΄Ενας σεισμός χρειαζότανε για να έρθουμε στα συγκαλά μας, έλεγε πριν λίγες ώρες γνωστός θυμόσοφος της πλατείας και καλός φίλος της στήλης.
“Τα μυαλά μας τα έχουμε πάνω απο τα κεφάλια μας και και αυτά που ακούμε δεξιά κι αριστερά μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα” συνέχισε.
Η αλήθεια είναι ότι ο σεισμός ήταν από τους πλέον ισχυρούς της τελευταίας δεκαετίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά τον Οκτώβρη 2018 που είχε σημειωθεί ο σεισμός των 6,4 ρίχτερ
44 χιλιόμετρα δυτικά της Ζακύνθου, δεν είχε σημειωθεί άλλη δόνηση τόση ισχυρή.
Τρομάξανε οι συμπολίτες μας διότι στην περίπτωση του σεισμού της περασμένης Παρασκευής με μέγεθος 5,7 της κλίμακας ρίχτερ, (στην αρχή μας έδωσαν 5,2 ρ. και είπαν πως ήταν δίδυμος σεισμός), ίσως επειδή ήταν χαμηλού εστιακού βάθους, υπήρξε ιδιαίτερα αισθητός και παρά την απόσταση των 50 περίπου χιλιομέτρων από το επίκεντρο.
Τώρα αν θα υπάρξει συνέχεια φαίνεται πως οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί. Ωστόσο σε δημοσίευμα της η εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ αναφέρει τα εξής ενδιαφέροντα:
“Η δόνηση, που “κούνησε” τη Μεσσηνία, την Ηλεία και τα νησιά του Ιονίου έγινε αισθητή στην Αχαΐα, την Αττική, αλλά και την Κρήτη, ακόμα και σε περιοχές της Κάτω Ιταλίας, σύμφωνα με αναφορές χρηστών του διαδικτύου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας, ωστόσο δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα…
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά των Στροφάδων νήσων, 42χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Κυπαρισσίας και 67χλμ. νοτιοανατολικά της Ζακύνθου. Του σεισμού είχε προηγηθεί ένα λεπτό πριν, δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον ίδιο χώρο. Η σεισμική δόνηση προήλθε από ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και το εστιακό βάθος ήταν 30χλμ. Μέχρι τις 3.45, χθες το μεσημέρι, είχαν καταγραφεί 20 μετασεισμοί της τάξεως 2 έως 3.6 Ρίχτερ.”