Με αφορμή την σημερινή “Παγκόσμια Ημέρα Νερού” η Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ελπίδας» ζητά οριστική λύση του προβλήματος της έλλειψης νερού της Ζακύνθου τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Η 22α Μαρτίου εορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ένας θεσμός των Ηνωμένων Εθνών που ξεκίνησε το 1993.
Βασικός πυρήνας της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης είναι η επίτευξη του Στόχου 6 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που είναι : Νερό και αποχέτευση για όλους μέχρι το 2030.
Η πρώτη μελέτη από τις πολλές που παρουσιάσαμε για τα προβλήματα του τόπου μας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ήταν αυτή για το νερό με οριστική λύση ποιοτικά και ποσοτικά.
Σήμερα λοιπόν, θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στους συμπολίτες μας τη θέση μας, αλλά και τη μελέτη μας για τη διαχείριση του νερού στη Ζάκυνθο και η οποία έγινε από υδρογεωλόγους και μηχανολόγους.
Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες βασίστηκαν σε στοιχεία του ΙΓΜΕ, το οποίο αναφέρει ότι το νερό στη Ζάκυνθο επαρκεί για τα επόμενα 10 χρόνια, αρκεί να γίνουν κάποιες ενέργειες.
Στην περίπτωση της αφαλάτωσης είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο!
Το πρώτιστο που πρέπει να γίνει είναι η αναμόρφωση του συστήματος υδροδότησης, η δημιουργία νέων υδατικών ενοτήτων και να φτιαχτεί το διάτρητο δίκτυο υδροδότησης για να μην υπάρχουν απώλειες νερού.
Επίσης, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να βρεθούν τυχόν υπόγειες βλάβες με δορυφορική λήψη, προκειμένου να μην χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού.
Υπολογίζεται ότι αντλούμε 9 εκ. κυβικά νερού ετησίως στο νησί μας και από αυτά τιμολογούνται μόνο τα 3 εκ. Τα υπόλοιπα πέφτουν στα λαγκάδια και στις ρεματιές!
Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για την άντληση κονδυλίων, που θα μας βοηθήσουν στην κατεύθυνση της αντικατάστασης του δικτύου.
Λέμε ότι η αφαλάτωση δεν πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο για κανέναν, γιατί το ΙΓΜΕ έχει προτείνει δύο γεωτρήσεις σε «παρθένες» περιοχές της Ζακύνθου (συνολικά 11 σημεία), οι οποίες μπορούν να μας δώσουν 250 κυβικά νερού την ώρα, η κάθε μία, και μάλιστα αυτό θα είναι ποιοτικό!
Με έναν μικρό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, μπορούμε να βρούμε μια οριστική λύση. Υπάρχουν πολλές περιοχές στο νησί μας με εξαιρετική ποιότητα νερού.
Προσθέτουμε ότι στη Ζάκυνθο υπάρχουν πολλές ανενεργές γεωτρήσεις που έχουν νερό, όπως στα Βρυσάκια, στην Κυψέλη, αλλά και στο Μέσο Γερακαρίο, όπου εκεί η γεώτρηση βγάζει νερό από μόνη της χωρίς μοτέρ.
Σημαντικό στοιχείο είναι πως πολλοί ιδιώτες συμπατριώτες μας είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν γεωτρήσεις στη ΔΕΥΑΖ.
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι με την αφαλάτωση, είναι και η πρόσφατη παρουσίαση του μάστερ πλαν της ΔΕΥΑΖ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μελετητές ανέφεραν πως το κόστος για κάθε κυβικό νερού που θα προέρχεται από αφαλάτωση θα φτάσει τα 4,5 ευρώ, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τσέπη των καταναλωτών και καθιστά αυτή την ενέργεια απαγορευτική και κοστοβόρα.
Λύσεις υπάρχουν, νερό έχουμε, αλλά δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε σωστά. Η αφαλάτωση θα είναι η καταστροφή της Ζακύνθου.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως ο συνδυασμός μας δεν δέχεται λύσεις «πακέτο» από το κεντρικό κράτος για το θέμα της λειψυδρίας, δεδομένου ότι ο κάθε τόπος στην Ελλάδα έχει τα δικά του ιδιόμορφα χαρακτηριστικά και πρέπει πάντα να αναζητούνται λύσεις που θα έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και όχι αρνητικό.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΝΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΘΟΝΟ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕ ΕΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΟΙ ΥΔΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΝΥΧΤΗΜΕΡΟΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΙΝΕΣ….????