Αργά και σταθερά αναδεικνύεται το μέγιστο πρόβλημα με την έλλειψη πόσιμου νερού που θα οξυνθεί στο μέλλον και τα νησιά του Ιονίου, παρά τις βροχοπτώσεις, δεν θα εξαιρεθούν από αυτόν τον κανόνα που ήδη γίνεται απειλητικός για τους κατοίκους.
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων που συνεδρίασε το Σαββάτο στην Κεφαλονιά, έγινε μία πρώτη συζήτηση και όλοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να γίνουν έργα που θα εξασφαλίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού από τη βροχή και τις διαρροές.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Γαλιατσάτος έθεσε τα προβλήματα με την ύδρευση στην Κεφαλονιά (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δίκτυο) και στην επερώτησή του ανέφερε πως σε όλα τα νησιά του Ιονίου υπάρχει θέμα με την εξασφάλιση πόσιμου νερού, μόνο που έχει διαφορετικές διαστάσεις και χαρακτηριστικά ανά νησί. Το Σαββάτο μίλησαν για την Κεφαλονιά καθώς η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου γινόταν στο Αργοστόλι, αλλά η έλλειψη ποσοτήτων νερού για την κάλυψη αναγκών στα νησιά μας μεγαλώνει το καλοκαίρι που είναι η τουριστική περίοδος.
Ο κ. Γαλιατσάτος είπε μεταξύ άλλων: «Οι περίοδοι σχετικής ανομβρίας που εμφανίζονται θέτουν εκ νέου και με ένταση την ανάγκη λήψης μέτρων. Ετσι αφενός θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες λόγω του πεπαλαιώμενου δικτύου και αφετέρου πρέπει να δημιουργηθούν εναλλακτικές δυνατότητες για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας πόσιμου νερού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της λίμνης ‘Ακολη που μετά από πολλά χρόνια σταμάτησε να υπερχειλίζει και να τροφοδοτεί το ποτάμι. Αυτό το λέω για να δείξω πως επηρεάζουν τα φαινόμενα της ανομβρίας.
Στο Δήμο της Σάμης έχουν κατατεθεί ήδη 3 μελέτες για την βελτίωση και αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης με προϋπολογισμό 6 εκ. €.
Σημαντική υποστήριξη μπορεί να δοθεί στους Δήμους με την χρηματοδότηση και κατασκευή των φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών, που δίνουν νερό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση και για ύδρευση. Υπάρχει στα Τζανάτα του Πόρου πρότυπο λειτουργίας των δύο λιμνοδεξαμενών που το αρχικό σχέδιο ήταν για άρδευση αλλά στην πορεία του χρόνου και επειδή τα προβλήματα ήταν επείγοντα, το νερό της μίας λιμνοδεξαμενής δόθηκε για ύδρευση της περιοχής.
Τα φράγματα στο Δήμο Ληξουρίου αναμένουν ένταξη και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.
Απάντηση έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής ο οποίος είπε ότι η ύδρευση είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα των Ιονίων νήσων και η ΔΕΥΑΚ προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα, ενώ μίλησε αναλυτικά για τα έργα που είναι προγραμματισμένα.
Από την πλευρά της η περιφερειακή σύμβουλος Αλεξάνδρα Μπαλού είπε ότι ο πόλεμος του νερού έχει ξεκινήσει και ότι η ιδιωτικοποίηση είναι προ των πυλών.