Στη Ζάκυνθο, η συγκομιδή της ελιάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την τοπική κοινωνία να ζει σε ρυθμούς εντατικής δραστηριότητας. Παρά την εξαιρετική ποιότητα του ζακυνθινού ελαιολάδου φέτος, η κατάσταση παραμένει ζοφερή για τους παραγωγούς. Η αγορά δείχνει να μην ανταμείβει την σκληρή δουλειά τους, καθώς η τιμή του λαδιού έχει κατρακυλήσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα, οι επίπονες προσπάθειες για την εξάλειψη των υπολειμμάτων απαγορευμένων φυτοφαρμάκων έχουν αποδώσει καρπούς. Η ανίχνευση αυτών των ουσιών αποτελεί πλέον παρελθόν, και το Ζακυνθινό ελαιόλαδο διαπρέπει για την καθαρότητα και τη γεύση του.
Ωστόσο, η αντίφαση ανάμεσα στην ποιότητα και την τιμή προβληματίζει τόσο του παραγωγούς όσο και την κοινωνία της Ζακύνθου. Πώς μπορεί ένα προϊόν τόσο ιδιαίτερο να μην απολαμβάνει την αξία που του αρμόζει; Ποιοι είναι οι παράγοντες που κρατούν τους παραγωγούς μακριά από την οικονομική επιβράβευση; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν την κοινή γνώμη, που παρακολουθεί τις εξελίξεις σε έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας.
Υψηλά ημερομίσθια
Ο κ. Νίκος Σούλης, Ιδιοκτήτης Ελαιοτριβείου στην Ζάκυνθο, δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου και τα προβλήματα που υπάρχουν:
«Η συγκομιδή των ελιών έχει ξεκινήσει αλλά υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Αυτές είναι ως αποτέλεσμα από την πτώση της τιμής του ελαιολάδου. Η τιμή του λαδιού το καλοκαίρι ήταν αυξημένη και σε αρκετά καλά επίπεδα.
Όμως, το εργατικό δυναμικό ζήτησε, με βάση αυτής της τιμής, την αύξηση του ημερομίσθιου του. Κλείστηκαν συμφωνίες ανάμεσα σε παραγωγούς και εργάτες για μια σειρά από μεροκάματα που έφταναν έως και 80 ευρώ.
Δυστυχώς, το λαδί έφτασε στην κατωτάτη τιμή των 4 ευρώ. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αγοράζεται σήμερα με 4 ευρώ από τους ελαιοπαραγωγούς. Το καλοκαίρι το λάδι στη Ζάκυνθο είχε φτάσει μέχρι και τα 8,50 ευρώ».
Τέλος εποχής
Ο κ. Ν. Σούλης αναφέρθηκε στην βελτίωση της ποιότητας του λαδιού από τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα και είπε:
«Η μόλυνση που υπήρχε στο ελαιόλαδο λόγω των απαγορευμένων φυτοφαρμάκων δεν υπάρχει φέτος. Έχει αναγνωριστεί και τιμωρηθεί αυτή η πράξη των αγροτών. Τα λάδια που ανιχνευόταν με αυτές τις ουσίες δόθηκαν με τιμή βιομηχανικού ελαιολάδου.
Φέτος, δεν είχαμε την παρουσία δάκου στους καρπούς και έτσι δεν έγιναν δακοκτονίες με τέτοιου είδους φυτοφάρμακα. Η ποιότητα του λαδιού μας είναι καλή και χωρίς απαγορευμένες ουσίες. Έγινε μια δολωματική δακοκτονία από την Περιφέρεια όπου τα περισσότερα χωρία της Ζακύνθου είχαν δεχτεί αυτή την μορφή δακοκτονίας».
Στήριξη του ελαιολάδου
Ο κ. Ν. Σούλης απάντησε σχετικά με την μεγάλη διάφορα στην τιμή του λαδιού που υπάρχει με άλλες περιοχές της Ελλάδας:
«Πιστεύω ότι η χαμηλή τιμή του ελαιολάδου έχει να κάνει με την εμπορική κίνηση του λαδιού. Η Πελοπόννησο έχει μια καλύτερη τιμή που αγγίζει τα 5,30 ευρώ. Η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη και σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε διαφορά έως και 2 ευρώ στις τιμές.
Η εκτίμηση μου είναι ότι θα αυξηθεί η τιμή του Ζακυνθινού ελαιολάδου. Πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα η ποσοτική παραγωγή και των άλλων Χωρών ώστε να καλύψουμε την παγκόσμια κατανάλωση.
Η Ισπανία έχει την παραγωγή που περίμεναν. Έκαναν αναφορές για 1,5 εκ. τόνους αλλά είναι πολύ λιγότερη η σοδειά τους. Η Ιταλία δεν έχει πολύ καλή παραγωγή. Το Ελληνικό λάδι θα πρέπει να στηριχτεί από το κράτος μέσω διακρατικών συμφωνιών».