Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υπαλλήλων Πυροσβεστικού σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ με αφορμή τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων στο πυροσβεστικό αεροσκάφος που έσβηνε τις φωτιές στην Εύβοια και περιέγραψε τις αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται και την αυταπάρνησή τους.
Ο Πρόεδρος έκανε γνωστό ότι σε όλη τη χώρα λείπουν 3700 πυροσβέστες που πρέπει να προσληφθούν, για να μην έχουμε κενά που δημιουργούν υπερεργασία στους υπόλοιπους.
«Θέλω να δηλώσω ότι οι συνάδελφοί μας παλεύουν όλες αυτές τις μέρες με τις φωτιές κάτω από αντίξοες συνθήκες, όταν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, απαλλάσσονται από την έκθεση στον ήλιο. Το πυροσβεστικό σώμα εργάζεται συνεχόμενα, αγόγγυστα, κάτω από 45 βαθμούς Κελσίου. Οι πυροσβέστες μετακινούνται από το ένα μέτωπο στο άλλο, χωρίς την στοιχειώδη ανάπαυση. Το κυριότερο όμως είναι η πίεση της κοινής γνώμης για πιο πολλά αεροπλάνα και για πιο πολλούς πυροσβέστες στο μέτωπο. Βέβαια δουλεύουμε ασταμάτητα με ανυπολόγιστη υπερεργασία,
χωρίς ρεπό, με ανάκληση αδειών. Αντιμετωπίζουμε λιποθυμικές τάσεις, εγκαύματα, εμφράγματα,
θερμοπληξίες , αναπνευστικά προβλήματα και το κυριότερο, συμπτώματα σωματικής εξάντλησης.
Βέβαια ένας πυροσβέστης όλα αυτά τα βάζει σε δεύτερη μοίρα. Τα αγνοεί, είναι εκεί στο μέτωπο και συνεχίζει σε δρόμους και σε φωτιές, συνεχίζει αδιάκοπα» είπε ο Πρόεδρος.
Ελλείψεις
Σε ερώτημα για τις προσλήψεις κι άλλων πυροσβεστών ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε: «Το κυριότερο μέλημα μας είναι η πληρότητα στο πυροσβεστικό σώμα. Αυτή την στιγμή έχουμε 3.700 οργανικά κενά. Έχουμε 11.000 πυροσβέστες. Μαζί με τις 500 αποστρατείες που είχαμε από την αρχή του
Χρόνου καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για πυροσβέστες, προκειμένου να υπάρχει ένας στοιχειώδης χρόνος ξεκούρασης.
Μίλησα με έναν συνάδελφό μου που είναι πυροσβέστης στην Ρόδο και μου είπε ότι δουλεύουν ασταμάτητα. Δεν υπάρχει χρόνος να ξεκουραστούν γιατί καίγεται ο τόπος τους. Συγκεκριμένα μου είπε «στράγγιξε το μυαλό, το αίμα μας, αλλά όχι η ψυχή μας». Για να ξεκουραστεί ένας πυροσβέστης είναι πολύ δύσκολο
Ο κ. Σταθόπουλος για τις δυσκολίες ακόμα και στη διαμονή των πυροσβεστών ανέφερε: «Είναι δύσκολες οι συνθήκες, δύσκολη η αποστολή μας. Αυτή είναι η δουλειά μας , είμαστε επαγγελματίες πυροσβέστες! Θέλουμε πάντα το καλύτερο. Οι μόνες λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις παραμονής είναι τα μοναστήρια που αυτά μας βοηθάνε».
Τα εναέρια μέσα
Απαντώντας σε ερώτημα για την μεγάλη συμβολή των αεροπλάνων ο κ. Σταθόπουλος είπε: «Είναι αποδεδειγμένο από μελέτες ότι για να σβήσει μια φωτιά πρέπει να την πατήσει μπότα πυροσβέστη, όπως λέμε εμείς. Βεβαίως η ρίψη νερού από τα αεροπλάνα μπορεί να μειώσει το θερμικό φορτίο και να σβήσει την πυρκαγιά, για να πέσουν μετά τα άλλα πυροσβεστικά οχήματα και μετά στο τέλος τα πεζοπόρα και να σβήσει εντελώς. Αυτό είναι το
τρίπτυχο της συνεργασίας των εναερίων μέσων με τα πυροσβεστικά οχήματα και των πεζοπόρων
τμημάτων προκειμένου να σβήσει η φωτιά. Πολλές φορές δεν γίνεται αυτό και βλέπουμε να πηγαίνει το
αεροπλάνο να ρίχνει νερό και να σβήνει την φωτιά στο 70% και δεν υπάρχει το κατάλληλο πυροσβεστικό όχημα ή πεζοπόρο να την αποτελειώσει. Ο καθένας κάνει την δουλειά του και πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Αν δεν υπάρχει συνεργασία με αυτά τα τρία τμήματα που είπα, τότε ξεφεύγουν οι φωτιές».
Αυτοί που έφυγαν από τη ζωή
Σε ερώτημα για τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες, ο Πρόεδρος είπε: «Η καταγραφή των πυροσβεστών που έχουν φύγει την ώρα του καθήκοντος είναι γύρω στους 47 πυροσβέστες και από τα αεροσκάφη, από όσο θυμάμαι, από το 1970 που άρχισε η εναέρια πυρόσβεση, έχουν πέσει περίπου 10 αεροπλάνα καναντέρ δηλαδή 20 συνάδελφοί μας της πολεμικής αεροπορίας. Θεωρείται μεγάλος αριθμός».
Τέλος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υπαλλήλων Πυροσβεστικού σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος είπε: «Προσωπικά, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση στους εθελοντές του πυροσβεστικού σώματος αλλά κυρίως στους ανώνυμους εθελοντές και στους κατοίκους των χωρίων και των επικίνδυνων περιοχών να είναι σε επαγρύπνηση, να είναι στην πρώτη γραμμή , να αναφέρουν το παραμικρό και να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά» ́.