Ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στον τουρισμό είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού.
Το φαινόμενο της αδυναμίας στελέχωσης των θέσεων εργασίας φαίνεται να απασχολεί έντονα τους ζακυνθινούς επιχειρηματίες και να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητές τους. Η κα Νίκη Μαλαφούρη, Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου, σχολιάζει και αναλύει στον -Ε- τους παράγοντες του προβλήματος.
Ειδικότερα για τα αίτια της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού η κα Μαλαφούρη αναφέρει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι η έλλειψη προσωπικού, η οποία γίνεται κάθε μέρα και πιο έντονη. Τα ξενοδοχεία είχαν αποδώσει την δυσκολία στελέχωσης των θέσεων στην αλλαγή του προσανατολισμού των εργαζομένων. Την περίοδο της πανδημίας, επειδή ο τουρισμός παρέμενε κλειστός λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, όλοι οι εργαζόμενοι στράφηκαν σε διαφορετικό επαγγελματικό τομέα με μεγαλύτερη μονιμότητα, καλύτερες αποδοχές και λιγότερες ώρες εργασίας, όπως το ντελίβερι. Οι νέοι εργαζόμενοι στράφηκαν στην Ευρώπη, στο Ντουμπάι και σε άλλες περιοχές που είχαν αυξημένους μισθούς και ολοχρονίς δουλειά. Παρά την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού το πρόβλημα και παραμένει και μεγαλώνει. Όπως εξηγούν οι επιχειρηματίες από τον χώρο των ξενοδοχείων η αιτία του προβλήματος είναι πολυπαραγοντική. Η εποχικότητα του τουρισμού παραμένει ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες που όμως συνδυάζεται με την δυσκολία εύρεσης κατοικίας. Για κάποιον εργαζόμενο που δεν είναι ζακυνθινός υπάρχει μεγάλη δυσκολία εύρεσης κατοικίας. Υπάρχει τεράστιο θέμα και με την αύξηση των ακινήτων που προορίζονται για χρόνια μίσθωση. Δεν υπάρχουν ακίνητα για μίσθωση και αυτά που υπάρχουν είναι πολύ ακριβά. Σε περίπτωση που οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν παρέχουν διαμονή για τους εργαζόμενους τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού οι τιμές εκτοξεύονται. Το ζήτημα της έλλειψης στέγης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να έρθει κάποιος. Το κόστος συμβίωσης επίσης είναι πάρα πολύ ακριβό. Οπότε περιπλέκονται τα πράγματα. Σύμφωνα με την Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό, στα εστιατόρια δηλαδή, οι εποχικά εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν για τουλάχιστον πέντε μήνες χωρίς εισόδημα. Η επιδότηση παραμένει στους τρεις μήνες. Οι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας έχουν κάνει αίτηση από τον Οκτώβρη-Νοέμβρη και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Οι ελλείψεις σε προσωπικό το 2023 ήταν 53.000. Φέτος υπολογίζουμε ότι θα φτάσει στις 100.000 περίπου».

Στην συνέχεια η κα Μαλαφούρη τονίζει ότι το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδικευμένους εργαζομένους και ότι το φαινόμενο έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο να παραμείνουν κλειστές. Ειδικότερα αναφέρει ότι «υπάρχει περίπτωση κάποιες επιχειρήσεις να κλείσουν νωρίτερα ή να μην ανοίξουν καθόλου. Ήδη το αντιμετωπίζουμε. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν μείνει κλειστές για αυτό τον λόγο και πραγματικά γίνεται μεγάλος αγώνας για να μπορέσουν να καλύψουν τις θέσεις εργασίας. Άλλο φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι να κλείνουν συμφωνίες επιχειρήσεις με εργαζομένους και μετά από λίγες μέρες οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν σε άλλες επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερα χρήματα. Η ζήτηση και η προσφορά είναι σε τέτοιο βαθμό που δημιουργεί προβλήματα και καθημερινές εναλλαγές».
Στην συνέχεια η κα Μαλαφούρη επισημαίνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο τουρισμός οδεύει σε ένα μεγάλο ρεκόρ πανελλήνια αλλά και στον τόπο μας ενώ αναφέρεται και στους ελέγχους που διενεργούνται και οδηγούν τους επιχειρηματίες «στα κάγκελα»:
«δεν φτάνουν όλα αυτά, έρχεται και το ΙΚΑ και κάνει ελέγχους με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να πληρώνουν και πρόστιμα. Θα μπορούσε η κρατική εξουσία που ξέρει το πρόβλημα να είναι πιο ανεκτική και να ισορροπήσει την κατάσταση στον τουρισμό, γιατί αυτό θα έχει συνέπειες στην αγορά, στα ταμεία του κράτους, στους εργαζόμενους, στον ΕΦΚΑ, στην αγοραστική κίνηση και παντού υπάρχει πρόβλημα. Γίνονται καθημερινά επιτακτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις. Κανένας επιχειρηματίας δεν θέλει να είναι παράνομος. Όταν όμως υπάρχει αυτό το εργασιακό αλαλούμ, δεν μπορεί να είναι στο εκατό τοις εκατό σωστοί, διότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δημιουργούν θέματα. Όλοι οι επιχειρηματίες είναι στα κάγκελα. Το θέμα δεν είναι από μία τέτοια κατάσταση που επικρατεί πρόστιμα. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να βρούμε λύση και να προβλέψουμε. Οι μετακλήσεις που γίνονται εδώ και μερικούς μήνες είναι περιορισμένες, έχουν τεράστια γραφειοκρατία και καθυστερούν να πάρουν τις άδειες τους γιατί το ίδιο το σύστημα καθυστερεί. Ένας που έρχεται από τρίτη χώρα χρειάζεται δύο με τρεις μήνες για να κάνει την μετάκλησή του μα τότε τελειώνει και η σεζόν. Όλοι οι επιχειρηματίες είναι στα κάγκελα».
ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ