Συζητήθηκε στη Βουλή η ερώτηση του ΚΚΕ για τη μόλυνση του αγωγού υδροδότησης από πετρέλαιο και από το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών έγινε γνωστό πως τις αποζημιώσεις για τις ζημιές στα τεπόζιτα θα δώσει το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, αφού πρώτα ο Δήμος ετοιμάσει το τεχνικό δελτίο.
Εισηγητής ήταν ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Καραθανασόπουλος που περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν στο νησί της Ζακύνθου από τις 11 Ιανουαρίου που εντοπίστηκε το πετρέλαιο στα ντεπόζιτα των σπιτιών και είπε ότι το δίκτυο ύδρευσης είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε πως η κυβέρνηση σφύριξε αδιάφορα καθώς δεν έστειλε ειδική μονάδα από τον τομέα της Δημόσιας Υγείας με επιθεωρητές για να ελέγξουν τι έχει συμβεί και να δώσουν οδηγίες στον κόσμο και τους κατοίκους.
Ο Βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν αποζημιώνουν τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιές στα τεπόζιτα του νερού και σε οικιακές συσκευές.
«Δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση για τις ζημιές που έπαθαν οι κάτοικοι και ο Δήμαρχος μαζί με τη ΔΕΥΑΖ ανέφεραν πως υπάρχει ευθύνη τους μέχρι το ρολόι – μετρητή. Ποιος φταίει λοιπόν; Δεν υπάρχει απολύτως καμία δέσμευση για το τι θα γίνει με αυτήν την κατάσταση. Είναι στη λογική κόστους-οφέλους γιατί άλλα έργα γίνονται πολύ γρήγορα» είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει αν θα δοθούν αποζημιώσεις κι αν υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για να αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο δίκτυο και να μπορούν οι κάτοικοι να πίνουν πόσιμο και υγιεινό νερό το 2024.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην ερώτηση απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος που είπε ότι η Ζάκυνθος δεν είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που έχει τέτοια προβλήματα με απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης.
«Το δίκτυο ύδρευσης είναι η πιο βασική υποδομή για την ανθρώπινη υγεία και για το σκοπό αυτό ήδη από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ έχουν ενταχθεί έργα 600 εκ. € σε όλη την Ελλάδα για έργα ύδρευσης που αφορούν αντικαταστάσεις αγωγών ακατάλληλων για χρήση, αμιάντου κλπ. Ανάμεσά τους είναι και ο Δήμος Ζακύνθου που έχει πάρει ένα έργο 6 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιεί για την ευρύτερη περιοχή» είπε ο αν. υπουργός.
Για το συγκεκριμένο συμβάν ανέφερε ότι, ο κ. Καραθανασόπουλος ήταν καλοπροαίρετα αυστηρός στην κριτική του και συμπλήρωσε πως τον συνάντησε ο Δήμαρχος της Ζακύνθου την επόμενη μέρα από το συμβάν.
Ο αναπληρωτής Υπουργός είπε αναλυτικά τα εξής για το θέμα: “Είναι ένα γεγονός που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο και δεν αφορά μία τυπική βλάβη, δηλαδή πως από ένα βυτιοφόρο μπήκε πετρέλαιο στον αγωγό ύδρευσης μέσα από τα δίκτυο των ομβρίων. Φέραμε το Δήμαρχο σε επαφή με την ΕΥΔΑΠ που έχει τεχνογνωσία τέτοιων ζητημάτων, έγινε συνάντηση στην ΕΥΔΑΠ και δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση του περιστατικού, ενώ έγινε και Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας και διεκόπη η ύδρευση. Ενημέρωση έγινε από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας και από το Δήμο και την ΔΕΥΑ για να μην γίνεται κατανάλωση νερού.
Μετά άρχισαν δύο παράλληλες διαδικασίες, η μία ήταν να εντοπιστεί το ακριβές σημείο της βλάβης που βρέθηκε 2-3 ημέρες πιο μετά και το άλλο ήταν η αποκατάσταση της ομαλής ροής του νερού που έγινε τελικά στις 30 Ιανουαρίου. Εκκρεμεί το θέμα των αποζημιώσεων και περιμένουμε το τεχνικό δελτίο από το Δήμο που θα έχει κάνει την καταγραφή και θα πάει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η αποζημίωση από το υπουργείο η διαδικασία για όσους έχουν προβλήματα με τις δεξαμενές».
Στην εκ νέου παρέμβασή του ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι στη Ζάκυνθο δεν έχει γίνει γνωστή καμία πληροφορία για την αποζημίωση στις δεξαμενές νερού των κατοίκων.