Στον εγκλεισμό της εποχής του Covid αποδίδεται η έξαρση που έχουμε φέτος σε περιστατικό με ιό κοξάκι στα μικρά παιδιά, κυρίως προσχολικής ηλικίας. Καθώς αυτές τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε πολλά περιστατικά στα Δημοτικά σχολεία του νησιού, οι γιατροί επισημαίνουν πως, αν οι μαθητές έχουν συμπτώματα, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι για να μην μεταδίδουν τον ιό στους συμμαθητές τους.
Ο παιδίατρος Παναγιώτης Διακάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα και ενημέρωσε για τα συμπτώματα και τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε.
«Το χειμώνα τπάρχει περισσότερη δουλειά γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κακοκαιρία βοηθούν την έξαρση των ιώσεων, ενώ υπάρχει και το θέμα με τον αερισμό σε κλειστούς χώρους που το χειμώνα δεν μπορεί να γίνει τόσο καλά» ανέφερε αρχικά ο κ. Διακάκης.
Για τον ιό κοξάκι ο κ. Διακάκης είπε ότι «είναι ένα συχνό ιογενές νόσημα της πρώιμης παιδικής ηλικίας και για παιδιά 5 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά μέχρι 10 ετών. Ο ιός υπήρχε και τα άλλα χρόνια, κυρίως καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, υπήρχαν εξάρσεις και στο παρελθόν αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια λόγω του κορονοϊού είχε περιοριστεί. Τώρα εμφανίζεται ξανά και επειδή δεν υπάρχει ανοσία στα παιδιά λόγω της καραντίνας που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να κολλάνε και σε μεγαλύτερες ηλικίες».
Καθώς ο ιός προσβάλλει πιο μικρές ηλικίες, ο κ. Διακάκης ανέφερε: «Οι γιατροί βλέπουμε πολλά περιστατικά κάθε μέρα στα ιατρεία μας. Τα περιστατικά είναι στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς, στους Παιδικούς σταθμούς και στα Δημοτικά σχολεία. Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει ανακοίνωση ότι το ζήτημα αφορά όλη την επικράτεια, δηλαδή είναι πανελλαδικό και δεν απασχολεί μόνο τη Ζάκυνθο».
Τα συμπτώματα
Ο ιός κοξάκι είχε περιοριστεί λόγω του κορονοϊού που είχαμε περιορίσει τις επαφές μας και τώρα εμφανίστηκε ξανά.
Ο κ. Διακάκης έδωσε περισσότερα στοιχεία και είπε: «Ανήκει στους εντεροϊούς και υπάρχουν δύο ομάδες, η Α και η Β. Η εικόνα τους ποικίλει αλλά συνήθως κάνει πυρετό, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Κάνει έλκη στο βλενογόνο του στόματος και τα παιδάκια δυσκολεύονται να φάνε. Μπορεί να εμφανιστεί με εξάνθημα στις παλάμες, στα πέλματα και περιστοματικά, Σπάνια έχουμε σοβαρές επιπλοκές με μυοκαρδίτισα και εγκεφαλίίτιδα από ιούς που μπορεί να ανήκουν στην ομάδα Β, αλλά είναι πολύ πιο σπάνιοι.
Τα περιστατικά που έχουμε μέχρι τώρα προσιδιάζουν με τους ιούς της ομάδας Α και η πορεία τους ήταν καλή, δεν δημιούργησαν πρόβλημα. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία σε παιδί.
Είναι αυτοϊούμενη νόσος, δεν δίνουμε αντιβίωση και χρειάζεται υποστηρικτική θεραπεία. Δηλαδή δίνουμε παυσίπονα για αντιπυρρετικά για πονόλαιμο και πυρετό. Αν το παιδί δυσκολεύεται την ώρα του φαγητού, πρέπει να αποφεύγουμε τα όξινα υγρά και τα αλμυρά φαγητά. Θέλει πιο ήπιες γεύσεις και δροσερά ροφήματα .
Ο χρόνος επώασης είναι από 3 έως 6 ημέρες και μετά κρατάει περίπου μία εβδομάδα. Ο πυρετός καρατάει 2 με 3 ημέρες».
Οι γονείς
Εκείνο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Διακάκης για να περιοριστεί η διασπορά του ιού είναι ο ρόλος των γονέων, θέμα για το οποίο επεσήμανε: «Το πιο σημαντικό είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς και να μην στέλνουν το παιδί σχολείο, αν έχει συμπτώματα. Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών. Να υπάρχει μία απολύμανση αντικειμένων και να μην μοιράζονται τα κοινά αντικείμενα.
Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα από το βήχα, το φτέρνισμα, την ομιλία κλπ., και πρέπει να προσέχουμε με ένα χαρτομάντηλο όταν βήχουμε.
Οι γονείς δν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα αλλά να μην στείλουν τα παιδί του στο σχολείο για να μην υπάρξει διασπορά. Πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής».
Οι ιώσεις
Τέλος ο κ. Διακάκης αναφέρθηκε καις ε άλλες ασθένειες των ημερών και είπε: «Αυτή την περίοδο υπάρχουν κοινές ιώσεις, έχει ξεκινήσει και η γρίπη και δεν πρέπει να παραλείπουμε τους εμβολιασμούς.
Υπάρχει έξαρση αλλά το παρακολουθούμε και δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει. Είναι λίγο αυξημένα τα περιστατικά λόγω του κορονοϊού αλλά πάντα είχαμε εποχικές εξάρσεις. Θα ανησυχήσουμε μόνο αν κάποιο παιδί έχει πόνο στο στήθος και υψηλό πυρετό».