Η Σύνοδος των Πρυτάνεων που πρόσφατα συνεδρίασε αποφάσισε πως τα μαθήματα θα γίνονται αποκλειστικά δια ζώσης σε όλα τα Πανεπιστήμια και σε αυτή την κατεύθυνση το Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου περιμένει τους νέους φοιτητές του το επόμενο διάστημα.
Η Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου Αικ. Καμπάση, μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών, αλλά και για τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει μετά τις επιπτώσεις της αύξησης της βάσης εισαγωγής και την μείωση των νέων φοιτητών και στο Τμήμα της Ζακύνθου.
«Τα μαθήματα πλέον θα γίνονται δια ζώσης και δε νοείται ευπαθής ομάδα, πέρα από τους ανεμβολίαστους. Γεγονός είναι πως για τα μέλη ΔΕΠ ο εμβολιασμός φτάνει σε ποσοστό 91%, γενικά για τους φοιτητές σε ποσοστό 72%, ενώ ειδικά για τους φοιτητές του τμήματος το ποσοστό είναι περίπου στο 65%. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια επιθυμία όλων να επιστρέψουμε στην δια ζώσης διδασκαλία» ανέφερε η κ. Καμπάση, σημειώνοντας πως ο έλεγχος θα γίνεται σε όσους εισέρχονται στο χώρο του Πανεπιστημίου για το αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν κάνει μοριακό ή rapid test.
«Το δικαίωμα πρόσβασης θα γίνεται μέσω μιας πλατφόρμας που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί» σημείωσε η Πρόεδρος του Τμήματος, συμπληρώνοντας πως προβλέπονται πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα.
Κανονικά επανέρχεται και η σίτιση στην Λέσχη, ενώ θα υπάρχει η εναλλακτική για την παροχή του φαγητού σε πακέτο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου «φοιτητές και διδακτικό προσωπικό εισέρχονται στους χώρους του Ιδρύματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί εμβολιασμού, νόσησης ή διενέργειας rapid ή μοριακού test. Ο βεβαιωτικός έλεγχος πρόσβασης δύναται να πραγματοποιείται στις εισόδους των πανεπιστημιακών campuses, στις εισόδους των κτιρίων που φιλοξενούν αίθουσες διδασκαλίας ή εντός των αιθουσών διδασκαλίας, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας (π.χ. επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας).
Οι φοιτητές υποχρεούνται να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους χώρους εντός του Ιδρύματος. Εντός της αίθουσας διδασκαλίας, κάθονται σε συγκεκριμένη θέση, χωρίς να την αλλάξουν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ενός μαθήματος.
Εάν κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια αρνηθεί να φορέσει σωστά ή εξ ολοκλήρου τη μάσκα ή αρνηθεί να επιδείξει το απαιτούμενο πιστοποιητικό ή να συμμορφωθεί με τον σχετικό βεβαιωτικό έλεγχο, ο διδάσκων προειδοποιεί ότι το μάθημα σύμφωνα με την ΚΥΑ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αφού όμως προηγουμένως εξαντληθούν όλα τα μέσα πειθούς εις το όνομα της προστασίας της υγείας του συνόλου της κοινότητας.
Οι διδάσκοντες φορούν υποχρεωτικά μάσκα κατά την παραμονή τους στην αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εντός του Ιδρύματος.
Εφόσον δεν είναι εφικτή η χρήση ανοικτού χώρου, ή σε περιπτώσεις συγχρωτισμού σε αυτούς, το όποιο διάλειμμα μεταξύ διαδοχικών ωρών διδασκαλίας του ιδίου μαθήματος πραγματοποιείται εντός της αίθουσας διδασκαλίας.
Σε περιπτώσεις συγχρωτισμού στους ανοικτούς χώρους του Ιδρύματος, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική»
Η Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος σχολίασε και τον μικρό αριθμό των φοιτητών που υποδέχτηκε φέτος η Σχολή, σημειώνοντας πως οι εγγραφές έγιναν χωρίς πρόβλημα, ωστόσο η βάση εισαγωγής κόστισε σε πολλούς φοιτητές μια θέση στο Τμήμα. Τόνισε δε, αυτό που υπογράμμισε και ο Πρύτανης του Ιδρύματος Α. Φλώρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την απόκλιση του αριθμοί των εισακτέων που προτείνουν τα Πανεπιστήμια και αυτού που εγκρίνει τελικά το Υπουργείο/
«Για μας που ζητάμε 70 φοιτητές, ο αριθμός των 34 φοιτητών δεν μας δημιουργεί πρόβλημα., όμως ο μειωμένος αυτός αριθμός μας φέρνει σε δεινή θέση» ανέφερε, τονίζοντας πως στο Υπουργείο Παιδείας αναμένει τις προτάσεις των Ιδρυμάτων στο πεδίο των συγχωνεύσεων, καταργήσεων, μετονομασιών,
«Αυτό που μπορούμε κάνουμε εμείς είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Στόχος μας είναι να τονίσουμε πως στο Τμήμα μας μπορούν να έρχονται και μαθητές από το 4ο πεδίο» ανέφερε η κα Καμπάση σχετικά.
ermisnewsroom