Γνώμες

Οι νέες αρχές, το δημόσιο συμφέρον και τα μέσα ενημέρωσης

ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να ενημερωθεί για τους νόμους που ισχύουν και να ασκήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα καθήκοντά της.

Ειδικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης οι προτεραιότητες και τα αναφυόμενα προβλήματα της καθημερινότητας είναι τόσα πολλά που αναπόφευκτα προκαλούν άγχος και σε ορισμένες περιπτώσεις, λάθος χειρισμούς.

Για την κοινή γνώμη, που κρίνει μόνο από τα αποτελέσματα των ενεργειών και όχι από τις όποιες προθέσεις, είναι ευδιάκριτες οι αδυναμίες εάν αυτοί που διαχειρίζονται τα προβλήματα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι ή επαρκώς ενημερωμένοι.

Προφανώς ένας νέος Δήμαρχος ή ένας νέος Περιφερειάρχης γρήγορα θα αντιληφθεί ότι μειονεκτεί να βρει λύση στα προβλήματα, εάν δεν διαθέτει το απαραίτητο γνωστικό πεδίο, ώστε να καταλαβαίνει το περιεχόμενο των νόμων ώστε να μην “άγεται και φέρεται”, από τις υποδείξεις και τα συμφέροντα των τρίτων.

Η περίοδος που ζούμε στη Ζάκυνθο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη επειδή το νησί μας θα φιλοξενήσει φέτος 250.000 περισσότερους τουρίστες, απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια και οι υποδομές που διαθέτει δεν αντέχουν για την εξυπηρέτηση, ούτε των μισών από το συνολικό αριθμό του 1.5 εκ. επισκεπτών, που πρόκειται να αφιχθούν.

Ως εκ τούτου πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για το νερό, τα αποχετευτικά και την διαχείριση των δημοσίων χώρων.

Απέναντι στις προκλήσεις των μεγάλων προβλημάτων τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οφείλουν να σταθούν με αξιοπρέπεια απέναντι σε όλες τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις και θετικά ως προς τις προτεινόμενες λύσεις, αφόσον αυτές υπηρετούν μόνο το δημόσιο συμφέρον, έτσι όπως τουλάχιστον το ορίζουν οι νόμοι του κράτους.

Η σχέση μέσων ενημέρωσης και τοπικής εξουσίας σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους πρέπει να είναι διαυγής, ηθική και να μην υπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες και συμφέροντα ακόμα και οικονομικές συναλλαγές.

΄Ηδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους ορισμένα αρνητικά φαινόμενα στη δημόσια ζωή που ελπίζουμε να οφείλονται μόνο στην αμετροέπεια και την βιασύνη να επωφεληθούν ορισμένοι της τοπικής εξουσίας. Ελπίζουμε να είναι μόνο έτσι!

Ζάκυνθος 10 Μαίου 2024