Μεγάλοι κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν για πλήρη καταστροφή των δασικών εκτάσεων του νησιού καθώς από την περίοδο του «ΙΑΝΟΥ» βρίσκεται μέσα στα δάση πεσμένα και ξερά δέντρα που λειτουργούν ως εύφλεκτο υλικό. Το θέμα έφερε ξανά στην επικαιρότητα η προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μαρία Μουζάκη η οποία συμπλήρωσε πως γίνονται προσπάθειες εξεύρεσης πιστώσεων αλλά τα περισσότερα δάση είναι ιδιωτικά.
Με αφορμή τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στο Καμπί, η κ. Μουζάκη μίλησε για τις δυσκολίες που υπήρξαν στην κατάσβεση αφού η φωτιά ξέσπασε δίπλα στο χωριό. Μια φωτιά που αποτέφρωσε περίπου 400 με 500 στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών.
Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο η κ. Μουζάκη είπε: «Φοβάμαι ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών συνθηκών και όσων συμβαίνουν σε αυτόν τον πλανήτη, τα πάντα έχουν αλλάξει. Η συμπεριφορά των ανέμων έχει αλλάξει, οι ζέστες είναι πολύ περισσότερες και από εδώ και στο εξής οι χώρες της Μεσογείου θα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Νομίζω ότι ακόμα δεν το έχει καταλάβει ο κόσμος και συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ίσως και λόγω της πανδημίας ο κόσμος δεν κοιτάζει πιο μακρυά και βλέπει μόνο το δίπλα του. Όμως το πρόβλημα θα έλθει και στην δική μας την πόρτα».
Για τη φωτιά στο Καμπί που ξέσπασε την Δευτέρα 4 Ιουλίου, η κ. Μουζάκη είπε ότι αρχικά αφορούσε όλους τους κατοίκους στο Καμπί και μετά, έτσι όπως εξελίχθηκε αφορούσε τους κατοίκους του Αγίου Λέοντα και των γύρω τουριστικών περιοχών, όπως η Ρόξα και ο Λιμιόνας.
«Μπήκε μία φωτιά στις 3,30 το μεσημέρι πολύ κοντά στο χωριό και το αποτέλεσμα ήταν να επεκταθεί σε χρόνο ρεκόρ. Αρχικά στράφηκε στα σπίτια του χωριού και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ζήτησε να γίνει εκκένωση του χωριού αλλά στις κοντινές με τη φωτιά κατοικίες. Όμως ευτυχώς γύρισε ο άνεμος και δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί όλο το χωριό, ούτε οι αποθήκες και οι σταύλοι.
Η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις αλλά στην συνέχεια στράφηκε προς το Λιμιώνα και αν πέρναγε από εκεί θα έφτανε μέσα στον Αγ. Λέοντα.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου κινήθηκε αστραπιαία και έκλεισε όλους τους δρόμους. Αυτό βοήθησε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το δικό μας γιατί έπρεπε να έχουμε διέλευση για τις υδροφόρες και τα μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους. Η Αστυνομία εκκένωσε το Λιμνιόνα και το Πόρτο Ρόξα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το έργο της Πυροσβεστικής ήταν πολύ δύσκολο γιατί η περιοχή ήταν δύσβατη και με σημεία στα οποία δεν μπορούσαν να μπουν ούτε τα οχήματα ούτε οι πυροσβέστες» είπε αναλυτικά για το συμβάν η κ. Μαρία Μουζάκη..
Ο «ΙΑΝΟΣ»
Μιλώντας αναλυτικά για το πρόβλημα που άφησε στο πέρασμά του πριν από 3 χρόνια ο «ΙΑΝΟΣ» με τα ξερά και ξεριζωμένα δέντρα μέσα στα δάση η κ. Μουζάκη ανέφερε: «Πρέπει να πούμε για μία ακόμα φορά ότι ο ΙΑΝΟΣ και όλα τα άλλα φυσικά φαινόμενα έχουν αφήσει στα ορεινά μία κατάσταση τραγική. Είναι πεσμένοι κορμοί δέντρων και πολλά χόρτα που δεν έχουν καθαριστεί, καθώς και κλαδιά και όλα αυτά μαζί κλείνουν τη δίοδο των πυροσβεστικών οχημάτων. Να σημειώσουμε πως τα περισσότερα δάση στη Ζάκυνθο είναι ιδιωτικά και το ερώτημα είναι ποιός πρέπει να τα καθαρίσει. Αυτά δημιουργούν εκρηκτικό τοπίο και όταν ξεσπά μία φωτιά έχουμε πυριτιδαποθήκη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα σημεία με τη φωτιά και αν δεν υπήρχαν τα εναέρια μέσα θα ήταν δύσκολα τα πράγματα».
Για την αποτελεσματική βοήθεια που προσέφεραν στην κατάσβεση της φωτιάς τόσο τα ελικόπτερα όσο και τα αεροπλάνα, η κ. Μουζάκη ανέφερε: « Βέβαια τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κράτησαν τη φωτιά σε ένα επίπεδο αλλά ξέσπασαν πυρκαγιές σε αρκετά σημεία την ίδια ημέρα και ώρα στην Ελλάδα και έτι έφυγαν για την Αργολίδα, για το Αγ. Όρος κλπ. Όμως αργότερα ξαναήλθαν και έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στη φωτιά. Αρχικά είχαμε 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα και το απόγευμα είχαμε τα 2 ελικόπτερα, όμως αυτό που έσωσε την κατάσταση ήταν το Ericsson «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» που κάνει στοχευμένες κινήσεις και μπαίνει σε δύσβατα σημεία που δεν μπορεί να τα φτάσει άλλο εναέριο αεροσκάφος. Επίσης ήλθε και η «ΗΡΑ» που είναι καλό ελικόπτερο».
Ειδική κινητοποίηση
Ένα νέο στοιχείο που έδωσε για το νησί μας η κ. Μουζάκη είναι το ακόλουθο: «Στις 22 Ιουνίου η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά μπήκαν σε ειδική πολιτική κινητοποίηση ως επαπειλούμενες περιοχές και το υπουργείο με αυτή την απόφαση θεωρεί ότι τα 2 νησιά είναι πάνω-πάνω στη λίστα των περιοχών που κινδυνεύουν με πυρκαγιές και αυτό αφορά τα δάση, τις κατοικίες και τον άνθρωπο. Βγήκε απόφαση κήρυξης και υπάρχει μία αυξημένη επιτήρηση γιατί όλο το Ιόνιο κινδυνεύει».
Τέλος για τον αριθμό της καμένης γης η κ. Μουζάκη είπε: « Η πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι κάηκαν περίπου 400 με 500 στρέμματα. Είναι δασική περιοχή αλλά και καλλιέργειες. Η φωτιά μπήκε δίπλα στο χωριό».