Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια Νοσοκομεία περιέγραψε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου Παύλος Καψαμπέλης ο οποίος με αφορμή αυτά που γίνονται από το υπουργείο Υγείας, επεσήμανε πως τα πράγματα συνεχώς θα επιδεινώνεται και οι νέοι γιατροί θα συνεχίζουν να φεύγουν από την Ελλάδα..
Εκτός από την έλλειψη γιατρών στα Νοσοκομεία, ο κ. Καψαμπέλης αναφέρθηκε στους χαμηλούς μισθούς, στις πολλές ώρες εφημεριών, στην έλλειψη εκπαίδευσης και πολλά άλλα που συνθέτουν το πρόβλημα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, προέβλεψε δε πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
Ελλείψεις
«Τα Νοσοκομεία έχουν τεράστια προβλήματα, ιδίως στην Περιφέρεια και αυτό είναι στον τομέα του ιατρικού προσωπικού και όχι μόνο. Το ίδιο ισχύει και γα το Νοσοκομείο Ζακύνθου που έχει τα ίδια προβλήματα με Νοσοκομεία αυτής της κατηγορίας.
Αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας να λάβουν σοβαρά μέτρα για να στελεχωθούν με γιατρούς, προσπαθούν με ημίμετρα και μπαλώματα να καλύψουν τρύπες, κερδίζοντας χρόνο. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα νοσοκομεία να βρίσκονται συνεχώς σε μία φθίνουσα πορεία. Η λειτουργία τους συνέχεια επιδεινώνεται και δεν λύνεται το πρόβλημα και θα φθάσουμε σε αδιέξοδο. Πολύ φοβάμαι πως η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
Είναι σημαντικό ότι έχουν φύγει 25 χιλιάδες γιατροί στο εξωτερικό και με αυτές τις νομοθεσίες που κάνει η κυβέρνηση θα φύγουν άλλοι τόσοι» είπε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ακολούθως ανέπτυξε τους τομείς των προβλημάτων.
Προκηρύξεις
«Η επίκληση ότι προκηρύσσονται οι θέσεις και δεν πηγαίνουν οι γιατροί είναι κοροϊδία, γιατί γνωρίζουν ότι με τις συνθήκες που επικρατούν δεν πρόκειται ποτέ να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους γιατρούς για να καλυφθούν, άρα κοροϊδεύουν τον κόσμο.
Πρέπει να αναφέρουμε και τους οικονομικούς λόγους γιατί δεν μπορεί ο γιατρός που πρωτοδιορίζεται να παίρνει 1200 ευρώ… ενώ στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στη Μάλτα παίρνει 3600. Δεν μιλάμε για κράτη όπως η Γερμανία, η Αγγλία κλπ., γιατί εκεί οι μισθοί ξεκινούν από 5.000 ευρώ. ΟΙ Έλληνες γιατροί θα στραφούν επομένως στο εξωτερικό όπως έχουν ήδη κάνει οι 25 χιλιάδες νέοι συνάδελφοί μας.
Το άλλο θέμα είναι οι συνθήκες εργασίας καθώς εδώ έχουμε συνθήκες γαλέρας. Οι εφημερίδες των γιατρών του ΕΣΥ είναι 24ωρες κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η χώρα μας είναι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια λόγω αυτού του γεγονότος. Οι εφημερίες πρέπει να είναι 8ωρες – 12ωρες όπως σε όλα τα κράτη. Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος της Ευρώπης στο οποίο οι εφημερίες γίνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ένας γιατρός κουρασμένος, ταλαιπωρημένος και ξενυχτισμένος αποτελεί την κύρια αιτία επιπλοκών στους ασθενείς. Υπάρχει επίσης το θέμα της εξέλιξης των γιατρών, της εκπαίδευσής τους κλπ. Οι νέοι γιατροί στη διάρκεια της ειδίκευσής τους χρησιμοποιούνται απλώς για να βγάζουν τη λάντζα και να κάνουν τη δουλειά. Αυτά που συμβαίνουν είναι τραγικά!» ανέφερε ο κ. Καψαμπέλης.
Το άλλο θέμα με το οποίο οι γιατροί εκφράζουν τη διαφωνία τους είναι ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο υγείας αντιμετωπίζει τους ειδικευόμενους. Ο κ. Καψαμπέλης είπε: « Το δικαίωμα που έδωσε στους ειδικευόμενους γιατρούς να έχουν και ιατρείο είναι τραγικό λάθος γιατί τα 3 χρόνια της ειδικότητας ο γιατρός έχει κύριο μέλημα την εκπαίδευση και όχι το επάγγελμα. Πρέπει να πληρώνεται σωστά μέσα στο νοσοκομείο και να εκπαιδεύεται . Τα κίνητρα για τα οποία μιλά είναι ψευτοκίνητρα».
Αντιδράσεις
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου αναφέρθηκε στο μέλλον το οποίο βλέπει δυσοίωνο καθώς και στην κίνηση του υπουργείου για επιστράτευση γιατρών. «Ότι και να κάνουν δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση η οποία θα επιδεινώνεται.
Δεν ξέρω ποιος εισηγήθηκε στον υπουργό να επιστρατεύονται οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥ ή έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης και όσοι αρνούνται να τους αφαιρείται το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή να καταγγέλλονται οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ Αυτό είναι αντισυνταγματικό και τώρα δεν έχουμε έκτακτη ανάγκη όπως με την πανδημία.
Δεν θα μπορούμε να φέρουμε γιατρούς ούτε από τον τρίτο κόσμο, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία κλπ., γιατί και αυτοί θα πάνε σε κράτη που πληρώνουν περισσότερο και έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Θα αντιμετωπίσουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Οι διοικούντες βλέπουν κοντόφθαλμα, με διάφορες πατέντες προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα και δεν είναι μόνο οι σημερινοί, είναι και οι προηγούμενοι κλπ. Ιδίως μετά το 2009 αυτά που ακολούθησαν μας έφτασαν εδώ και θα φτάσουμε σε σημείο να εκραγούμε και να μην υπάρχει τίποτα».
Ο διάλογος
Για το διάλογο που κάνουν οι γιατροί με την κυβέρνηση, ο κ.Καψαμπέλης είπε ότι γίνεται σε ώττα μη ακουόντων και επικαλούνται δήθεν το δημοσιονομικό χώρο.
«Εμείς δεν ζητάμε να τριπλασιαστούν οι μισθοί των γιατρών από τη μία μέρα στην άλλη αλλά να πάμε σταδιακά. Χρειάζεται μία διακομματική συνεννόηση και μία σοβαρότητα και μία αξιοπιστία σε αυτά που θα αποφασιστούν για να ανακάμψει αυτή η ιστορία. Στην υγεία πολύ δύσκολα χτίζεις και πολύ εύκολα καταστρέφεις. Η χώρα μας είναι σε τραγική κατάσταση στον τομέα της υγείας, είχαμε ένα από τα καλύτερα υγειονομικά συστήματα πριν από 15 χρόνια και τώρα έχει αποδομηθεί».