Για τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών με την κλιματική αλλαγή και τους καύσωνες που έκαναν ζημιά φέτος στις καλλιέργειες του νησιού μίλησε στον -Ε- ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέτρος Βισβάρδης, που ανέλυσε ειδικότερα το θέμα της σταφίδας.
Φέτος λόγω της ασθένειας του περονόσπορου η παραγωγή θα είναι κατά πολύ μειωμένη.
Για τα καιρικά φαινόμενα ο κ. Βισβάρδης είπε:
«Αν πάμε με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων γιατί έτσι πρέπει να πηγαίνουμε αν θελουμε να έχουμε μία ελπίδα ότι θα επιβιώσουμε, δεν θα είναι η μοναδική χρονιά και από εδω και πέρα τα φαινόμενα του καύσωνα θα εμφανίζονται όλο και περισσότερο. Κατά την εκτίμηση των επιστημόνων αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
Είμαστε μια χώρα που θα χτυπηθεί γρήγορα από το κύμα καύσωνα γιατί είμαστε κοντά στην Αφρική.
Συζητούνται θέματα ερημοποίησης και αυτό το βλέπουμε και στην παραγωγή. Αυτό που συμβαίνει φέτος στην Ζάκυνθο είναι ένα δείγμα. Επομένως πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα από αυτούς που ορίζουν τις τύχες του πλανήτη».
Νέες καλλιέργειες
Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο να πάμε σε διαφορετικές καλλιέργειες που θα αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού δήλωσε:
«Το να αλλάξουμε καλλιέργεια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ξεκινάμε από τις υποδομές που κάποιος έχει ήδη δημιουργήσει για μια καλλιέργεια, γιατί για να παράγεις σταφίδα χρειάζεται μια σοβαρή υποδομή και να δαπανήσεις κάποια χρήματα. Όταν έχει φυτέψει ένας αγρότης ελιές, είναι μια καλλιέργεια που κρατάει χρόνια. Φυτεύεις ελιές για 100 χρόνια και φυτεύσεις αμπέλι για 30 χρόνια γιατί η εκάστοτε καλλιέργεια πρέπει και να αποδώσει. Επιπλέον, το άλλο ερώτημα είναι πόσες καλλιέργειες δεν χρειάζονται καθόλου νερό…
Επίσης πρέπει να αναφερθούμε στην εμπειρία που αποκτά ο καλλιεργητής ο οποίος δένεται με αυτό που παράγει. Αυτό το ξέρουμε πολύ καλά εδώ στη Ζάκυνθο! Για να φτάσεις σε σημείο που να μπορείς να παράγεις ένα καινούργιο προϊόν χρειάζεται να περάσουν κάποια χρόνια εμπειρίας. Είναι δύσκολα αυτά τα πράγματα.
Το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν έχει να κάνει μόνο με τις καλλιέργειες. Κυρίως έχει να κάνει με την ζωή μας! Οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δεν πρέπει να εισακουστούν; Δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα; Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα απλό ζήτημα».
Τα αγροτικά προϊόντα
Ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού εξέθεσε αναλυτικά τα προβλήματα της σταφίδας και είπε:
«Η σταφίδα έχει καταστραφεί ως παραγωγή στο 80% της φετινής σοδειάς. Μέσα σε αυτό βάζω και την σταφίδα που θα συλλεγεί αλλά δεν θα έχει εμπορική ικανότητα γιατί θα είναι υποβαθμισμένη η ποιότητά της. Ήδη έχουν αρχίσει κάποιοι τον τρύγο και θα πέσει σταφίδα στο αλώνι, όμως θα δούμε πόση σταφίδα θα είναι εμπορεύσιμη.
Το άλλο ζήτημα αφορά το μέλλον του προϊόντος που πρέπει να το δούμε συνολικά. Το ερώτημα, πέρα από την κλιματική αλλαγή, είναι πόσοι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν σταφίδα. Όταν η κατάσταση στον οικονομικό τομέα έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Δεν μπορεί να καλλιεργεί κάποιος σταφίδα με 70 και 80 λεπτά το κιλό. Αυτοί που σήμερα συνεχίζουν να καλλιεργούν σταφίδα είναι «ήρωες» γιατί έχουν δίπλα τους ένα τρόπο λειτουργίας της οικονομίας σε άλλα επίπεδα (όπως ο τουρισμός) και αυτοί επιμένουν να καλλιεργούν ένα προϊόν που δεν τους αποδίδει.
Πρέπει σε αυτούς τους λίγους που συνεχίζουν, να τους δοθούν κίνητρα γιατί ανάμεσά τους είναι kαι νέα παιδιά που δεν πρέπει να απογοητεύονται. Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε περισσότερα χρήματα στον παραγωγό.
Ευθύνες, πέρα από την κεντρική πολιτική σκηνή, έχει και ο Δήμος και η Περιφέρεια γιατί δεν κατέστη δυνατό να ενσωματώσουμε την αγροτική παραγωγή μέσα στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης.
Πλέον η παραγωγή σταφίδας θα γίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Φέτος η σταφίδα δεν θα ξεπεράσει τους 1000 τόνους στην Ζάκυνθο».
ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ