Ολοκληρώθηκε η συντήρηση των χειρογράφων του Διονυσίου Σολωμού στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών που είχαν αποσταλεί από τον περασμένο Δεκέμβριο με κοινή απόφαση του Δ.Σ. του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνης.
Τα χειρόγραφα πρόκειται να εκτεθούν την προσεχή Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 στις 13.00΄ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε εορταστική εκδήλωση επ’ ευκαιρία και του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλητή τον ιστορικό Δημήτρη Αρβανιτάκη με θέμα «Ο Διονύσιος Σολωμός και ο αγώνας για την ποίηση των νέων Ελλήνων”, την συντηρήτρια των χειρογράφων Ιωάννα Στεφανή και απαγγελία αποσπασμάτων έργων του Διονυσίου Σολωμού από τα συντηρημένα χειρόγραφα, από την κ. Σοφία Γιαννιώτη.
Η ιστορία των χειρογράφων του εθνικού μας ποιητή υπήρξε περιπετειώδης και μακρά.
Ο αείμνηστος Νίκος Βαρβιάνης, Δ/ντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου κατά την δεκαετία 1950 -1970, γράφει τον Δεκέμβριο του 1953 σε επιστολή του προς στην Ακαδημία Αθηνών: Με τον αφιχθέντα υπουργόν Παιδείας κ. Καλλίαν μετέβημεν εις το αγρόκτημά μου προς παρατήρισιν των, εκεί φυλασσομένων και διασωθέντων υπ’ εμού κατά τας πρώτας ημέρας της τραγωδίας της πόλεώς μας, ανεκτίμητων χειρογράφων του εθνικού μας ποιητού Διονυσίου Σολωμού. Τα πολύτιμα χειρόγραφα που άφησε πίσω του ο Διονύσιος Σολωμός όταν έκλεισε τα μάτια του στις 8 Φεβρουαρίου του 1857 φυλάσσονταν στο Μέγαρο της Αγγλικής Τεκτονικής Στοάς, το οποίο είχε πλέον καταρρεύσει. (εφημ. ΤΑ ΝΕΑ» στις 10 Αυγούστου 2020).
Μην ασχολείστε με τέτοια τιποτένια θέματα.
Ο κόσμος θέλει σκυλαδικο, αυτοκινηταρες, ταξίδια, καφετέριες-τσαντηρια με νάυλον, likes, ειδήσεις με τον πόνο του άλλου, γκουρμεδιες, πρωίναδικα, κλωτσομπαλο κ.τ.λ.
Ποιον ενδιαφέρουν τα χειρόγραφα αυτού του τύπου;
Νομίζω ότι έγραψε τον εθνικό μας ύμνο και ότι η πλατεία από αυτόν πήρε το όνομα της και μάλλον του έχουν φτιάξει και άγαλμα…γιατί τον θεωρούν σημαντικό δεν ξερω…θα το ψάξω όμως γιατί είμαι περήφανος πατριώτης!