«Ο νέος χρόνος δεν ήλθε και τόσο ευνοϊκά για τα θέματα της υγείας καθώς έχουμε έξαρση σε ιώσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού, γρίπη και κορονοϊό. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ για το οποίο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για τον υπόλοιπο Ιανουάριο και για τον Φεβρουάριο» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παύλος Καψαμπέλης ο οποίος ενημέρωσε για όλα τα τελευταία δεδομένα, ενώ συνέστησε τη χρήση μάσκας και εμβολιασμό.
«Το υγειονομικό σύστημα προς το παρόν ανταποκρίνεται αλλά είναι καλό να προσέξουμε, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας. Δηλαδή να φοράμε μάσκα, να αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους χώρους, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να εμβολιαστούμε όσοι δεν έχουμε κάνει εμβόλιο. Κάποιος μπορεί να ασθενήσει από κορονοϊό μία και δύο και τρεις και τέσσερις φορές. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο» σημείωσε ο κ. Καψαμπέλης.
Γρίπη και κορονοϊός
Για τη γρίπη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου είπε ότι τα εμβόλια θα έπρεπε να είχαν γίνει από το Νοέμβριο μήνα, όπως μπορούν να κάνουν και τώρα.
Για το τελευταίο στέλεχος του κορονοϊού ο κ. Καψαμπέλης είπε ότι «είναι πολύ μεταδοτικό και όσοι ισχυρίζονται πως κάνει ελαφριά νόσηση, αυτό δεν ισχύει γιατί εξαρτάται από τον οργανισμό και την αντίδραση κάθε ατόμου ξεχωριστά. Άρα να μην επαναπαυόμαστε ότι εν συμβαίνει τίποτα. Πρέπει να το αντιεμετωπίζουμε σαν κάτι που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. Μεσολάβησαν και οι γιορτές με τις συγκεντρώσεις στα σπίτια και σε κλειστούς χώρους, είχαμε και το άνοιγμα των σχολείων, επομένως μέχρι το τέλος του μήνα πέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Επιπλέον ο κ. Καψαμπέλης εξήγησε ότι «οι ασθένειες δεν κάνουν διάκριση σε ηλικίες και εκείνο που θα μας προφυλάξει είναι το εμβόλιο. Επίσης ο καθένας θα πρέπει να απευθύνεται στον θεράποντα ιατρό του».
Τα εμβόλια
Το ζήτημα που απασχολεί τους υγειονομικούς τελευταία αφορά τον εμβολιασμό ατόμων και στα φαρμακεία.
Ο κ. Καψαμπέλης είπε σχετικά: «Θα ξεκινήσει και πάλι μία καμπάνια από το υπουργείο για εμβολιασμούς. Επειδή υπήρχε καθυστέρηση, θέλει να δώσει τη δυνατότητα εμβολιασμών και στα φαρμακεία, αλλά αυτό είναι λάθος γιατί μόνο ο γιατρός αποφασίζει ποιός θα το κάνει ανάλογα με το ιστορικό κάθε ασθενή και τα προβλήματα που έχει. Ο γιατρός θα μπορεί να αντιμετωπίσει και μία ενδεχόμενη επιπλοκή. Όμως ακόμα δεν έχει αποφασιστεί κάτι».
Τα νοσοκομεία
Αυτή την εποχή πιέζονται περισσότερο τα νοσοκομεία της Αθήνας με τις λοιμώξεις και το σύστημα επιβαρύνεται. Το μήνυμα πιου πρέπει να στείλουμε είναι ότι χρειάζεται να εμβολιαστούμε για κορονοϊό και για γρίπη. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να δείχνουν προσοχή και να φοράνε τη μάσκα, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΖ.
Η μόλυνση του νερού
Για το νερό ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι «είναι σημαντικό να εντοπιστεί η αιτία που έπεσε το πετρέλαιο στον αγωγό του νερού. Επίσης το σημείο που έπεσε και από ποιους έπεσε. Δεν θέλω να πιστέψω πως υπήρξε κάποιος νοσηρός εγκέφαλος που τα έκανε αυτά επί σκοπού. Εγώ δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά πιστεύω πως έχει γίνει κινητοποίηση και βλέπω πως κινούνται παντού υδροφόρες για να ικανοποιήσουν την κατάσταση, ενώ κινητοποιήσεις έχουν γίνει και στα υπουργεία. Βέβαια αυτά δεν δίνουν άμεση λύση.
Πρόκειται για διαχρονικά προβλήματα του νερού στο νησί μας που πρέπει να τα λύσουμε. Με τα αρχαία δεν γίνεται να έχει μπλοκάρει το έργο του αγωγού εδώ και ένα χρόνο. Πρέπει να αποφασίσουν οι υπηρεσίες και οι αρχές τι θα γίνει και από πού θα περάσει ο αγωγός. Ας γίνει μία παράκαμψη γιατί δεν γίνεται το έργο να σταματάει και κανείς να μην κινείται!
Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, πρέπει να εντοπιστεί η αιτία για να συνεχίσουμε και είμαστε όλοι σε αναμονή των εξελίξεων. Θέλουμε να έχουμε καλύτερες ειδήσεις μέσα στη χρονιά».