Την εικόνα που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο για τη ζήτηση σε εμβόλια και rapid test έδωσε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου Ανδρέας Βίτσος, ο οποίος σημείωσε ότι ακόμα και τώρα μπορεί να γίνει το εμβόλιο της γρίπης.
Οι εβδομάδες των εορτών που πέρασαν έφεραν περισσότερες ιώσεις και ο κ. Βίτσος ανέφερε: «Υπάρχει έξαρση των ιώσεων και είναι μία από τις συνέπειες των εορτών γιατί είχαμε συναθροίσεις σε κλειστά μέρη και η μετάδοση ήταν αυξημένη. Από τον ΕΟΔΥ γνωρίζουμε ότι είχαμε αύξηση της γρίπης τύπου Α και κάποια περιστατικά της γρίπης τύπου Β. Είχαμε ακόμα πολλές περιπτώσεις ρινοϊών, αδενοϊών αλλά και ο Covid βρίσκεται σε έξαρση. Όπως κάθε χρόνο αυτή η έξαρση θα κρατήσει μέχρι τα τέλη του Μάρτη με μέγιστο το μήνα Φεβρουάριο».
Για τα τεστ ο κ. Βίτσος είπε ότι «υπάρχουν αυτά που παράλληλα εντοπίζουν γρίπη, κορονοϊό και συγκυτιακό ιό, όμως ο κόσμος πρέπει να να καταλάβει πως το αποτέλεσμα του τεστ είναι ενδεικτικό και χρειάζεται να πάει στο γιατρό. To rapid test δεν κάνει διάγνωση αλλά είναι ένα εργαλείο που μαζί με την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενή βοηθάει για να φθάσει ο γιατρός σε ένα ασφαλές αποτέλεσμα σε σχέση με τη θεραπεία που θα χρειαστεί. Ακόμα και το αρνητικό τεστ για έναν ασθενή δεν είναι ικανό για να μας κρατήσει μακριά από την ιατρική φροντίδα».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την προσέλευση του κόσμου να κάνει τεστ, ο κ. Βίτσος ότι έχει αποκτηθεί αυτή η συνήθεια και οι γιατροί το ζητάνε γιατί διευκολύνει το έργο τους.
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου είπε ότι «αξίζει τον κόπο να γίνει έστω και τώρα το εμβόλιο της γρίπης γιατί μέχρι και το Φεβρουάριο μήνα θα φθάσει στο μέγιστο σημείο η ασθένεια. Ειδικά άτομα από ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα γιατί έτσι θα προφυλαχθούν για τους επόμενους μήνες».
Τα φάρμακα
Αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων (που καθορίζονται από το κράτος και όχι από τα φαρμακεία) ο κ. Βίτσος είπε ότι δεν υπόκεινται στους νόμους της αγοράς για να μην έχουμε υπέρμετρες αυξήσεις. «Επί σειρά ετών, από το 2008 περίπου, είχαμε μόνο μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και καθώς τα τελευταία 15 χρόνια αυξήθηκαν τα κόστη, υπήρξαν φάρμακα που ήταν ασύμφορο να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Γι’ αυτό το υπουργείο δέχτηκε τις ενστάσεις από κάποιες εταιρείες που είχαν πολύ φθηνά φάρμακα με λιανική τιμή από 1 έως 3 ευρώ και επέτρεψε τις αυξήσεις για να μην αποσυρθούν τα φάρμακα από τις εν λόγω εταιρείες. Αυτές οι αυξήσεις σήμερα είναι σε εφαρμογή και το 80% από αυτές αφορά αύξηση των 2 ευρώ» είπε ο κ. Ανδρέας Βίτσος συμπληρώνοντας πως ο ΕΟΦ δεν συναίνεσε σε όλες τις εταιρείες για τις αυξήσεις.
Για τις ελλείψεις σε φάρμακα ο Πρόεδρος ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν και ότι απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές και μάλιστα αυτό αυστηροποιήθηκε τους τελευταίους μήνες.