Μια νέα σελίδα στην εκπαίδευση της Ζακύνθου ανοίγεται με την πιθανή δημιουργία του Αρετάκειου ως ένα Πειραματικό σχολείο. Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, που κατασκεύασε με δικά του χρήματα και το παραχώρησε στο ελληνικό δημόσιο, ο τέως Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, υπόσχεται να προσφέρει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό περιβάλλον, ενισχύοντας την ποιότητα και την προσβασιμότητα της παιδείας στη Ζακυνθινή κοινωνία.
Ο κ. Νικήτας Αρετάκης, σταθερά προσηλωμένος στην ενίσχυση της εκπαίδευσης, έχει δηλώσει τη στήριξή του προς αυτή την πρωτοβουλία, δεσμευόμενος να αναλάβει με δικά του έξοδα, την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών προς το Αρετάκειο. Η τοποθεσία του σχολείου στις Βολίμες, αν και απομακρυσμένη για πολλούς μαθητές, καθιστά την μετακίνηση απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Παράλληλα, όμως, το μεγάλο αυτό βήμα έρχεται σε μια περίοδο όπου τα σχολεία της Ζακύνθου αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έλλειψη των πάγιων προκαταβολών από τον Δήμο, μια κατάσταση που έχει δυσχεράνει τη λειτουργία όλων των Δημοτικών σχολείων του νησιού. Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικήσεις των σχολείων αναγκάζονται να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες με περιορισμένα μέσα, γεγονός που υπονομεύει την ποιότητα της εκπαίδευσης και την καθημερινότητα των μαθητών.
Αρετάκειο Δημοτικό
Ο κ. Θανάσης Κατσίμπελης, Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, μίλησε στον -Ε- για το Αρετάκειο σχολείο και την πιθανότητα που υπάρχει ώστε να γίνει το πρώτο Πειραματικό σχολείο της Ζακύνθου:
«Μέσα στα καθήκοντα του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να προτείνει τον χαρακτηρισμό των σχολικών μονάδων ως πειραματικά. Εγώ αυτό το είχα πράξει και στο παρελθόν όπου είχα προτείνει να γίνουν πειραματικά σχολεία το Δημοτικό του Κάμπου αλλά και το 1ο Δημοτικό της Ζακύνθου. Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα στο νησί να έχουμε την ίδρυση ή τον χαρακτηρισμός ενός πειραματικού σχολείου.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα πρόβλημα με το Αρετάκειο. Έχουμε ένα υπερσύγχρονο σχολικό κτίριο στις Βολίμες, το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο και διαθέτει μέχρι και σύγχρονο ιατρείο. Έχει φοβερές εγκαταστάσεις όπου δεν υπάρχουν σε αλλά σχολικά κτίρια στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, αυτό το σχολείο έχει μόνο 50 μαθητές εξαιτίας της υπογεννητικότητας και του γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα ορεινό μέρος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχει χαρακτηριστεί ως τετραθέσιο οργανικά και να λειτουργεί ως οκταθέσιο. Στο Αρετάκειο υπάρχει μια τάξη που έχει μόλις 5 μαθητές. Έτσι, προσπαθούμε να βρούμε μια λύση ώστε να ενισχύσουμε το μαθητικό δυναμικό στο συγκεκριμένο σχολείο. Γι’αυτό λοιπόν έθεσα σε Δημόσιο διάλογο αυτή μου την πρόταση, στην οποία ζητώ να τοποθετηθούν όλοι γιατί μόνο αν ληφθεί ως συλλογική απόφαση, θα πετύχει.
Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτό το σχολικό κτίριο με σκοπό να γίνει ένα κέντρο όπου οι μαθητές από όλη την Ζάκυνθο θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί. Ο κ. Ν. Αρετάκης δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει τα έξοδα της μεταφοράς όπου είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι μια καλή πρόταση που θα δώσει προοπτική σε ένα από τα πιο σύγχρονα σχολικά κτίρια που έχουμε στην Ελλάδα».
Πειραματικό σχολείο
Ο κ. Θ. Κατσίμπελης εξηγεί το τι είναι ένα πειραματικό σχολείο και είπε τα εξής:
«Τα πειραματικά σχολεία δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχαν πάντα στην Χώρα μας. Σε αυτά εκπαιδευόμαστε όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί ώστε να γίνουμε δάσκαλοι. Με λίγα λόγια, τα πειραματικά είναι τα σχολεία της επιστήμης. Όλοι όσοι έχουν σπουδάσει παιδαγωγικά, έχουν κάνει τις πρακτικές τους ασκήσεις σε πειραματικά σχολεία. Η διδασκαλική ομοσπονδία Ελλάδος πάντα στηρίζει και προτείνει την λειτουργία αυτών των σχολείων.
Επίσης είναι συνδεδεμένα με Πανεπιστήμια. Η παρούσα κυβέρνηση είχε μέσα στο πρόγραμμα της από το 2019, την προοπτική να έχει κάθε Περιφερειακή ενότητα τουλάχιστον 1 πειραματικό σχολείο».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ