Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου για την κατάσβεση της ξαφνικής πυρκαγιάς στην Αγία Μαρίνα.
Η συγκεκριμένη φωτιά δε έχει τεθεί ακόμα υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική αλλά συνεχίζεται ο έλεγχος στην περιοχή από Πυροσβεστικό κλιμάκιο. Ακόμα, δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο ώστε να φανερώσει τα αιτία της Πυρκαγιάς. Όλα τα ερωτήματα στρέφονται γύρω από το: Εμπρησμός ή κάποιο άλλο αίτιο;
Η KOINOTHTA ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑ
Ο κ. Αργύρης Φαλίδας, Διοικητής του Πυροσβεστικού σώματος Ζακύνθου δήλωσε στον -Ε- σχετικά με την πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα:
“Την πυρκαγιά αυτή δεν την έχουμε θέσει ακόμα υπό έλεγχο γιατί είναι πολύ δύσκολη. Έχει σταματήσει σε σημεία που είναι δύσκολα στην πρόσβαση για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Έχουμε κάνει εγκαταστάσεις σε εκείνο το σημείο και βρέχουμε συνέχεια τα συγκεκριμενα σημεία της πυρκαγιάς.
Την Τρίτη είχε πολύ νοτιοδυτικό αέρα και μας έβγαλε κάποιες μικρές εστίες όπου τις πρόλαβε, ευτυχώς. Χθες είχε πάλι βορειοδυτικό άνεμο αλλά ήταν υπερ μας διότι αν υπήρχε κάποια εστία θα πήγαινε προς τα καμένα.
Είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε μια ομάδα πεζοπόρων στην υπηρεσία αλλά και μια ΕΜΟΔΕ από την Πάτρα. Έχουμε και 3 οχήματα από την Δυτική Ελλάδα που μας ενίσχυαν ολο αυτό το χρονικό διάστημα”.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΩΝ
Αναφορικά με τις αναζωπυρώσεις και την επικινδυνότητα τους μίλησε ο κ. Α. Φαλίδας και είπε τα εξής:
“Αυτές οι αναζωπυρώσεις γίνονται, συνήθως, στα σημεία που έχουν καεί. Συνέχεια, σε αυτά τα σημεία κάνουμε διαβροχή. Ξεκινάμε από το πρωί και συνεχίσουμε για όλη την μέρα.
Τα εναέρια μέσα κάνουν επιτήρηση και επειδή τα είδα εγώ στον αέρα τους ρώτησα αν μπορούν να μας βοηθήσουν ρίχνοντας κάποιες βολές”.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Ο κ. Α. Φαλίδας αναφέρθηκε στην συνεργασία που είχε με την Πολιτική Προστασία αλλά και τον Δήμο για την κατάσβεση της φωτιάς στον Φαγιά:
“΄Έχουμε και υδροφόρες της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου που μας βοηθάνε. Την Τρίτη χρησιμοποιήσαμε και τα αλυσοδοφόρα μηχανήματα ώστε να κάνουμε μεγάλους διαδρόμους πάνω στο βουνό. Είναι κάτι που δεν έχει ξανά γίνει. Περιμένουμε να γίνει ένα συμβάν για να χρησιμοποιήσει η Πυροσβεστική υπηρεσία τα μηχανήματα αυτά με σκοπό να ανοίξουμε δρόμους στα βουνά της Ρίζας, τα οποία δεν έχουν καμία πρόσβαση και από πουθενά.
Αυτή την στιγμή, στο βουνό έχουμε κάνει ΄΄αεροδρόμιο΄΄. Τα κάναμε όλα αυτά γιατί έπρεπε να προσεγγίσουμε όσο γίνεται πιο κοντά την πυρκαγιά με σκοπό να ανεβάσουμε δικά μας αυτοκίνητα και να την σβήσουμε. Αν την αφήναμε τότε θα είχε φύγει πολύ μακριά η φωτιά”.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Για τις δασικές περιοχές με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας μίλησε στον -Ε- ο κ. Α. Φαλίδας:
“Τα δύσκολα προσβάσιμα σημεία στο νησί είναι οι μικροί λόγοι που βρίσκονται πάνω από την Ρίζα. Εκεί δεν υπάρχει προσβασιμότητα. Τα υπόλοιπα σημεία στα ορεινά έχουν υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αλλά έχουν περισσότερους δρόμους.
Η κορυφογραμμή δεν έχει καθόλου δρόμους. Αν ξεσπάσει πυρκαγιά σε αυτά τα σημεία τότε μόνο με μηχανήματα όπως κάναμε και στην Αγία Μαρίνα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε δόμους για να ανέβουμε μέχρι πάνω και να σβήσουμε ένα πύρινο μέτωπο. Για τις επίγειες δυνάμεις είναι κάτι πολύ δύσκολο αλλά και είναι πολύ δύσκολο να ανέβεις στον βουνό με εγκαταστάσεις. Μπορεί να χτυπήσουν οι πυροσβέστες”.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Ο κ. Α. Φαλίδας αναφέρθηκε στην δυσχαιρή κατάσταση που θα βρεθούν οι κάτοικοι των χωριών μετα από μια βροχόπτωση εξαιτίας των φερτών υλικών από τα καμένα του βουνού:
“Τα χωριά στην περιοχή της Ρίζας θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα κατά τους χειμερινούς μήνες. Όταν θα υπάρχουν δυνατές βροχές, όλα αυτά τα φερτά υλικά θα μεταφερθούν ως λάσπη και θα κατακλίσουν τα δέντρα αλλά και τα σπίτια. Πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες αποκατάστασης. Όταν καίγεται απότομα ένα βουνό τότε τις συνέπειες τις δέχονται οι οικισμοί”.
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ