Η λέξη «αλληλεγγύη» στον τόπο μας έχει αποκτήσει αρκετή… ευρύτητα. Μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε ακόμα κι για να επαινέσουμε την ευαισθησία ενός Κινέζου τουρίστα που, αν και υπαίτιος ενός τροχαίου ατυχήματος, στάθηκε δίπλα στην τραυματισμένη γυναίκα προσπαθώντας να διορθώσει το λάθος του.
Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν περιστατικά που καταρρίπτουν κάθε έννοια του όρου, αποκαλύπτοντας μια σκοτεινή πλευρά που κανείς δεν θέλει να αναγνωρίσει.
Πριν λίγες μέρες, στο Καταστάρι, ένας Κινέζος οδηγός, μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα, συγκρούστηκε μετωπικά με ένα άλλο όχημα. Το λάθος του ήταν αναμφισβήτητο αλλά η αντίδρασή του, ήταν αυτή που τον διαφοροποίησε. Αντί να εγκαταλείψει το σημείο, έμεινε εκεί, προσπαθώντας να βοηθήσει την τραυματισμένη γυναίκα. Στεναχωρήθηκε, αναγνώρισε την ευθύνη του και έκανε ό,τι μπορούσε για να διορθώσει τη ζημιά.
Ωστόσο, τα σχόλια κάτω από τη δημοσίευση άρθρου που επαινούσε την “ηθική” συμπεριφορα του τουρίστα, επέφερε κάποιες απαντήσεις του τύπου: «Εμείς οι Ζακυνθινοί πάντα δείχνουμε αλληλεγγύη στα τροχαία».
Γιατί, τότε, ο κ. Ντένης Μαλαπέτσας, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Πόλης που χτυπήθηκε από ένα όχημα ενώ περπατούσε τη πρωτοχρονιά, εγκαταλείφθηκε αβοήθητος στην άσφαλτο;
Γιατί η κα Ανθή Σούρμπη, που τραυματίστηκε σοβαρά στα φανάρια της Λούμπας, λίγο αργότερα, εξακολουθεί να αναζητά τον οδηγό που την χτύπησε και εξαφανίστηκε χωρίς να κοιτάξει αν ζει ή πεθαίνει;
Αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά περιστατικά που μαρτυρούν μια τρομακτική αλήθεια, η οποία είναι ότι στη Ζάκυνθο, η εγκατάλειψη τραυματιών μετά από τροχαία δεν είναι ούτε σπάνια ούτε τυχαία. Είναι μια πραγματικότητα που τείνουμε να αγνοούμε, ίσως επειδή μας βολεύει να μιλάμε μόνο για τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλοι οι Ζακυνθινοί είναι ασυνείδητοι οδηγοί. Υπάρχουν πολλοί που στέκονται δίπλα στους συνανθρώπους τους, προσφέροντας βοήθεια όταν χρειάζεται. Όμως, η συχνότητα με την οποία καταγράφονται περιστατικά εγκατάλειψης είναι ανησυχητική. Και, σε αντίθεση με τον Κινέζο τουρίστα, που τουλάχιστον έδειξε ανθρωπιά, υπάρχουν ντόπιοι που επιλέγουν να κλείσουν τα μάτια και να συνεχίσουν τη διαδρομή τους, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και ανθρώπους.
Δεν είναι ζήτημα εθνικότητας. Είναι ζήτημα παιδείας, κουλτούρας και ηθικής. Ο Κινέζος τουρίστας έκανε λάθος, αλλά η προσπάθειά του να το διορθώσει μας υπενθύμισε κάτι που φαίνεται να έχουμε ξεχάσει. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια λέξη, είναι πράξη! Και όσο κι αν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.
Ας μην γελιόμαστε. Το να αποδεχθούμε την πραγματικότητα δεν είναι ντροπή.
Είναι το πρώτο βήμα για να την αλλάξουμε. Αν χρειαζόμαστε παραδείγματα για να το κάνουμε, ίσως να κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά τις πράξεις εκείνων που δεν έχουν μεγαλώσει σε αυτό το νησί αλλά έδειξαν περισσότερη ανθρωπιά από όση βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους μας.
Ας σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε. Γιατί η αλληλεγγύη δεν είναι ζήτημα υπερηφάνειας ή καταγωγής αλλά υπευθυνότητας.
Σ.Σ. Στις 23 Ιανουαρίου 2025 αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα το άρθρο με τίτλο “Ο Κινέζος τουρίστας που δίδαξε αλληλεγγύη στο Καταστάρι μετά από τροχαίο”. Το διάβασαν 16.427 άτομα. Αντέδρασαν 82 άτομα. Θετικές αντιδράσεις 77. Αρνητικές αντιδράσεις 5. Σχόλια 31, εκ των οποίων τα περισσότερα με ευγενικό τρόπο εξέφραζαν τις απόψεις αλλά υπήρξαν και 4 σχόλια απρεπή και υβριστικά. Αυτά για την ιστορία.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ