Ένα σημαντικό θέμα απασχολεί τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων νήσων που αφορά όλα τα Επτάνησα και αναδείχτηκε τα τελευταία 24ωρα από το Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου. Είναι ο κίνδυνος δήμευσης των ιδιωτικών περιουσιών για όσους έχουν δασικές εκτάσεις, κάτι που συνέβη μετά την εντολή της κυβέρνησης στα Δασαρχεία να κάνουν δηλώσεις ιδιοκτησίας υπέρ του ελληνικού δημοσίου για τα δασικά ιδιωτών που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας πριν από τις 1/7/2001.
*
Για τις εξελίξεις μίλησε στον –Ε- ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς ο οποίος είπε πως πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σοβαρότητας. «Από το 2018 έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΔΣΖ για το πρόβλημα που θα προκύψει και αφορά το συνδυασμό της κτηματογράφησης με τους δασικούς χάρτες και το ενδεχόμενο δήμευσης των ιδιωτικών περιουσιών από το δημόσιο. Για κάποιον που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα, αυτό ήταν απολύτως αναμενόμενο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε στείλει έγγραφα στις τοπικές αρχές και τις ενημερώσαμε» είπε ο κ. Γιατράς.
Για την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου περιέγραψε με ποιο τρόπο οδηγηθήκαμε ως εδώ. «Μαζί με τις τελευταίες δηλώσεις της κτηματογράφησης, χρονικά, ήταν και η ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Είναι γνωστό πως στο Ιόνιο υπάρχει το μη τεκμήριο ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, το οποίο δημόσιο για να αποδείξει την κυριότητά του πρέπει να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας. Λόγω του γνωστού ιστορικού θέματος που κατοχυρώθηκε με το άρθρο 62 του νόμου 998 του 1979, δεν υπάρχει δημόσια περιουσία. Είναι ο δασικός νόμος που λέει πως σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας και στα Επτάνησα, δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του ελληνικού δημοσίου στις δασικές εκτάσεις.
Προσπαθώνας να αποκαταστήσει τους δασωμένους αγρούς και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, η κυβέρνηση έκανε μία άτεχνη νομοθετική παρέμβαση.
Ο νόμος 4819/2021 προβλέπει τη συγκρότηση Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών στις περιοχές του άρθρου 62 και τέτοιο Συμβούλιο συγκροτήθηκε στην Κέρκυρα. Ο ιδιώτης προκειμένου να χαρακτηρίσει διοικητικά μία έκταση που είναι δασική ως δική του, θα πρέπει να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας που θα έχουν συνταχθεί πριν από την 1/7/2001. Εκείνοι που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας πριν από την ημερομηνία αυτή, δεν μπορουν να τεκμηριώσουν δικαίωμα κυριότητας. Δηλαδή για να θεωρηθεί ως ιδιωτική μία έκταση στη Ζάκυνθο από εδώ και πέρα θα πρέπει ο ιδιώτης να προσκομίσει στο Συμβούλιο ιδιοκτησίας στην Κέρκυρα, τίτλο ο οποίος θα έχει συνταχθεί πριν από την 1/7/2001».
Τα Δασαρχεία
Ακολούθως ο κ. Γιάννης Γιατράς αναφέρθηκε το πώς έγινε η διαδικασία στα Δασαρχεία και είπε τα εξής: «Με βάση αυτή τη διάταξη, ο Γενικός Γραμματέας Δασών εξέδωσε μία εγκύκλιο απευθυνόμενος στα Δασαρχεία (η οποία εγκύκλιος είναι από το Δεκέμβριο του 2021) και τους είπε να δηλώσουν όλες τις δασικές εκτάσεις γιατί δεν μπορούν να ξέρουν ποιοί ιδιοκτήτες έχουν συμβόλαια και ας πάνε να τα βρουν στις επιτροπές.
Εγώ έκανα έρευνα και στο δικό μας Δασαρχείο. Εφαρμόζοντας λοιπόν αυτή την εγκύκλιο οι Δασάρχες έκαναν δηλώσεις ιδιοκτησίας ολόκληρο το δασικό χάρτη στην κτηματογράφηση.
Τώρα είμαστε στη φάση αναμονής της ανάρτησης των πρώτων εγγρφών και εγώ προβλέπω πως η εταιρεία που έχει αναλάβει την ευθύνη, θα βγάλει αυτές τις ιδιοκτησίες ότι είναι αμφισβητούμενες του ελληνικού δημοσίου».
Οι επιστολές στο βουλευτή
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, σε μία προσπάθεια να προλάβει τετελεσμένα, είπε ότι έχει γίνει ενημέρωση των πολιτικών προσώπων στην περιοχή μας και στο νησί μας.
«Είναι ένα τεράστιο θέμα, το είχαμε προβλέψει και μέσα στο 2022 έστειλα 2 επιστολές στο Βουλευτή Ζακύνθου, η μία στις 15-7 και η άλλη στις 11-5.
Στην Λευκάδα γνωρίζω ότι γίνεται μεγάλη κινητοποίηση. Σήμερα θα γίνει Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων και θα τεθεί μετ’ επιτάσεως το ζήτημα αυτό.
Στη Λευκάδα έγινε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Νομίζω πως χρειάζεται μία αντίστοιχη ευαισθησία και στα συλλλογικά όργανα στη Ζάκυνθο» είπε ο κ. Γιατράς.
Το αίτημα των δικηγόρων
Τέλος ο κ. Γιατράς είπε ότι οι δικηγόροι ζητούν τα ακόλουθα:
«Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητάμε να καταργηθεί στα Ιόνια νησιά η διάταξη που αφορά την προσκόμιση τίτλων προ της 1/7/2001 και η ιδιοκτησία να αποδεικνύεται με όλα όσα προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επίσης ζητάμε να καταργηθούν διοικητικά όλες οι δηλώσεις ιδιοκτησίας που έχουν κάνει τα Δασαρχεία.
Το πρόβλημα είναι εξόχως πολιτικό γιατί τα Δασαρχεία δεν έκαναν κάτι άλλο παρά αυτό που τους είπε το ελληνικό κράτος.
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Ζακύνθου καλό είναι να σέβονται τους αρμόδιους φορείς και να ζητούν τη γνώμη τους. Ενημέρωσα το Βουλευτή Ζακύνθου, όπως επίσης ότι έχει ευαισθητοποιηθεί ο Βουλευτής της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς. Νομίζω πως θα είναι καθοριστική και η στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να ασκηθεί πίεση».