Το σοβαρό ζήτημα που αφορά τις παροχές δημόσιας υγείας στη Ζάκυνθο, με τις ιδιαιτερότητες μιας νησιωτικής περιοχής, συνεχίζει να διατηρεί ζωντανό στο δημόσιο διάλογο ο Ερμής καθώς η κατάσταση έχει σαφώς επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα της πανδημίας: Οι πολίτες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ ελλείψει γιατρών πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου μας, που από το Μάρτη του 2020 παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας και των μέτρων προφύλαξης του Νοσοκομείου.
Η εφημερίδα μας, μετά τις δηλώσεις του Βουλευτή, αλλά και του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου (στο φύλλο του Ερμή που δημοσιεύτηκε 8/12), ζήτησε την άποψη εκπροσώπων φορέων όπως ο Ιατρικός Σύλλογος αλλά και συνδικαλιστών όπως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Β. Σούφη «Δεν υπάρχει παιδίατρος ούτε για μια απλή βεβαίωση»
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ : Τα Νοσοκομεία λειτουργούν μόνο για τον Covid εις βάρος της υγείας και της πρόληψης
Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου: Ζητάμε την επαναλειτουργία των ιατρείων
Πρόεδρος ΙΣΖ: Το Σύστημα απαιτεί αναμόρφωση και συνεργασία Δημοσίου με τους ιδιώτες
Ωστόσο ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η δημόσια τοποθέτηση μιας συμπολίτισσας μας, της κ. Βούλας Σούφη, που περιγράφει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις: Όταν χρειάστηκε να λάβει μια βεβαίωση παιδιάτρου για την αθλήτρια κόρη της προκειμένου να την προσκομίσει στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, διαπίστωσε πως η επίσκεψη σε ιδιώτη ήταν μονόδρομος. Το ίδιο ισχύει και για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού του παιδιού.
Η ίδια σε μια ανάρτηση της στο facebook ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες οικογένειες και όπως ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, διαβάζοντας δηλώσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου ότι τα ιατρεία δουλεύουν κανονικά, αισθάνθηκε ότι την εμπαίζουν!
«Έκανα την ανάρτηση δημόσια γιατί δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο εμένα αλλά και πολλές άλλες οικογένειες. Πρέπει να τονίσω πως εδώ και χρόνια εξυπηρετούμαι στο Νοσοκομείο μας στο οποίο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας πως θα με ενημερώσουν για το θέμα της υγείας μου χωρίς να επιδιώξουν την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. Ξέρω ότι ο γιατρός είναι εκεί όχι για να βγάλει χρήματα από την διάγνωση και τις εξετάσεις. Επιπλέον πρόκειται για μια αυτονόητη παροχή του Δημοσίου προς εμένα μια που πληρώνω κανονικά τις εισφορές μου» τόνισε συμπληρώνοντας «Μπορώ να καταλάβω το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων στην αρχή της πανδημίας όταν υπήρχε άγνοια και έπρεπε να γίνει ένας συντονισμός. Όμως πλέον ο καιρός είναι πολύς. Υπάρχει προσωπικό στην κλινική για το έκτακτο περιστατικό αλλά όχι για το τακτικό»
Η κ. Σούφη σημείωσε ακόμη πως από την στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, η πολιτεία οφείλει να βρει άλλη εναλλακτική λύση ακόμη και υπογράφοντας συμβάσεις με ιδιώτες.
«Έλαβα μια απάντηση και από το Βουλευτή ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από παιδιάτρους να καλύψουν τις κενές θέσεις. Σε αυτό όμως το πρόβλημα την λύση δε θα τη δώσουμε εμείς οι πολίτες αλλά αυτοί που ασκούν διοίκηση και παίρνουν τις αποφάσεις» ξεκαθάρισε.
Την ανάγκη επαναλειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων υπογραμμίζει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του νησιού μας Πέτρος Γιακουμέλος, υπογραμμίζοντας πως ελλείψει προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όλος ο όγκος των ασθενών καταλήγει στο Νοσοκομείο μας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτός από την πανδημία και τους κινδύνους μετάδοσης του ιού μέσα στο Νοσοκομείο, ένας άλλος σοβαρός λόγος που ιατρεία όπως το παθολογικό είναι κλειστά, είναι η έλλειψη προσωπικού!
«Όταν πέρασε το μεγάλο βάρος της διαχείρισης και πριν ξεσπάσει το 4ο κύμα ζητούσαμε την επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων που έπρεπε να ανοίξουν, παράλληλα με την αποδέσμευση του Νοσοκομείου από το έργο του εμβολιασμού που δεσμεύει γιατρούς και νοσηλευτές» σημείωσε ο κ. Γιακουμέλος που αναρωτήθηκε ποιος παθολόγος θα φύγει από την κλινική για να πάει στα εξωτερικά ιατρεία για να καλύψει τα ραντεβού.
«Κάποιες ειδικότητες μπορούν να λειτουργήσουν. Είναι αδύνατο όμως ο παθολόγος να κατέβει από την κλινική για να δει 10 ραντεβού. Οι παθολόγοι και οι πνευμονολόγοι είναι υπεύθυνοι και για τα επείγοντα και για την κλινική covid» σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε πως το θέμα της εξυπηρέτησης μαθητών που χρειάζονται βεβαιώσεις ή προληπτικό έλεγχο θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στη διοίκηση.
Ωστόσο ο Πρόεδρος του Σωματείου ανέφερε πως τόσο τα έκτακτα περιστατικά όσο και οι χρονίως πάσχοντες εξυπηρετούνται κανονικά στο Νοσοκομείο και κάνουν όλες τις αναγκαίες εξετάσεις.
Η αναστολή των εξωτερικών ιατρείων στα Νοσοκομεία όμως δεν είναι πρόβλημα μόνο στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου καθώς αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ληφθεί και σε άλλα Νοσοκομεία ανά την Ελλάδα. Την εικόνα αυτή περιγράφει μιλώντας στον Ερμή ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Παναγιώτης Γιαννάκος σημειώνοντας πως πλέον τα Νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε Νοσοκομεία μιας νόσου, της Covid.
«Αποτέλεσμα είναι όσοι έχουν χρήματα να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και οι υπόλοιποι να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνοντας πως τα εξωτερικά ιατρεία σε πολλά Νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα.
«Η νοσηρότητα του πληθυσμού αυξάνεται και τελικά οι ίδιοι πολίτες καταλήγουν στα επείγοντα με μεγαλύτερη εμπλοκή του συστήματος. Ουσιαστικά είναι ένας φαύλος κύκλος. Δεν αντιμετωπίζουμε κάποιον στην πρόληψη και τον αντιμετωπίζουμε στην συνέχεια ως ασθενή με μεγαλύτερη επιβάρυνση του ίδιου του ασθενή αλλά και του συστήματος υγείας» υπογράμμισε.
Εκφράζοντας τη δική του άποψη για την σημερινή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Π. Καψαμπέλης τόνισε την ανάγκη γενναίων αποφάσεων από την πλευρά της πολιτείας για μισθολογικά κίνητρα στους γιατρούς ώστε να διοριστούν στο Δημόσιο Σύστημα και συνεργασία με τους ιδιώτες χωρίς επιβάρυνση των πολιτών.
Ο ίδιος τόνισε πως αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι να έχουν τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας χωρίς να πληρώνουν χρήματα από την τσέπη τους.
«Τα Νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν ως παραγωγικοί οργανισμοί αλλά με τη θετική έννοια του όρου. Το Κράτος θα παρέχει και τον δημόσιο ιατρό αλλά και τον ιδιώτη. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο μεγαλύτερος όγκος ασθενών φεύγει εκτός Ζακύνθου για κάποιο χειρουργείο και το ίδιο γίνεται και για τις γυναίκες που θέλουν να γεννήσουν. Το ΕΣΥ μετρά πολλές δεκαετίες ζωής και πλέον θα πρέπει να δούμε μεταρρυθμίσεις χωρίς κομματικούς και ιδεολογικούς περιορισμούς» ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να δεχτεί πως υπάρχει Κυβέρνηση ή Υπουργός ανεξαρτήτως κόμματος που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα και να στρέψουν τους πολίτες στους ιδιώτες. Στην ίδια λογική ανέφερε πως είναι αδιανόητο να λέμε πως τα εξωτερικά ιατρεία κλείνουν σκόπιμα. Τόνισε όμως πως πρέπει να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις για πρόσληψη γιατρών και ενίσχυση του Πρωτοβάθμιου Τομέα της Υγείας που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σωστά.