Η μελισσοκομία, ένας από τους πιο σημαντικούς και ευαίσθητους κλάδους της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής, αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις. Στη Ζάκυνθο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι μελισσοκόμοι αγωνίζονται καθημερινά για να διατηρήσουν ζωντανή μια δραστηριότητα που είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της φυσικής ισορροπίας. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά και πιεστικά.
Οι περιορισμένες επιδοτήσεις και οι ελλιπείς οικονομικές ενισχύσεις από το κράτος αφήνουν τους παραγωγούς ανυπεράσπιστους απέναντι σε έναν συνδυασμό δυσμενών παραγόντων. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, που πλέον έχουν γίνει πιο συχνές και απρόβλεπτες λόγω της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν άμεσα την παραγωγή μελιού, μειώνοντας την απόδοση των κυψελών και αυξάνοντας το κόστος συντήρησης.
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, οι μελισσοκόμοι της Ζακύνθου και της υπόλοιπης χώρας παλεύουν να επιβιώσουν, διεκδικώντας ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία και μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής τους στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά η ανάγκη για δράση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η μελισσοκομία δεν είναι μόνο μια πηγή εισοδήματος, αλλά και ένα θεμέλιο για την ισορροπία της φύσης και την ποιότητα ζωής μας.
Πολλές δυσκολίες
Ο κ. Παναγιώτης Μάργαρης, Μελισσοκόμος στην Ζάκυνθο, δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος του:
«Φέτος, η παραγωγή μελιού ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν υπήρχαν λουλούδια και έτσι δεν υπήρχε νέκταρ για τις μέλισσες. Γενικά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στο νησί. Βέβαια, με την μεγάλη ξηρασία βγήκαν κάποια χόρτα, τα οποία δεν είχαν καμία παραγωγή νέκταρ.
Οι επιδοτήσεις δεν έχουν αλλάξει. Μας δίνουν κάποια χρήματα για το πετρέλαιο και μερικές κυψέλες ώστε να κάνουμε αντικατάσταση των υφιστάμενων κυψελών. Πιο συγκεκριμένα, μας δίνει ένα 10% σε κυψέλες. Δεν μπορούμε να πούμε, είναι και αυτά μια βοήθεια.
Φέτος, δεν έδωσαν τις επιδοτήσεις μας. Επίσης δεν μας έδωσαν ούτε αποζημιώσεις για τον καύσωνα αλλά και γενικότερα για τα καιρικά φαινόμενα. Αυτό συνέβη σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς που είμαστε Μελισσοκόμοι και ζούμε σε νησί δεν μπορούμε να κάνουμε μεταφορές στην υπόλοιπη Ελλάδα γιατί είναι ασύμφορο. Επιπλέον, δεν έχουμε διασυνδέσεις στην Ζάκυνθο. Αν θέλουμε να ταξιδέψουμε πάμε με το καράβι.
Η τιμή του μελιού βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Το μέλι πουλιέται περίπου στα 15 ευρώ το κιλό».