ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ
Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την κίνηση που έκανε ο κ. Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλοντας δασμούς και κηρύσσοντας έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο παγκοσμίως, συνοψίζονται σε τέσσερις κατηγορίες .
Η πρώτη επίπτωση αφορά στις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πέμπτος κυριότερος προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα .
Η δεύτερη επίπτωση αφορά στον τουρισμό ένα πεδίο πάντως που παραμένει ακόμη απροσδιόριστο ως προς την επίδραση που θα δεχθεί από την οικονομική πολιτική Τραμπ.
Ένα τρίτο πεδίο που εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί με αρνητικό τρόπο είναι οι τιμές καθώς πολλοί θεωρούν ότι θα δούμε ένα νέο κύκλο αυξήσεων.
Στη τέταρτη επιπτώσεις αφορά για την ελληνική οικονομία τον τομέα της ναυτιλίας. Τρία στα 10 εμπορικά πλοία ελληνικών συμφερόντων αναμένεται να επιβαρύνονται με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια για κάθε προσέγγιση αμερικανικού λιμανιού από τα μέσα του .
Οι επιπτώσεις για την κοινωνία μας είναι σοβαρές. Αυτές δεν περιορίζονται μόνο στις οικονομικές συνέπειες, αλλά επηρεάζουν σε βάθος την κοινωνική συνοχή και ευημερία.
Υποσιτισμός και φτώχεια: Η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη επιβαρύνει τους φτωχότερους πληθυσμούς..
Πρόσβαση στην Υγεία: Το κόστος των φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού αυξάνεται με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνο για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Ανεργία και μετανάστευση: Η οικονομική ύφεση οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας και αύξηση των μεταναστευτικών ροών, δημιουργώντας πολιτικές και ανθρωπιστικές κρίσεις σε περιοχές όπως η Ευρώπη.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοίνωση τα εμπορικά αντίμετρα ως απάντηση στην επιβολή της νέας δασμολογικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η συνολική αξία των κυρώσεων θα είναι 28 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι μια πρώτη απάντηση στους μονομερείς δασμούς σε βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα.
Ο πλανήτης βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση! Ο εχθρός είναι ικανός να καταστρέψει βασικές δομές του οικοδομήματος αλλά όπως κάθε παγκόσμια κρίση, ή σκηνικό πόλεμου στην περίπτωση μας, θα επανέλθει και θα αναγεννηθεί με νέους κανόνες και ριζικές παγκόσμιες αλλαγές. Ο «νέος κόσμος» που θα βιώσουμε έπειτα από το πέρασμα της κρίσης θα έχει αλλαγές που κανείς μας δεν μπορεί να διανοηθεί σήμερα. Βασικές εκ των οποίων στις εργασιακές σχέσεις, στις ατομικές ελευθερίες, στις μετακινήσεις, στο παγκόσμιο εμπόριο, στις μεταφορές και σε άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που θα αλλάξουν δραματικά και άμεσα,
Τσουκαλάς Γ. Νίκος
Λογιστής