός υποχωρεί. Αντιβίωση δεν χρειάζεται εκτός αν τα συμπτώματα επιμένουν πέρα από τις 5 ημέρες και ο ιός δημιουργήσει επιλοίμωξη».
Εξασθένηση
Για την πορεία που ακολούθησε ο ιός αυτά τα χρόνια ο κ. Σιγούρος Θεοδόσης είπε τα εξής: «Η σφοδρότητα που είχε ο κορονοϊός τα προηγούμενα χρόνια δεν υπάρχει πια, Ακόμα και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, θα περάσουν τον κορονοϊό ήπια σε ένα ποσοστό 95%, αρκεί να πάρουν τις οδηγίες από το γιατρό τους και τα αντι-ιικά φάρμακα. Ετσι μειώνουμε τις πιθανότητες των σοβαρών επιπλοκών γι’ αυτές τις κατηγορίες ατόμων και τις ηλικιακές ομάδες. Χρειάζεται και ένα οξύμετρο για να μετράνε τον κορεσμό του οξυγόνου».
Για την πορεία του κορονοϊού ο κ. Θεοδόσης είπε ακόμα ότι «θα συνεχίσει να εξασθενεί και θα φτάσει σε σημείο που θα είναι ένας κοινός ιός και θα τον περνάμε χωρίς να χρειάζεται τεστ για να τον εντοπίσουμε και χωρίς να παίρνουμε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης. Θα έχει μειωμένη μολυσματικότητα και μικρότερη δυναμική. Δεν θα έχει τα συμπτώματα που είχαν τα πρώτα στελέχη που είχαν την ικανότητα να σκοτώσουν έναν άνθρωπο. Αυτό δείχνει η πορεία του Covid που εξασθενεί χρόνο με το χρόνο».
Τα εμβόλια
Σε ερώτημα για τα εμβόλια που θα γίνονται από τους επόμενους μήνες, ο κ. Θεοδόσης εξήγησε: «Το φθινόπωρο θα βγει εμβόλιο που θα καλύπτει την ΟΜΙΚΡΟΝ και τα άλλα στελέχη, θα γίνεται μία φορά το χρόνο και θα μας προσφέρει ανοσία. Επίσης θα κάνουμε και το εμβόλιο για τη γρίπη».