Το σφράγισμα των γεωτρήσεων του πετρελαίου μέσα στο βάλτο στο Κερί, συζητήθηκε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή αίτημα του φορέα ΟΦΥΠΕΚΑ, που ζητά την άδεια στο χώρο.
Για τις παρεμβάσεις εγκρίθηκε χρηματοδότηση από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ.
Η ενημέρωση έγινε από την υπάλληλο του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου Αν. Κολοκοτσά, αλλά στη συνέχεια οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή και απαντήσεις δεν ήταν εύκολο να δοθούν. Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να έλθουν εδώ οι υπεύθυνοι και να ενημερώσουν για τη μελέτη που έχει γίνει, καθώς επίσης να απαντήσουν σε ερωτήματα που υπάρχουν. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι αν το σφράγισμα προκαλέσει άλλες παρενέργειες καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν οι γεωτρήσεις του νερού.
Η ενημέρωση
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πλέσσας είπε ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ ζητά τη σφράγιση 3 παλαιών γεωτρήσεων υδρογονανθράκων στο Κερί και ζητά να ληφθεί απόφαση ώστε να προχωρήσει η αποδοχή υλοποίησης εργασιών για την αποκατάσταση του βιοτόπου Κερίου. Οι εργασίες θα γίνουν με την παρουσία του πρώην ΙΓΜΕ.
Η υπεύθυνη του ΕΘΠΖ κ. Κολοκοτσά είπε ότι είναι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να γίνουν αλλαγές στην περιοχή η οποία είναι ένας σπάνιος βιότοπος. Ανέφερε ότι πριν ξεκινήσει κάτι πρέπει πρώτα να κλείσουν οι γεωτρήσεις που έγιναν τα έτη από το 1900 έως το 1970 από την Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Ανέφερε ακόμα ότι οι πρώτες γεωτρήσεις πρέπει να κλείσουν το Σεπτέμβριο και μετά να δούν τι θα γίνει.
Το πετρέλαιο
Σε ερωτήματα που τέθηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους, η απάντηση ήταν πως το πετρέλαιο της Ζακύνθου δεν είναι εμπορεύσιμο, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό καθώς υπάρχουν θέσεις ζακυνθινών επιστημόνων από τα παρελθόντα έτη που πιστοποιούν το αντίθετο. Εκείνο που είναι υπαρκτό πρόβλημα είναι ότι τα σημεία από τα οποία αναβλύζει πετρέλαιο δημιουργούν ρύπανση και η περιοχή χρειάζεται διαχείριση από ειδικούς που θα προσεγγίσουν στην ολότητά του το ζήτημα με επιστημονικό τρόπο.
Ερωτήματα
Σημαντικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα έγιναν από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργο Κωνσταντίνου που ζήτησε αναλυτικά ενημέρωση με την παρουσία των μελετητών στη Ζάκυνθο, καθώς είπε ότι δεν γίνεται να τους πιάνουν εξ΄ απήνης. Επίσης τέθηκε ερώτημα για τη χρηματοδότηση της διαδικασίας και υπολογίζεται ότι η μελέτη κόστισε πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ.
Σημαντικό ήταν αυτό που έθεσε και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ Διονύσης Τουρκάκης, ο οποίος ζήτησε να μάθει αν υπάρχει κίνδυνος για το νερό σε περίπτωση που κλείσουν οι γεωτρήσεις του πετρελαίου, καθώς έχουμε υπεράντληση στο νερό για τις ανάγκες του νησιού.
Η κ. Αναστασία Κολοκοτσα είπε ότι τα μηχανήματα πρέπει να μπουν το Σεπτέμβριο για τις παρεμβάσεις γιατί αλλιώς το έργο θα απενταχθεί και θα χαθεί η χρηματοδότηση από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΪΟ. Συγκεκριμένα θέλουν να σπάσουν τις γεωτρήσεις και να βάλουν μέσα τσιμέντο.
Τέλος ο Δήμαρχος Γιώργος Στασινόπουλος είπε πως το θέμα είναι σοβαρό και με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ ζήτησε να έλθουν οι μελέτες πρώτα να έλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και δεν θα γίνουν παρεμβάσεις χωρίς την ενημέρωση των αυτοδιοικητικών αρχών.
Σωστή η απόφαση του Δ.Σ..Ποιός βιάζεται να κλείσουν οι γεωτρήσεις και με τι σκοπό(χωρις νεώτερες μελέτες και χωρίς πρότερη ενημέρωση των Αρχών?