Στις 22 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Ζάκυνθο ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας και σε Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει θα παρουσιάσει αναλυτικά και με λεπτομέρεια την εγκεκριμένη πλέον Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την Μονάδα Επεξεργασίας των Απορριμμάτων αλλά και τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Λίβα.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η μελέτη που εγκρίθηκε τελικά από Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με αυτή που υποβλήθηκε αρχικά από το Δήμο Ζακυνθίων και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο κ. Αγγελάκας μιλώντας στον –Ε- περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις που κατοχυρώνουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία του έργου και την άρση των επιφυλάξεων που διατυπώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τον υδροφόρο ορίζοντα, την άγρια πανίδα της περιοχής κ.α.
Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε μέσω του –Ε- και στην κριτική που δέχτηκε εκ των έσω, δηλαδή από στελέχη της Ν.Δ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΝΟΔΕ, αλλά και από τον Αντιπεριφερειάρχη Διονύση Μυλωνά, τονίζοντας πως η απόφαση ελήφθη με πλήρη επίγνωση της κατάστασης και του ρόλου που καλείται να παίξει ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
«Η απόφαση ήταν δύσκολη, αφού ως σοβαρός άνθρωπος ήθελα να κάνω και σοβαρή δουλειά. Όπως θα διαπιστώσετε κατά την παρουσίαση της απόφασης, έχει γίνει σε συνεργασία με τα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μια σοβαρή δουλειά σε ότι αφορά τους Περιβαλλοντικούς Όρους και την Περιβαλλοντική Μελέτη, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πως όταν το έργο θα εκτελεστεί, δε θα υπάρχουν κίνδυνοι και θα προλάβουμε τις θεμελιωμένες επιφυλάξεις της τοπικής κοινωνίας. Έγιναν πάρα πολλές αλλαγές και κυρίως σε ότι αφορά τα ζητήματα της στεγανοποίησης και της πιθανής επιμόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα» σχολίασε ο κ. Αγγελάκας, τονίζοντας πως στην μελέτη αποτυπώνεται μια σοβαρή και τεκμηριωμένη τεχνική δουλειά.
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν και από τον κομματικό του χώρο, ο κ. Αγγελάκας σημείωσε: «Εγώ σήμερα είμαι Γενικός Γραμματέας, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και στην Περιφέρεια του Ιονίου. Ταυτόχρονα όμως είμαι και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και θεωρώ πως όταν οι φίλοι μας από την παράταξη, ακούσουν αυτά που έχω να πω θα πειστούν πως πήρα την σωστή απόφαση. Θέλω να θυμίσω πως επί της ουσίας άλλη πρόταση δεν είχαμε ως προς την χωροθέτηση, παρά το γεγονός ότι το προκάλεσα επανειλημμένως. Ξέραμε πως ήμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόστιμο, το οποίο είχε αποφασιστεί και η εντολή από την Κυβέρνηση ήταν να λύσουμε ένα θέμα, που θα έπρεπε να έχουν λύσει οι Αυτοδιοικητικοί της Ζακύνθου. Θυμίζω, αυτό που αναφέρω στο Δελτίο Τύπου: Σηκώνουμε ένα βάρος που δεν ανήκει σε εμάς. Ας προσπαθήσουν λοιπόν κάποιοι να μην προβάλουν με θρασύτητα την ανεπάρκεια που είχαν και αυτό δεν το λέω αναφερόμενος μόνο στο σημερινό πολιτικό προσωπικό, αλλά στο πολιτικό προσωπικό των τελευταίων επτά ετών, που δεν σήκωσε το βάρος της λύσης».
Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε πως στην παρουσίαση της μελέτης θα αποδειχθεί πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αντιμετώπισε με σοβαρότητα το θέμα και υπογράμμισε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή εφαρμογή και υλοποίηση της μελέτης.
Για την προοπτική προσφυγής στο ΣτΕ που έχει ήδη προαναγγελθεί, σχολίασε πως ο κάθε πολίτης έχει δικαιώματα να κινηθεί νομικά, ωστόσο επανέλαβε πως το πρόστιμο που αποφεύχθηκε αφορά κάθε ζακυνθινή οικογένεια ξεχωριστά.
«Με βάση ένα νέο Νόμο που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, από τον Απρίλη και μετά, τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τα απορρίμματα δεν αφορούν γενικά την χώρα αλλά συγκεκριμένα τον φορέα διαχείρισης που είχε την ευθύνη για τα απορρίμματα στην περιοχή που έχει το πρόβλημα. Αν δεν υπέγραφα την απόφαση, κάθε οικογένεια θα πλήρωνε κατ’ έτος το ποσό των 1350 ευρώ! Ποιος Ζακυνθινός θα δεχόταν να πληρώσει τα χρήματα αυτά, επειδή οι πολιτικοί δεν είχαν το θάρρος να λύσουν το πρόβλημα; Αυτή η Κυβέρνηση δεν το αντέχει αυτό και στους επόμενους μήνες σε όλη την Ελλάδα έχουμε άλλες 30 αντίστοιχες περιπτώσεις ΧΥΤΑ που πρέπει να κλείσουν» κατέληξε.