Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών δοκιμάζει τα όρια των αρτοποιών στη Ζάκυνθο. Παρά τις προκλήσεις, οι περισσότεροι φούρνοι του νησιού αποφάσισαν να κρατήσουν σταθερές τις τιμές στα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτες και κουλούρες, κατανοώντας την μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Αρκετοί επαγγελματίες επιλέγουν να απορροφήσουν οι ίδιοι το επιπλέον κόστος, προκειμένου να μην μετακυλήσουν τις αυξήσεις στον καταναλωτή, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο.
Η κίνηση στους φούρνους αναμένεται να είναι συγκρατημένη φέτος, καθώς οι τοπικές οικογένειες δείχνουν διστακτικές στις παραγγελίες πολυτελών εδεσμάτων, δίνοντας προτεραιότητα στα απολύτως απαραίτητα. Παρόλα αυτά, οι αρτοποιοί παραμένουν αισιόδοξοι ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων θα γεμίσει τα ράφια με ζεστά χαμόγελα, και τα τραπέζια με γλυκές γεύσεις.
Μεγάλος ο ανταγωνισμός
Η κα Ουρανία Μαλαφούρη, ιδιοκτήτρια Αρτοποιείου στον Λαγανά, δήλωσε στον –Ε- σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση της λόγω της ακρίβειας και της μειωμένης προσέλευσης του κόσμου:
«Εγώ μπορεί να μην έχω ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς όσον αφορά την εορταστική περίοδο διότι η επιχείρηση μου βρίσκεται στον Λαγανά όπου όλο τον χειμώνα είναι ‘’νεκρός’’. Ο φούρνος μας είναι ανοιχτός όλες τις μέρες αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Πλέον, ψωμί πουλάνε μέχρι και τα ‘’μανάβικα’’.
Έχουν διπλασιαστεί οι τιμές των πρώτων υλών. Η ακρίβεια που υπάρχει είναι τραγική και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα βασικά. Εδώ στον Λαγανά δουλεύουμε μόνο 3 μήνες το καλοκαίρι και μετά δεν υπάρχει καθόλου κόσμος.
Εν όψη Χριστουγέννων φτιάχνουμε κουλούρες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και πολλά άλλα εδέσματα. Το κομμάτι των τιμών έχει να κάνει από αυτόν που έχειτο κατάστημα. Έχουμε δει διάφορα όσον αφορά τις Χριστουγεννιάτικες τιμές. Ο κόσμος είναι πολύ ‘’μαγκωμένος’’ και δεν κάνει εύκολα ψώνια. Ίσωςαυξηθούν κάποια εορταστικά προϊόντα.
Οι φούρνοι παρασκευάζουν κάποια εδέσματα και προσπαθούμε ότι παρασκευάσουμε να είναι ποιοτικάκαλό. Υπάρχει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός. Βλέπουμε ότι στα μεγάλα super market τα είδη που παράγουμε και εμείς, τα πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές. Άρα, ο κόσμος τι θα κάνει; Οπότε, κάθε χρόνο, πέφτει η παραγωγήμας».
Σταθερές τιμές
Ο κ. Χρήστος Κλάδης, ιδιοκτήτης Αρτοποιείου στον Άγιο Λέοντα, μίλησε στον –Ε- για τις σταθερές τιμές που θα υπάρχουν και φέτος στις τιμές των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων:
«Μας έχει επηρεάσει αρκετά η ακρίβεια αλλά και η αύξηση των πρώτων υλών. Ο κόσμος δεν ψωνίζει έτσιόπως ψώνιζε τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές έχουνπαραμείνει στα ίδια επίπεδα. Αυτό το χρονικό διάστημα έχει ‘’παγώσει’’ η αγορά σε μεγάλο βαθμό. Η τιμή του ψωμιού είναι στα 2.40 το 1 κιλό και πάλι δεν υπάρχει κινητικότητα.
Οι τιμές των Χριστουγεννιάτικων ειδών θα μείνουν στις ίδιες τιμές. Δεν νομίζω να υπάρξει κάποια αύξηση γιατί ο κόσμος θα μας αποφύγει ακόμα περισσότερο. Πλέον, οι καταναλωτές ούτε τα βασικά δεν ψωνίζουν. Τα μελομακάρονα πέρυσι είχαν περίπου 14 ευρώ το κιλό. Σε αυτά τα επίπεδα θα βρίσκονται και φέτος αυτά τα προϊόντα».
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ