Με μια μακρά ιστορία ισχυρών σεισμών, η ανάγκη για έναν σαφή και εφαρμόσιμο σχεδιασμό αντιμετώπισης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, με την πολύχρονη εμπειρία του στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, έχει ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για τέτοιες καταστάσεις. Ένα σχέδιο που θα μπορούσε να σώσει ζωές, να μειώσει τον πανικό και να προσφέρει ασφαλείς διεξόδους στον πληθυσμό της Πόλης.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός χώρων συγκέντρωσης για τους πολίτες σε περίπτωση σεισμού. Αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο κενό στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων. Σε ένα νησί που έχει βιώσει στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς, η έλλειψη σαφών κατευθύνσεων μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Η πλατφόρμα
Ο κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος, υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, μίλησε στον –Ε- σχετικά με μη καταχώρηση κάποιου σημείου συγκέντρωσης πολιτών στο gov.gr για την Ζάκυνθο:
«Καταρχήν μίλησα με την Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο ώστε να δούμε το που οφείλεται όλο αυτό που έγινε. Πήρα τηλέφωνο και στον ΟΑΣΠ για να δούμε τι γίνεται με την πλατφόρμα του gov.gr που έχει να κάνει με τους χώρους συγκέντρωσης των πολιτών σε περίπτωση κινδύνου.
Πραγματικά, δεν ήξερε κανείς να μου πει τον λόγο όπου δεν είχαν εντάξει την Ζάκυνθο σε όλο αυτό. Η μόνη απάντηση που μου έδωσαν ήταν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα με τις πληροφορίες στην πλατφόρμα. Περιμένω να μου τηλεφωνήσουν από τον ΟΑΣΠ ώστε να μου δώσουν μια απάντηση σχετικά με το γιατί δεν αναφέρεται η Ζάκυνθος».
Τα σχέδια ‘’Λέκκα’’
Ο κ. Δ. Αδαμόπουλος απάντησε στον –Ε- σχετικά με τα σχέδια που έχει ετοιμάσει ο κ. Ε. Λέκκας για την Πόλη της Ζακύνθου:
«Εμείς έχουμε τα σχέδια του κ. Ε. Λέκκα για την Πόλη της Ζακύνθου. Αυτά τα σχέδια έχουν να κάνουν με τους χώρους καταφυγής και συγκέντρωσης των πολιτών σε περίπτωση σεισμού.
Η καινούργια Διοίκηση του Δήμου έχει έτοιμα από πέρυσι το καλοκαίρι τα σχέδια σε περίπτωση κινδύνου για την Πόλη. Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός. Μέχρι στιγμής, έχουμε έτοιμα 4 σχέδια για τα φυσικά φαινόμενα. Εμείς έχουμε καταθέσει από πέρυσι τα σχέδια αυτά στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Προφανώς, είναι ευθύνη του Υπουργείου η μη ένταξη της Ζακύνθου σε αυτή την πλατφόρμα. Η μελέτη αυτή αναφέρει μέσα το που θα συγκεντρωθεί ο κόσμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, μέσα είναι σχολεία, πλατείες και άλλα μέρη».