Τα φύκια έπνιξαν την ακτή, οι χελώνες εξαφανίστηκαν και τα θαλασσοπούλια χάνονται
μέσα στα λασπόνερα. Απογοητευμένοι φεύγουν από την παραλία οι τουρίστες. Απραξία
από τον ΟΦΥΠΕΚΑ που απαγορεύει στους εργαζόμενους να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.
Ενα πρωτόγνωρο φαινόμενο, απόρρεια ίσως της κλιματικής κρίσης έχει εμφανιστεί στην παραλία του Καλαμακίου. Απίστευτα μεγάλοι όγκοι από νεκρά φύκια βγαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην ακτή προκαλώντας βλάβη στο οικοσύστημα και μια πολύ άσχημη εικόνα για κάθε ντόπιο ή ξένο επισκέπτη στην περιοχή.
Η κατάσταση που επικρατεί στην συγκεκριμένη ακτή είναι το λιγότερο απελπιστική. Οι όγκοι με τα φύκια στο Καλαμάκι είναι άκρως αντιαισθητικό θέαμα και εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό τους λουόμενους να κάνουν τον μπάνιο τους στην θάλασσα. Πέραν, όμως, αυτού έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας caretta – caretta.
Εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων φυκιών που είναι ξεβρασμένα σε όλο το μήκος της ακτής, οι χελώνες δεν μπορούν να βγουν στην ακτή ώστε να γεννήσουν τα αυγά τους στην άμμο. Έτσι, σε μεγάλο βαθμό εμποδίζεται η ωοτοκία.
ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Πολλά είναι τα παράπονα από τους τουρίστες αλλά και από τους επιχειρηματίες της παραλίας στο Καλαμάκι. Οι επαγγελματίες της συγκεκριμένης περιοχής μαζί με το ζήτημα των θαλάσσιων χόρτων, θέτουν και το μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας. Ο Δήμος δείχνει ένα τελείως αδιάφορο πρόσωπο όσον αφορά την καθαριότητα των ακτών. Στην ίδια μοίρα, οι επαγγελματίες της παραλίας κατατάσσουν και τονην διοίκηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο κ. Γιάννης Βαρβαρίγος, επαγγελματίας της παραλίας Καλαμακίου δήλωσε στον -Ε- σχετικά με την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στην ακτή λόγω των φυκιών:
“Είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση της υπόθεση των φυκιών. Βέβαια, είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο είναι ένα μεγάλο εμπόδιο προς την διέλευση της θαλάσσιας χελώνες που είναι ένα προστατευόμενο είδος. Το θέμα τη καθαριότητας περνάει μόνο από το χέρι μας.
Θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό για τον τόπο τον οποίο ζούμε και έχουμε μεγαλώσει.
Δεν υπάρχει καμία στήριξη από το Θαλάσσιο πάρκο και την Κτηματική υπηρεσία. Από όσο ξέρω, ο Δήμος δεν έχει καμία ενασχόληση με αυτό τον τομέα. Είμαστε στο έλεος του θεού. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε πότε θα ΄΄αλλάξει΄΄ο καιρός ώστε να προσπαθήσουμε εμείς οι κάτοχοι των ομπρελών να πράξουμε ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει κάνει το Θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου.
Η καλύτερη υπόθεση για την απομάκρυνση των φυκιών θα ήταν να κατέβουν κάποια τροχοφόρα οχήματα ώστε να βοηθήσουν μέσω της απομάκρυνσης τους. Ο κύριος λόγος για εμάς είναι η χελώνα και μετέπειτα ο τουρισμός.
Οι τουρίστες έχουν πολύ μεγάλο θέμα. Βλέπουν αυτή την κατάσταση και δεν μπορούν ούτε να βουτήξουν στην θάλασσα. Μπαίνουν στο νερό και καθαρίζουν οι ίδιοι τα σκουπίδια και τα πλαστικά από μέσα από την θάλασσα έχουν βγει, ήδη, δυο ψαροπούλια και είναι βλαβερά για την χελώνα. Ο κοσμος έχει απαυδήσει”.
Ο κ. Γεράσιμος Τσαγκαρόπουλος, επιχειρηματίας μίλησε στον -Ε- για το πρόβλημα των φυκιών που έχουν ξεβραστεί στην αμμουδιά του Καλαμακίου και είπε τα εξής:
“Η κατάσταση με τα φύκια είναι απελπιστική. Αυτά πηγαινοέρχονται σε όλη την παραλία. Η κίνηση είναι πολύ χαμηλή. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ ακριβοί και όλα αυτά συνδράμουν στο να μην είναι αισιόδοξα τα πράγματα. Είναι 10 Ιουνίου και τα δείγματα δεν είναι καλά. Οι τουρίστες μας κάνουν παράπονα για τα φύκια αλλά και για την καθαριότητα. Είναι βρώμικη η παραλία. Οι παλιοί έλεγαν ότι αν δεν βλέπεις τον “μπάτο’της θάλασσας τότε δεν είναι καθαρή. Οι αρχές θα έπρεπε να συνεργαστούν και να κάνουν κάτι. Σε εμάς δεν δίνουν σημασία. Εμάς δεν μας ακούει κάνεις!”
Ζητήσαμε να μιλήσουν για την κατάσταση στην ακτή από εργαζόμενους του ΟΦΥΠΕΚΑ αλλά μας δήλωσαν ότι δεν τους επιτρέπεται και ότι πρέπει να λάνουν σχετική άδεια από τους προϊσταμένους τους.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ