Το σοβαρό θέμα της κατά παρέκκλιση δόμησης στα οικόπεδα που είναι εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής που ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες να μην χάσουν τις προθεσμίες γιατί δεν θα δοθεί παράταση. Το χρονικό όριο είναι μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου και έχουν λίγες ημέρες ακόμα στη διάθεσή τους για να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για προέγκριση οικοδομικής άδειας.
Αναλυτικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε: «Πρόκειται για τα μικρά οικόπεδα που είναι εκτός οικισμού και γενικών πολεοδομικών σχεδίων και κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φροντίσουν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησης. Αλλιώς χάνουν το δικαίωμα οικοδομησιμότητας των οικοπέδων τους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό όπως αντιλαμβάνεστε.
Υπάρχουν κάποια οικόπεδα τα οποία μπορεί να μοιράστηκαν σε δύο παιδιά ή ισχύουν γι’ αυτά κάποιες άλλες διατάξεις και ισχύει η οικοδομησιμότητα κατά παρέκκλιση. Στην περιοχή της Ζακύνθου υπάρχουν αρκετά τέτοια οικόπεδα. Η κυβέρνηση παρά τις προσπάθειες του ΤΕΕ για να αλλάξει η καταληκτική ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου, αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση. Αποτέλεσμα θα είναι για τους συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν τις ενέργειες, να χάσουν την οικοδομησιμότητά τους αυτά τα οικόπεδα τα οποία επαναλαμβάνω πως είναι πολλά» ανέφερε ο κ. Αϊβαλής.
Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι οι εξής σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ: «Δεν θα χαθεί η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων αν κάνουν τα εξής: Το ένα είναι να υποβάλλουν αίτηση για προέγκριση οικοδομικής άδειας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e–adeies, με την προϋπόθεση ότι έχει πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και τις μελέτες.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που υπήρχε είναι ότι ένα από τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την προέγκριση της οικοδομικής άδειας είναι και η βεβαίωση των όρων δόμησης, η οποία δίνεται από τα κατά τόπους Πολεοδομίες που ανήκουν πλέον στους Δήμους. Με δεδομένη την υποστελέχωση, οι Πολεοδομίες αργούσαν υπερβολικά να απαντήσουν και το αποτέλεσμα είναι πολλοί από αυτούς που έχουν υποβάλλει αιτήσεις να μην μπορούν να πάρουν τη βεβαίωση των όρων δόμησης από τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Αυτή η βεβαίωση μας λέει το πόσο ακριβώς μπορούμε να χτίσουμε στο οικόπεδό μας».
Για τις τελευταίες εξελίξεις ο Πρόεδρος είπε: «Πριν από λίγες ημέρες έγινε μία ρύθμιση που λέει ότι ακόμα κι αν δεν έχουν υποβληθεί όλα τα δικαιολογητικά για την έγκριση της άδειας, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μην χάσουν το δικαίωμα οικοδομησιμότητας του οικοπέδου τους, αφού υποβάλλουν μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών μία αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, η οποία θα συνοδεύεται από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Θα υποβάλλουν μία απλή αίτηση, ένα τοπογραφικό διάγραμμα που θα είναι εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων και τους τίτλους ιδιοκτησίας. Αν αυτά γίνουν πριν από τις 9-12 μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα των αδειών, τότε θα αποκτήσουμε δικαίωμα, με την προϋπόθεση ότι η άδεια θα εκδοθεί μέχρι τις 30-9-2023. Η άδεια που θα βγει έχει ισχύ για τα επόμενα 4 χρόνια».
Για τις πρωτοβουλίες του τεχνικού Επιμελητηρίου ο κ. Αϊβαλής δήλωσε: «Το ΤΕΕ είδε το θέμα, ενσκήψαμε και ζητήσαμε να αλλάξει η ημερομηνία, όμως αυτό δεν επιτεύχθηκε. Άρα θα πρέπει άμεσα οι συμπολίτες μας να αποτανθούν στους μηχανικούς τους, αν και είναι δύσκολο την τελευταία στιγμή. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο κυρίως στις παράκτιες και τουριστικές περιοχές. Υπάρχει ένα μικρό κόστος για να γίνει η τοπογραφική μελέτη και να λάβουν την παράταση αλλά πρέπει να το κάνουν γιατί αλλιώς χάνουν την οικοδομησιμότητα του οικοπέδου τους».
Οι Πολεοδομίες
Για την ανάγκη στελέχωσης στις Υπηρεσίες Δόμησης (πρώην Πολεοδομίες) ο κ. Αϊβαλής είπε ότι «η κεντρική κατεύθυνση είναι να γίνονται όλα ηλεκτρονικά και την ευθύνη να την παίρνει ο μηχανικός. Προφανώς όμως υπάρχουν κάποια πράγματα όπως η έγκριση ενός διαγράμματος κάλυψης, που η υποστελέχωση των υπηρεσιών δημιουργεί πολλά προβλήματα. Στις περιοχές που υπάρχει οικοδομησιμότητα όπως η Ζάκυνθος λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας, θα πρέπει οι Δήμοι να δουν το πρόβλημα και να στελεχώσουν αυτές τις υπηρεσίες. Μπορεί να μην υπάρχει προσωπικό αλλά ίσως μπορούν να μετακινηθούν από άλλες υπηρεσίες γιατί έτσι έχουμε ανάπτυξη και δεν πρέπει να χάνονται επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις και στη συνέχεια θέσεις εργασίας».