Πληθαίνουν τα κρούσματα της παροχέτευσης λυμάτων σε αγρούς, ρέματα και ακτές προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για την εκδήλωση ασθενειών. Αποτροπιαστικές εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από διαμαρτυρόμενους συμπολίτες μας.
Με έκδηλο ενδιαφέρον παρακολουθεί το πρόβλημα η επιστημονική κοινότητα και όλοι διερωτώνται γιατί δεν παρεμβαίνουν οι κατά νόμο αρμόδιες υπηρεσίες.
Καταστάρι, Αργάσι και Αμπελόκηποι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας των αποβλήτων που καταλήγουν στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη και στη λιμνοθάλασσα των Αλυκών.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΓΑΣΙ
Η κα Χαραλαμπία Βίτσου, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αργασίου μίλησε στον – Ε- σχετικά με τα λύματα του βιολογικού όπου φτάνουν μέχρι την περιοχή της:
“Είναι έντονο το πρόβλημα με τα λύματα στο Αργάσι. Υπάρχει μεγάλη μόλυνση στην θάλασσα λόγω των λυμάτων που έρχονται από το ποτάμι του Αγ. Χαραλάμπη. Θα κάνουμε ότι απαραίτητες κινήσεις χρειαστούν ώστε να σταματήσει όλο αυτό. Αυτό θα γίνει και από την μεριά του Τοπικού Συμβουλίου αλλά και από τον Σύλλογο Επιχειρηματιών. Ως πρόεδρος ΤΟΥ Αργασίου θα μαζέψω υπογραφές από όλους του Αργασίου και μετέπειτα θα κινηθούμε νομικά.
Τα λύματα πάνε στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη. Ο βιολογικός δεν αντέχει ένα τόσο μεγάλο όγκο των λυμάτων και είναι φυσικό να υπάρχει εκροή και έρχονται προς την περιοχή μας. Όταν φυσάει βοριάς στο Αργάσι τότε δεν μπορείς να κάτσεις από τις άσχημες οσμές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους τουρίστες εξαιτίας αυτού του θέματος”.
“ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ” ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Ο κ. Σωτήρης Σούρμπης, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στους Αμπελόκηπους λόγω του βιολογικού: “Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται στην γέφυρα με τα λύματα.
Έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Βέβαια, αυτό δεν εμφανίστηκε τώρα αλλά υπάρχει εδώ και χρόνια. Κάποια στιγμή θα ρέπει να διορθωθεί το θέμα με τον βιολογικό. Ο βιολογικός είναι παλιός και είναι φτιαγμένος για 10.000 κυβικά. Κάθε μήνα μπαίνουν 20.000 κυβικά.
Οι Αμπελόκηποι είναι στην πρώτη φάση των λυμάτων και έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Όλα τα απόβλητα και οι οσμές είναι στο ποτάμι.
Ο βιολογικός δεν τα επεξεργάζεται τα λύματα και βγαίνουν όπως είναι μέσα στο ποτάμι”.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΤΣΙΛΙΒΙ
Ο κ. Διονύσης Γιακουμέλος, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πλάνου απάντησε σχετικά με το πρόβλημα των λυμάτων αλλά και αν έχουν εμφανιστεί λύματα στο Τσιλιβί:
“Εμείς στο Τσιλιβί είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Είναι όλα ελεγχόμενα. Μια φορά ξεχείλισαν λύματα αλλά ήταν δικό μου λάθος γιατί δεν ενημέρωσα. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες κρατάνε τα λύματα σε μεγάλες δεξαμενές. Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχουν πουθενά λύματα στο Τσιλιβί. Έχουμε καταφέρει να εξαφανίσουμε στο 100% τις οσμές”.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΛΥΚΑΝΑ
Αναφορικά με την εμφάνιση των υγρών αποβλήτων στο νησί και πιο συγκεκριμένα στις Αλυκές δήλωσε στον -Ε- ο κ. Σπύρος Τουρίκης:
“Έχουμε εντοπίσει και εμείς στην περιοχή μας λύματα. Υπάρχουν κάποιοι που βάζουν το βράδυ ένα μοτέρ και ρίχνουν λύματα. Τα υγρά απόβλητα τα ρίχνουν σε πολλά σημεία στο ρέμα του Τσιρογιάννη. Αυτό είναι ένα ρέμα που εδώ και πολλά χρόνια πασχίζουμε να το σκεπάσουμε. Ξεκινάει από το μαγαζί με τα μαντολάτα στον Αλικανά και διασχίζει όλο τον Περιφερειακό δρόμο.
Πρέπει να καταλάβουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ότι δεν πρέπει να γίνεται όλο αυτό. Εγώ γνωρίζω ότι υπάρχουν λύματα στα τηγάνια. Βέβαια, δεν έχω κάνει και αυτοψία αλλά είναι γνωστό. Εγώ συζητάω με τον πρόεδρο του γειτονικού χωριού και μου αναφέρει ότι έχει πρόβλημα με τα λύματα”.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ