Το θέμα του βιώσιμου τουρισμού θα απασχολήσει όλους μας το επόμενο διάστημα καθώς συντάσσεται για τη Ζάκυνθο και για όλα τα νησιά τοτυ Ιονίου μελέτη με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και με ομάδα πανεπιστημιακών.
Ο καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης μίλησε στην εφημεριδα ΕΡΜΗΣ και επεσήμανε: «Χρειάζεται να συμμετέχουμε όλοι με ειλικρίνεια για να πετύχουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται και έγινε μία καλή συζήτηση στην πρώτη διαβούλευση που έγινε στη Ζάκυνθο. Αναδείχτηκαν πολλά θέματα από τους συμμετέχοντες κι εμείς θα κοιτάξουμε να τα αποτυπώσουμε και να προτείνουμε λύσεις».
Ένα από τα σοβαρά θέματα που πρέπει να δει με υπευθυνότητα η τοπική κοινωνία είναι η διαφορετική προσέγγιση των επιχειρηματιών και των κατοίκων, θέμα για το οποίο ο κ. Σπιλάνης είπε: «Υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ αφενός του επιχειρηματικού κόσμου που βλέπει τα κέρδη χωρίς να σκέφτεται το αύριο και το ότι όλο αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και από την άλλη των τοπικών κοινωνιών που έχουν αρχίσει να αισθάνονται το βάρος του τουρισμού και την πίεση στην καθημερινότητά τους. Είναι αυτό που ονομάζουμε υπερτουρισμό. Κάτοικοι και τουρίστες δεν αισθάνονται ότι περνούν καλά και έχουν αρχίσει να αντιδρούν. Έχουμε περιπτώσεις που βάζουν ταμπέλες και λένε «τουρίστες να πάτε στα σπίτια σας γιατί ενοχλείτε». Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη στο σχεδιασμό μας».
Ο καθηγητής σημείωσε πως «αυτό το μήνυμα ακούστηκε ξεκάθαρα στη Ζάκυνθο και υπάρχουν αντιδράσεις της κονωνίας που λέει φθάνει πια».
Για την συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου από τους πολίτες ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους, ο καθηγητής ανέφρε: «Είναι σημαντικό να ακούσουμε τους ανθρώπους αλλά και το περιβάλλον. Δεν υπολογίζουμε πως κάνοντας συνεχώς παρεμβάσεις με κάλυψη εδάφους, τσιμεντοποίηση κλπ., αυτά έχουν αναλυθεί και απαντηθεί επιστημονικά. Οι κοινωνίες και οι φορείς θέλουν να τα περάσουν αυτά στην πράξη; Εμείς δεν λέμε κάντε αυτά, αλλά ερχόμαστε να ακούσουμε τι λένε κάτοικοι και φορείς, γι’ αυτό ξεκινήσαμε με ερωτηματολόγιο και ευρύτερη διαβούλευση. Μετά θα δώσουμε τις λύσεις και ακολούθως η Περιφέρεια θα πάρει τις αποφάσεις μαζί με τους Δήμους για το είδος της ανάπτυξης που θέλουν.
Εκτός από το οικονομικό αποτέλεσμα πρέπει να έχουμε ένα ισορροπημένο περιβάλλονκαι μία ποιότητα ζωής για μας και για τα παιδιά μας.
Η ληστρική εκμετάλλευση των πόρων είναι απαράδεκτη και δεν είμαστε κατακτητές ούτε αποικιοκράτες στον τόπο μας»
*
Η Γραμματέας του Επιμελητηρίου Νίκη Μαλαφούρη πήρε μέρος στη συνάντηση εργασίας που έγινε πριν από 10 ημέρες στο Διοικητήριο από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων για την βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό και δήλωσε αστον –Ε-: «Κάνουμε μία ληστρική επιβάρυνση στις πηγές από τις οποίες πλιουτίζουμε, δηλαδή τον τουρισμό. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι πηγές να μην υπάρχουν. Αν και έχουμε καθυστερήσει πρέπει να κάνουμε αυτή τη μελέτη. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.
Στη συνάντηση που έγινε δεν ήλθαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και είναι λυπηρό να μην παρευρίσκονται οι άνθρωποι του τουρισμού, ούτε ένας δεν ήλθε. Φαίνεται πως δεν τους ενδιαφέρει… Είναι ενθαρρυντικό το ότι ήλθαν ιδιώτες που φαίνεται να ενδιαφέρονται πιο πολύ».
Η Γραμματέας του Επιμελητηρίου ανέφερε ακόμα: «Πρέπει να δούμε ποιό είναι το όραμά μας για το νησί και να κάτσουμε να το υλοποιήσουμε. Εκεί δημιουργείται το πρόβλημα, στην υλοποίηση.
Πράγματι υπάρχει το φαινόμενο του υπερτουρισμού χωρίς να διαθέτουμε υποδομές.
Η ομάδα του καθηγητή κ. Στιλάνη ξεκίνησε από τη Ζάκυνθο και μετά θα πάει στα άλλα νησιά. Η μελέτη θα παρουσιαστεί σε δύο μήνες αφού γίνουν οι επισκέψεις σε όλα τα νησιά και αφού ληφθούν τα δεδομένα από όλο το Ιόνιο. Ο καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Αιγαίου έχει τεράστια εμπειρία και μας την καταθέτει μαζί με τις γνώσεις και την ανησυχία του. Εμείς πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να δούμε τι γίνεται στον τόπο μας. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να αγαπούν τον τόπο τους, να έχουν καλαισθησία και ευγένεια».
Τέλος η κ. Μαλαφούρη κάλεσε τους Ζακυνθινούς να πάρουν μέρος και να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο για να υπάρχει καταγεγραμμένη η θέση των συμπολιτών μας και να ληφθεί υπόψη στη μελέτη: «Αυτό το ερωτηματολόγιο που έχει η Περιφέρεια πρέπει να το προωθήσουμε και να λειτουργήσει σαν μπούσουλας. Αυτή η συνάντηση εργασίας που έγινε δεν είναι αρκετή και χρειάζεται να συνεχίσουμε», κατέληξε η κ.Μαλαφούρη.