Για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί με τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή αλλά και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την άνοδο των τιμών, μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ, ο Πρόεδρος της ΝΔ Ζακύνθου Στέλιος Γούλιαρης ο οποίος περιέγραψε τις δυσκολίες και τα προβλήματα αλλά εκτίμησε πως η χώρα μας κινείται σωστά και δίνει την εικόνα της ήρεμης και σταθερής δύναμης.
«Η κατάσταση τώρα είναι γενικευμένη στην κλιμάκωση του πολέμου στη Μ. Ανατολή και μπορεί να οδηγήσει σε μία ευρύτερη αποσταθεροποίηση και να επηρεάσει την Ελλάδα γεωπολιτικά αλλά και την οικονομία της.
Θεωρώ πως η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρώ πως έχουμε συμπαρασύρει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Νομίζω πως η κυβέρνηση πήρε πολύ σοβαρές αποφάσεις έτσι όπως έπρεπε και ότι σκοπός ήταν η παρουσία μας στην περιοχή κυρίως της Κύπρου. Η παρουσία μας στη Μεσόγειο γίνεται με μεγάλη προσοχή και χωρίς να επιδιώκουμε στρατιωτική εμπλοκή» είπε αρχικά ο κ. Γούλιαρης.
Οι αυξήσεις
Το πολύ μεγάλο θέμα που απασχολεί όλους είναι η αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο η οποία συμπαρασύρει όλες τις τιμές των ειδών κι όχι μόνο στην ενέργεια.
Ο κ. Γούλιαρης ανέφερε πως «Η γεωπολιτική αστάθεια αυτή τη στιγμή εκφράζεται σε αυξημένες τιμές ενέργειας. Ο πληθωρισμός πιέζεται και έχει επέλθει μία αβεβαιότητα στις αγορές παγκοσμίως. Αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Εμείς κυβερνητικά έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που ενδεχομένως να συνεχιστούν και στο εγγύς μέλλον τόσο με το fuel pass όσο και με την επιδότηση στο diesel της κίνησης, αλλά και στα ακτοπλοϊκά, όπως και για τους αγρότες με την κάλυψης μέρους του κόστους των λιπασμάτων. Αναμένουμε να δούμε τί θα γίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα».
Ο κ. Γούλιαρης επεσήμανε πως «δεν είναι καθόλου εύκολο να έχουμε δύο πολέμους στη γειτονιά μας και να αντιμετωπίζονται αυτές οι συγκυρίες, όμως βλέπουμε πως υπάρχει σχέδιο και πως η χώρα μας στέκεται όρθια. Αυτό αφορά την ασφάλειά της αλλά και την οικονομία για την οποία γίνονται πράγματα ώστε να την προστατέψουμε. Θεωρώ πως αυτό θα έχει και συνέχεια.
Αυτή τη στιγμή βλέπουμε πως η Τουρκία έχει σιγήσει και η Ελλάδα μας δίνει μία σιγουριά. Η στάση της Τουρκίας έχει εξήγηση γιατί στο μεσοδιάστημα η χώρα μας εξοπλίστηκε, έχει βγει μπροστά και φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί καινούργιες ισορροπίες».
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κατάλαβαν ότι η αδράνεια δεν είναι το σωστό μονοπάτι, ανέφερε ο κ. Γούλιαρης για τους εξοπλισμούς που κάνει η Ελλάδα για την άμυνά της. Ακόμα σημείωσε πως αυτή η κατάσταση μπορεί να ωφελήσει τα λιμάνια στη Βόρεια Ελλάδα στον οικονομικό τομέα και αυτή την παράμετρο πρέπει να την βάλουμε στο τραπέζι.