Η αφρικανική σκόνη που φτάνει μέχρι την Ευρώπη και τα κράτη του νότου, είναι ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο αυτή την άνοιξη, όχι όμως και αθώο καθώς επιβαρύνεται η υγεία όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα.
Η μεταβολή του καιρού φάνηκε σήμερα Πέμπτη 9 Μαΐου όπου οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές, αλλά και αφρικανική σκόνη, η οποία θα εμφανιστεί στα νοτιότερα. Το υπουργείο υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για την αφρικανική σκόνη, ενώ και οι γιατροί συνιστούν προσοχή, κυρίως στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.
Προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι εξής:
• Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα.
• Καρδιοπαθείς.
• Άτομα άνω των εξήντα πέντε (65) ετών.
Επιπλέον προβλέπεται το κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών σταθμών για την προστασία των παιδιών.
Μιλώντας στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ η ιατρός πνευμονολόγος Νάντια Σωληναραίου επεσήμανε πως η σκόνη επηρεάζει και δημιουργεί προβλήματα σε όσους έχουν θέμα με το αναπνευστικό τους.
«Πολλοί ασθενείς μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν και ότι τους προκαλεί πονόλαιμο και βήχα, δύσπνοια και διαταραχές στην αναπνοή.
Αυτοί πρέπει να παίρνουν τα εισπνεόμενα φάρμακά τους, αυξάνοντας τη δόση τις ημέρες που θα υπάρχει η αφρικανική σκόνη. Το καλύτερο είναι να μένουν μέσα στο σπίτι και να μην ανοίγουν τα παράθυρα τις ημέρες που θα είναι εδώ η σκόνη. Μετά θα μπορούν να βγουν ξανά έξω» σημείωσε η κ. Σωληναραίου.
Για το πώς επηρεάζει η σκόνη που έρχεται από την Αφρική η κ. Σωληναραίου σημείωσε ακόμα και τα εξής: «Η σκόνη προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό επιθήλιο και κάνει δυσφορία, ξηρότητα, βήχα κλπ. Επίσης επηρεάζει αυτούς που έχουν αλλεργίες. Θα έχουμε και υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες συνδυαστικά με τη σκόνη είναι ότι χειρότερο.
Το καλοκαίρι η σκόνη μας έλθει ξανά. Το φαινόμενο είναι πιο συχνό λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Το υπουργείο
Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης» δημοσιοποιήθηκε χθες 8-5.
Το Υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των πρόσφατων μετεωρολογικών προγνώσεων αναφορικά με εκδήλωση φαινομένων μεταφοράς αφρικανικής σκόνης από τις 9/5/2024, εξέδωσε τη Δ1δ/ΓΠοικ. 25498/8.5.2024 εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης».
Με την εν λόγω εγκύκλιο παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Αναλυτικότερα και όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:
Η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ως εξής:
Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.