Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου έκανε γνωστό ότι παρατάθηκε η απόφαση απαγόρευσης εισόδου αιγοπροβάτων στο νησί και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνοτροφίας Κώστας Τσιριγώτης ανέφερε πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι και η υγεία μας.
Σύμφωνα με την απόφαση η ισχύς της είναι επ’ αόριστον και μέχρι να προκύψει κάτι θετικό για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου της πανώλης. Το μέτρο με την απαγόρευση εισόδου μικρών μηρυκαστικών στη Ζάκυνθο είναι σε ισχύ από τον Ιούλιο, όταν προέκυψε το πρόβλημα στη χώρα μας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Τσιριγώτης δήλωσε ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα πανώλης στη Ζάκυνθο.
Με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει για την κτηνοτροφία σε όλη την Ελλάδα, ζητείται η στελέχωση των υπηρεσιών κτηνιατρικής με προσωπικό και συγκεκριμένα με μόνιμους κτηνιάτρους.
Την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων από σήμερα Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, αποφάσισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά τη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων στις περιφερειακές ενότητες, οι οποίες είναι «καθαρές» από τη ζωονόσο.
Από την πλευρά της η Περιφέρεια Ιονίων νήσων ενημέρωσε για τα ακόλουθα: Η Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών αποτελεί ένα υψηλής μεταδοτικότητας ιογενές νόσημα και εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι Νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης δηλαδή η άμεση ενημέρωση των Κτηνιατρικών αρχών αποτελεί νομική υποχρέωση (Ν.4235/2014), αλλά και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής του.
Η ασθένεια ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ούτε σχετίζεται με την Πανώλη του ανθρώπου. Είναι όμως μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια με νοσηρότητα που φτάνει το 100% ιδίως στις αίγες και θνησιμότητα από 10 ως 90% αναλόγως με το είδος και την ηλικία των ζώων.
Η μετάδοση της νόσου είναι πολύ εύκολη και πραγματοποιείται πρωτίστως με στενή επαφή υγιών με ασθενή ζώα αερογενώς με σταγονίδια νωπών εκκρίσεων από τα μάτια την μύτη και το στόμα, με ούρα και κόπρανα. Ο ιός επιβιώνει στο εξωτερικό περιβάλλον ως και 72 ώρες κι έτσι η μετάδοση μπορεί να γίνει και με την τροφή, το νερό, τη στρωμνή, οχήματα μεταφοράς, ρούχα, παπούτσια και εργαλεία που έχουν μολυνθεί. Επίσης πηγή μπορεί να είναι το νωπό γάλα και το ωμό κρέας από ασθενή ζώα.
Η μεταφορά της νόσου σε μεγάλη απόσταση πραγματοποιείται με την διακίνηση (νόμιμη ή παράνομη) ζώων που ασθενούν ή βρίσκονται στο στάδιο της επώασης και δεν έχουν ακόμα εκδηλώσει συμπτώματα. Στα βοοειδή και τους χοίρους ανιχνεύονται αντισώματα, αλλά δεν νοσούν, χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
Τα κύρια συμπτώματα της Πανώλης είναι: ψηλός πυρετός, κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα (βρεγμένο τρίχωμα προσώπου), σιελόρροια, έντονο κόκκινο χρώμα στους βλεννογόνους, αλλοιώσεις σαν λευκές πλάκες στο στόμα που είναι πολύ επώδυνες και το ζώο αρνείται να ανοίξει το στόμα για να προσλάβει τροφή (τριγμός δοντιών). Ταυτόχρονα παρουσιάζεται δύσπνοια, ταχύπνοια, βήχας (εικόνα βρογχοπνευμονίας). Στη συνέχεια εμφανίζεται διάρροια με δύσοσμα αιμορραγικά κόπρανα. Αποβολές στα έγκυα ζώα.
Εφιστούμε την προσοχή στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας να μην εισάγουν παράνομα ζώα από την ηπειρωτική Ελλάδα (υπάρχουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις). Η τυχόν εμφάνιση τους νόσου στο νησί μας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ απαγορεύεται από 29/7 κάθε μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη την Επικράτεια, καθώς και βοοειδών που προέρχονται από συστεγαζόμενες με αιγοπρόβατα εκμεταλλεύσεις.
Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι καλούνται ελέγχουν τα ζώα τους και να εφαρμόζουν μέτρα βιοασφάλειας όπως το να αποφεύγουν την επαφή με άλλα κοπάδια, να μην δανείζονται εργαλεία και να απολυμαίνουν τον εξοπλισμό και τα παπούτσια, να μην επιτρέπουν σε άσχετα άτομα να εισέρχονται στον στάβλο, να φροντίζουν για την απολύμανση κάθε οχήματος που εισέρχεται και εξέρχεται από τις εγκαταστάσεις, να ελέγχουν την προέλευση των ζωοτροφών.
Εάν το νόσημα εμφανιστεί γίνεται υποχρεωτική θανάτωση και υγειονομική ταφή όλων των ζώων της εκτροφής, σύμφωνα με την νομοθεσία.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής στα τηλέφωνα: 26613 64502, 26613 64503.