Layout 1
Με πολλά ερωτηματικά για την εγκληματικότητα και με σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον Βουλευτή Ζακύνθου έγινε το βράδυ της Κυριακή 29 Μαρτίου η εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για την εγκληματικότητα.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανά- δειξη των διαστάσεων του προβλήματος και η καταγραφή των ανησυχιών των πολιτών. Ομιλητές ήταν ο Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Κατερινόπουλος, Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη και ο Βερβεσός Δημήτρης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών .
Στην αρχή της εκδήλωσης η Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ζακύνθου Βέρα Λαζένη είπε ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις εγκληματικές ενέργειες που κατα- γράφονται στον τόπο μας και ζήτησε την ανάληψη συλλογικής δράσης την οποία χαρακτήρισε αναγκαία.
«Τα κρούσματα είναι πολλαπλά και αλλεπάλληλα, η αδυναμία του κράτους να πατάξει το έγκλημα είναι ολοφάνερη και προκειμένου να καλύψει την αδυναμία αυτή βάφτισε το νησί μας “εγκληματογόνο”, ένας χαρακτηρισμός προσβλητικός και άδικος για όλους εμάς τους Ζακυνθι- νούς. Ως Νομαρχιακή Επιτροπή αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή, αναδεικνύοντας το ζήτημα τοπικά και στη συνέχεια φροντίσαμε να φθάσει στη Βουλή όπου κατατέθηκε ερώτηση από το Βουλευτή Δημήτρη Μπιάγκη. Οι διαστάσεις και οι επιπτώσεις της κλιμάκωσης της εγκληματικότητας είναι τεράστιες. Εκτός από την ψυχολογία και την ανασφάλεια των πολιτών, έχουν επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και στην εκπαίδευση. Επίσης η αρνητική δημοσιότητα που σχετίζεται με την εγκληματικότητα βλάπτει σοβαρά την εικόνα του νησιού ως ασφαλούς και φιλόξενου προορισμού» είπε η Γραμματέας της ΝΕ που ζήτησε να διεκδικήσουμε ένα ασφαλές μέλλον για τη Ζάκυνθο.
Στη συνέχεια μίλησε από την Αθήνα που βρισκόταν μέσω διαδικτύου ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και είπε ότι έχουν ασχοληθεί με τα ζητήματα εγκληματικότητας του νησιού μετά μάλιστα και από διαβήματα που έχουν γίνει από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου και του Προέδρου του Γιάννη Γιατρά.
Ακολούθως ο κ. Βερβεσός είπε: «Δυστυχώς το θέμα αυτό έχει πάρει στη Ζάκυνθο μία διάσταση που απασχολεί πλέον το πανελλήνιο και δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα. Το άλλο είναι ότι η ασφάλεια δεν χαρίζεται και ανήκει σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Η Πολιτεία τα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν έχει εξασφαλίσει στους πολίτες της όχι μόνο το ευ ζην αλλά ούτε το ζην. Έτσι η ζωή των Ελλήνων πολιτών είναι στο έρμαιο του Θεού. Το ζήσαμε με μία σειρά από δραματικές τραγωδίες όπως τα οδικά Τέμπη, τα σιδηροδρομικά Τέμπη, το Μάτι, η Μάνδρα, ο ΙΑΝΟΣ, ο ΝΤΑΝΙΕΛ και επιμέρους εκφάνσεις του φαινομένου της βίας και τα ανά- πτυξης εγκληματικών συμπεριφορών σε όλη την Επικράτεια και σε μικρές πόλεις, όπου υπάρχουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις» είπε ο κ. Βερβεσός που στη συνέχεια ανα- φέρθηκε στην οργανωμένη πολιτεία η οποία ισχυρίζεται πως όσο περισσότερο ισχυροποιούμε τις ποινές τόσο πιο πολύ θα πατάσσουμε την εγκληματικότητα, κάτι που δεν είναι σωστό.
Ο κ. Βερβεσός είπε ότι έχουμε μικρότερα ποσοστά εξιχνίασης εγκλημάτων κι αυτό σημαίνει πως η Αστυνομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Ζήτησε να έχουμε μία Αστυνομία παραγωγική και να κάνει πρόληψη και καταστολή. Για την απονομή της δικαιοσύνης είπε ότι είμαστε η χειρότερη χώρα στον ευρωπαϊκό χάρτη με τους μεγαλύτερους ρυθμούς καθυστέρησης.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπεύθυνος οργανωτικής πολιτικής Ιόνιων νήσων Γεράσιμος Τσελέντης που είπε ότι θα συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις που θα τεθούν στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και θα επεξεργαστούν από τις Οργανώσεις, πριν γίνει το τελικό κείμενο κυβερνητικών θέσεων.
«Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη και σας λέω πως ξανασυναντιόμαστε μετά από πολλά χρόνια καθώς είχα έλθει στη Ζάκυνθο με τη σπουδάζουσα το 1989. Σήμερα βάζουμε την αρχή ενός διαλόγου με τα προβλήματα της κοινωνίας. Στη Ζάκυνθο σήμερα ανοίγουμε ένα μεγάλο θέμα που δίνει το έναυμα της συζήτησης και αύριο θα βάλουμε το πλάνο για τα υπόλοιπα θέματα» είπε ο κ. Τσελέντης.
Η πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος Αναστασία Θεοδόση Κοντού είπε ότι απασχολεί τους συμπολίτες μας το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικότατη υποστελέχωση των κρίσιμων υπηρεσιών για την πάταξη της εγκληματικότητας στο νησί μας. «Αναφέρομαι στις υπηρεσίες του δικαστικού μεγάρου και στην Αστυνομία. Είναι προβλήματα που αν δεν τα αντιμετωπίσουμε, η εγκληματικότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή που οι φορείς του νησιού έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, βλέπουμε τι γίνεται με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Βουλευτή του νησιού. Υπάρχει η δολοφονία της εξαίρετης συμπο- λίτισσάς μας, της Μαρίζας Παπαδάτου, που έφυγε με τραγικό τρόπο και το επόμενο διάστημα βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα τοπικών και αθηναϊκών εφημερίδων ότι γίνονται καθημερινά κλοπές και διαρρήξεις στη Ζάκυνθο, άρα μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Την ίδια στιγμή ο Βουλευτής Ζακύνθου σε τοπικά μέσα προτείνει στους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στην Αστυνομία λες και αυτό είναι το πρόβλημα. Κακό στο νησί μας κάνει το γεγονός ότι υπάρχει το πρόβλημα της εγκληματικότητας κι όχι ότι αναζητούμε τις λύσεις. Μετά ο Βουλευτής έκανε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και σε κανένα σημείο των ανακοινώσεων που εξέδωσε δεν υπήρχε νύξη για την εγκληματικότητα. Σαν να μην είχαν γίνει διαρρήξεις, σαν να μην είχε γίνει καμία δολοφονία. Αυτό από μόνο του ήταν τουλάχιστον ντροπιαστικό. Το να κουκουλώνουμε τα προβλήματα και η κυβέρνηση της ΝΔ να επιβεβαιώνει τραγικά πως όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλά για εγκληματογόνο Ζάκυνθο θέλει να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Δεν έχουν καμία επίγνωση της πραγματικότητας και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή πολιτική και να μην έχουν καμία απώλεια στις καρέκλες τους. Μας το επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός της χώρας με την υπόθεση των Τεμπών» είπε η κ. Θεοδόση Κοντού.
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκη Μαλαφούρη εξέφρασε την ικανοποίηση της για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε ότι το θέμα της εγκληματικότητας προβληματίζει και ανησυχεί.
«Βιώνουμε ανασφάλεια και το Επιμελητήριο με την προηγούμενη διοίκηση έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις στον υπουργό προστασίας του Πολίτη. Το θέμα είναι μεγάλο και η παραβατικότητα όλων των ειδών στη Ζάκυνθο μας απασχολεί. Μας ενδιαφέρει η πρόληψη» είπε η κ. Μαλαφούρη που μετέφερε και το προσωπικό της βίωμα με το έγκλημα της συμβολαιογράφου που έγινε δίπλα στο σπίτι της και πλέον ανησυχεί να κυκλοφορεί και δεν μπορεί να κοιμηθεί.
Η Περιφερειακή σύμβουλος και κοινωνική λειτουργός Αθηνά Αρβανιτάκη είπε ότι υπάρχουν ψηφίσματα που εκδίδονται συνέχεια από τα συλλογικά όργανα, όπως Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο και τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ αναφέρονται σε αύξηση του φόβου. Ο τοπικός τύπος καθημερινά αναφέρεται στα θέματα της εγκληματικότητας που είναι κάτι διαφορετικό από την παραβατικότητα και την βία. Αναφερόμαστε στο οργανωμένο έγκλημα με πολλές παραμέτρους» είπε για τη Ζάκυνθο η κ. Αρβανιτάκη σημειώνοντας πως το έγκλημα επηρεάζει όλη την κοινωνία κι όχι μόνο τους θύτες και τα θύματα.
Ο Χ. Στρούζας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «το τελευταίο διάστημα η δολοφονική δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη Ζάκυνθο ολοένα και εντείνεται. Η έξαρση του φαινομένου της εγκληματικότητας δικαιολογημένα προβληματίζει σήμερα τους πολίτες του νησιού μας καθώς πλοκάμια του έχουν παρεισφρήσει έντονα στη κοινωνία και στη ζωή μας στιγματίζοντας το νησί ως μια εγκληματογόνος περιοχή αφού κατά τα λόγια κάποιου υπουργού το νησί έχει μια παράδοση στην εγκληματικότητα – και μάλιστα και στο βαρύ έγκλημα» και σημείωσε πως οι πολιτικές κρίνονται στην πράξη και εκ του αποτελέσματος.
Αξιοσημείωτη ήταν η τοποθέτηση του Θανάση Κατερινόπουλου που είναι αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έθιξε με τον δικό του τρόπο και μέσω ερωτημάτων όλα τα κακώς κείμενα λέγοντας πως δεν είναι μόνο η Ζάκυνθος, αλλά πολλές περιοχές της Ελλάδος που μαστίζονται από αυξημένη εγκληματικότητα.
«Δεν προέκυψε τυχαία ούτε από παρθενογέννεση η εγκληματικότητα στη χώρα μας και πρέπει να αναλύσουν το φαινόμενο αρκετοί επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων» είπε αρχικά ο κ. Κατερινόπουλος που αμέσως μετά αναφέρθηκε στην ευθύνη της οικογένειας λέγοντας πως κανέ- νας δεν θα έλθει να μεγαλώσει το παιδί μας μέσα στο σπίτι μας. Είπε ότι τα παιδιά παίρνουν τις αρχές από τα σπίτια τους και δεν γεννιούνται εγκληματίες.
«Οι εποχές του ’50 του ’60 και του ’80 με τους κλεφτοκοτάδες πέρασαν ανεπιστρεπτί και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει αναβαθμίσει ποιοτικά και ποσοτικά το έγκλημα. Να πάμε στην προστασία των καταστημάτων, να πάμε στην εκμετάλλευση, να πάμε στο εμπόριο γυ- ναικών κι αυτά δεν προκύπτουν μόνα τους γιατί υπάρχουν προστάτες. Υπάρχουν τοπικοί προστάτες αλλά κι έξω από το νησί υπάρχουν προστάτες του “λευκού κλλάρου” κι ακόμα υπάρχουν παράγοντες που συμμετέχουν σε αυτές τις προστασίες. Αυτά δεν γίνονται μόνο στη Ζάκυνθο αλλά παντού» ανέφερε ο κ. Κατερινόπουλος που για την Αστυνομία είπε ότι είναι πρω- ταρχικό να γίνεται πρόληψη και μίλησε για το πρόβλημα της διαφθοράς.
Για το προσωπικό είπε ότι στην Αστυνομία υπάρχει προσωπικό και έδωσε το ακόλουθο παράδειγμα: Στην Ευρώπη ανά 100.000 πολίτες αντιστοιχούν 340 αστυνομικοί. Στην Ελλάδα ανά 100.000 πολίτες αντιστοιχούν 499 αστυνομικοί. Πού είναι αυτοί οι αστυνομικοί διερωτήθηκε; Να τους ξετρυπώσουν από τα λαγούμια τους και να τους βγάλουν όλους έξω στο δρόμο για την πρόληψη.