Με έγγραφο που έστειλαν προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Κτηματολόγιο τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ζακύνθου όσο και η ΝΕ του Τεχνικού Επιμελητηρίου ζητούν να δοθεί παράταση στις διαδικασίες του κτηματολογίου γιατί το χρονικό διάστημα ήταν μικρό και μέσα στο καλοκαίρι. Ζητούν παράταση προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων.
Το αίτημα για τη δίμηνη παράταση αναφέρει:
“Όπως γνωρίζετε στις 22-7-2025 αιφνιδιαστικά έγινε η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων για τις κτηματογραφούμενες περιοχές του Νομού Ζακύνθου. Η κατά νόμο προθεσμία για τη υποβολή αιτήσεων διόρθωσης είναι δίμηνη και λήγει στις 22-9-2025.
Επειδή ο χρόνος ανάρτησης συνέπεσε με τις δικαστικές διακοπές του Αυγούστου και την αναστολή των δικονομικών προθεσμιών, μια περίοδο δηλαδή που όλοι σχεδόν οι επαγγελματίες που σχετίζονται με την Κτηματογράφηση (Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Μηχανικού κ.λ.π.) βρίσκονταν σε διακοπές.
Επειδή είναι γνωστή από τις επανειλημμένες παραστάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου ενώπιον τόσο των υπευθύνων του Κτηματολογίου, όσο και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η δραματική υποστελέχωση με μόλις δύο υπαλλήλους του Κτηματολογικού Γραφείου – Πρώην Υποθηκοφυλακείου Ζακύνθου, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών κάτι που εύλογα και αναπόδραστα επηρεάζει το έργο της Κτηματογράφησης.
Επειδή λόγω της ασφυκτικής προθεσμίας έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών παραπόνων από συναδέλφους και πολίτες που βιώνουν ένα πραγματικό αδιέξοδο.
Επειδή επιθυμία και απαίτηση μας ως θεσμικών φορέων είναι η σωστή και όχι η πρόχειρη και ατελής Κτηματογράφηση, έχουμε δε κάκιστη εμπειρία από τα λάθη και τις αστοχίες του παρελθόντος, στις περιοχές του ήδη λειτουργούντος Κτηματολογίου (Αργάσι, Καλαμάκι κλπ) για τα οποία έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα τόσο το Κτηματολόγιο όσο και του Υπουργείο.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων διόρθωσης των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων”.