Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες 19-2 ο Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Ζήβας, ο οποίος θα εκπροσωπήσει το νησί μας στο μεγάλο συλλαλητήριο που γίνεται στο Σύνταγμα με αγρότες από όλη τη χώρα, που θα διαδηλώσουν ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη.
Στη Ζάκυνθο έχουν γίνει ήδη δύο συλλαλητήρια και πορεία με τα τρακτέρ στην πόλη, ενώ έχει παραδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου στην Περιφέρεια.
Οι αγρότες της Ζακύνθου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη σταφίδα, το λάδι και το κρασί, ενώ η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει μεταξύ άλλων: Τα προβλήματα είναι μεγάλα και οξυμμένα. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τα λύνει αλλά τα οξύνει ακόμα περισσότερο με την ψήφιση και την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. Βλέπουμε καθημερινά πως το εισόδημα του αγρότη συνεχώς μειώνεται, ενώ οι απαιτήσεις από το κράτος συνεχώς αυξάνονται. Για ακόμα μια φορά οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και ειδικότερα οι σταφιδοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί βρισκόμαστε ξεκρέμαστοι στις δήθεν εξαγγελίες και υποσχέσεις της Κυβέρνησης για στήριξη των αγροτών.
Ο Ε.Λ.Γ.Α. με τον απαρχαιωμένο τρόπο λειτουργίας του ως νόμιμος «κλέφτης» σε σπάνιες περιπτώσεις αναγνωρίζεις καταστροφές από εξωγενείς παράγοντες στην παραγωγή μας και αποζημιώνει με μεγάλη καθυστέρηση και μικρό ποσοστό αναγνώρισης ζημιάς την ίδια ώρα που εμείς υποχρεούμαστε να προπληρώνουμε τις εισφορές του επόμενο έτους.
Ο Εθνικός φορέας των Αγροπτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) στηρίζοντας την απόφαση των αγροτών, καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στο ειρηνικό συλλαλητήριο την Τρίτη (20/02) στην Αθήνα, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα με στόχο την ανάδειξη των κρίσιμων προβλημάτων του κλάδου και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου εισοδήματος.
Η μόνιμα δύσκολη κατάσταση, που βιώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνθηκε το 2023, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κοινός άξονας των αιτημάτων είναι τόσο η προστασία τον τελευταίο χρόνο από τις ανεπανόρθωτες ζημιές και επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όσο και από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, που συνέπεσαν παράλληλα με τα προβλήματα και την αδυναμία εφαρμογής των αποφάσεων της Νέας ΚΑΠ.
Επιπλέον, στην Ελλάδα οι αγρότες κινητοποιούνται για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τις ζημιές στη Θεσσαλία, για τη λήψη μέτρων μείωσης του κόστους ρεύματος & πετρελαίου, για την επιβολή εντατικών ελέγχων στην αγορά και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας με τελικό στόχο τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ παραγωγών – καταναλωτών.
Η ιστορία έχει δείξει λοιπόν, πως όταν θίγεται το εισόδημά μας και το μέλλον μας, ξεσηκωνόμαστε, με την κινητοποίηση αυτή τη φορά να κορυφώνεται με το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η ενότητα τη δεδομένη στιγμή αποδεικνύει πως οι αγρότες λειτουργώντας συλλογικά, μπορούμε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Σε αυτήν την ενότητα και την αλληλεγγύη στοχεύουν και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι οποίοι είχαν και θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα. Μέσω των συνεργατικών σχημάτων, θα έχουμε ένα εγγυημένο εισόδημα για τον παραγωγό και πρέπει αποκλειστικά να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Από πλευρά μας, κι εμείς επιμένουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, για να διαμορφώσουμε από κοινού μια ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία για το μέλλον.