Η Ζάκυνθος βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμέτωπη με δύο σοβαρά ζητήματα που δοκιμάζουν την κοινωνική συνοχή και την τοπική διακυβέρνηση.

Η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους, των οποίων το αίσθημα ασφάλειας κλονίζεται σοβαρά. Κλοπές, ληστείες και δολοφονίες συνθέτουν μια ανησυχητική εικόνα, που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις από τις Αρχές.

Την ίδια στιγμή, η πολύκροτη διαμάχη μεταξύ Εκκλησίας και Δήμου για την διαχείριση του πλατώματος του Ναυαγίου έχει πλέον οδηγηθεί στη νομική οδό.

Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης δημιουργεί ένα ακόμα πεδίο έντασης στο νησί. Η τουριστική περίοδος πλησιάζει, και το μέλλον του Ναυαγίου παραμένει αβέβαιο, την ώρα που οι κάτοικοι ζητούν διαφάνεια και δίκαιες λύσεις.
Η άνοδος της εγκληματικότητας
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος δήλωσε στον -Ε- αναφορικά με την αυξημένη εγκληματικότητα που υπάρχει στην Ζάκυνθο και είπε τα εξής:
«Ζούμε μια θλιβερή πραγματικότητα στο νησί μας, το οποίο έχει έναν μεγάλο πολιτισμό. Βέβαια, υπήρχαν από πάντα τα εγκλήματα αλλά πλέον έχουν γίνει “μόδα’’. Τα παιδιά μας αντί να ασχολούνται με την μπάλα και γενικότερα με οποιοδήποτε άλλο παιδικό άθλημα, ασχολούνται με το έγκλημα. Δεν ξέρουμε που θα φτάσουμε με αυτή την ιστορία. Καθημερινά έχουμε κλοπές σε σπίτια. Έχουμε μια εγκληματική ενέργεια που δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμα. Η κοινωνία έχει ξεφύγει εντελώς.

Είναι γεγονός ότι είναι υλιστική η περίοδος, την οποία διανύουμε. Όλοι θέλουν να κερδίσουν κάτι περισσότερο. Το θέμα είναι ό,τι θέλουμε να κερδίζουμε, να το κερδίζουμε με δουλειά! Εγώ όταν ήμουν 12 χρονών πήγα και δούλεψα και έπαιρνα 25 δραχμές την εβδομάδα. Δεν πήγα να εγκληματίσω. Αυτό το έκαναν και άλλοι πολλοί. Που θα φτάσει αυτή η ιστορία;
Όλο αυτό που συμβαίνει ξεκινάει πρώτα από την οικογένεια, δεύτερον από την κοινωνία και τις αρχές και τρίτον από το κράτος. Όλοι έχουμε ευθύνη. Εμείς στην εκκλησία προσπαθούμε με το κήρυγμα και τις φιλανθρωπίες να κάνουμε κάτι. Θα φτάσουμε στο σημείο να σκοτώνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα…»
Ο φόνος της Μαρίζας Παπαδάτου
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην δολοφονία της Μαρίζας Τερτσέτη – Παπαδάτου:
«Είναι τραγικό το να μην ξέρουμε τι γίνεται με την δολοφονία της Μαρίζας Παπαδάτου. Δεν ξέρουμε προς τα που θα κατευθυνθούμε. Γνωρίζουμε ότι δεν ήταν ληστεία. Άρα, θα πρέπει να ψάξουν αλλού τους λογαριασμούς της. Είχαν λόγο για να την “καθαρίσουν’’. Δεν είναι δύσκολο αυτό».
Στα Δικαστήρια
Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Δωδώνης απάντησε στον -Ε- σχετικά με τις εξελίξεις αλλά και τις διαμάχες που υπάρχουν στο πλάτωμα του Ναυαγίου και είπε τα εξής:
«Η διαμάχη που υπάρχει στο πλάτωμα του Ναυαγίου δεν είναι προσωπική. Η εκκλησία στο συγκεκριμένο σημείο είχε φτιάξει αρκετά πράγματα, χωρίς να έχει εισιτήριο για τον κόσμο και πήγαν και τα γκρέμισαν γιατί ήταν “παράνομα’’. Τώρα, θέλουν να τα φτιάξουν αυτοί αυτά που είχαμε εμείς για να βάλουν εισιτήριο. Στο πλάτωμα είχαμε τουαλέτες, ανθρώπους για φύλαξη και περιφράξεις, όμως εισιτήριο δεν είχαμε…
Πως γίνεται εφόσον είναι “παράνομα’’ όλα αυτά εκεί πάνω, να φτιάξουν πράγματα για να βάλουν εισιτήριο; Εγώ θέλω να επικαλεστώ την λογική του λαού. Η Περιφέρεια μπορεί να ξεκίνησε τα έργα αλλά ξεκινάμε και εμείς διαδικασίες για τα Δικαστήρια! Εννοείται ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να κάνει ότι θέλει σε αυτό το μέρος».
Τα μοναστήρια
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος μίλησε στον -Ε- σχετικά με την ανακατασκευή των μοναστηριών και την πορεία των εργασιών στις Στροφάδες:

«Ήρθε κανένας από αυτούς που έχουν ξενοδοχεία και καράβια να δώσει χρήματα για να φτιαχτεί το μοναστήρι του Αγίου στο Καλιτέρο; Σε όλο τον κόσμο κάποιοι υπάρχουν και φτιάχνουν τα μοναστήρια. Εμείς που θα βρούμε τα χρήματα; Από το κερί που δεν ανάβουν πλέον στην εκκλησία…; Μέχρι και λαχείο παίρνω για να καταφέρουμε να φτιάξουμε το μετόχι του Αγίου Διονυσίου στο Καλιτέρο.
Στα Στροφάδια προχωρούν τα έργα εντατικά. Ακόμα δεν μπορούμε να προβλέψουμε την ολοκλήρωση του έργου διότι είναι να κάτι πολύ μεγάλο. Βρίσκονται συνεχώς 25 άνθρωποι στα Στροφάδια για την υλοποίηση των εργασιών που γίνονται εκεί».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ
Χρήματα εδόθησαν απο εφοπλιστές και άλλους έχοντες,αλλά φτιάχτηκαν άλλα και οχι το Μετόχι του Αγίου.