Το νερό είναι το πιο ζωτικό στοιχείο για τη ζωή μας, και η ποιότητά του επηρεάζει άμεσα την υγεία μας. Νερό, μία λέξη που περικλείει τόσες πολλές διαφορετικές χρήσεις. Νερό για τον καφέ, νερό για την παρασκευή μπύρας, νερό για ενέσεις, νερό για καλλυντικά, νερό για φαρμακευτική χρήση, νερό για πόση. Τόσες επιλογές, τόσες διαφορετικές ανάγκες. Το νερό, μία θεμελιώδης ουσία, είναι αντικείμενο ειδικών μελετών σε πολλές επιστήμες.
Για να απλοποιήσει και να διασφαλίσει τη σωστή χρήση και διαχείρισή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε την Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184, η οποία κυρώθηκε στην ελληνική νομοθεσία μέσω της Υπουργικής Απόφασης Δ1_δ_/ΓΠ οικ. 27829 και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Τι λέει αυτή η οδηγία για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης;
Ορισμός του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης:
Νερό ανθρώπινης κατανάλωσης: Πρόκειται για το νερό που χρησιμοποιείται είτε στη φυσική του κατάσταση είτε μετά από επεξεργασία για πόση, μαγείρεμα, παρασκευή τροφής ή άλλες οικιακές χρήσεις, σε δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Περιλαμβάνει νερό από δίκτυο διανομής, βυτία, φιάλες ή δοχεία, και περιλαμβάνει ακόμα και τα νερά πηγής.
Το νερό αυτό χρησιμοποιείται επίσης στις επιχειρήσεις τροφίμων για την παρασκευή, επεξεργασία, συντήρηση ή εμπορία προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης δεν εντάσσεται στην έννοια του τροφίμου. Αντίθετα, θεωρείται δημόσιο αγαθό που παρέχεται με ευθύνη της Πολιτείας σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τους κανόνες της αγοράς.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑ:
Οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης) έχουν σαφείς υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες για την παροχή ασφαλούς και καθαρού νερού.
Συγκεκριμένα:
Διασφάλιση Καθαρότητας και Υγιεινής του Νερού: Το νερό πρέπει να είναι απαλλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές ουσίες.
Παρακολούθηση και Έλεγχος Ποιότητας Νερού: Η ποιότητα του νερού παρακολουθείται τακτικά με αναλύσεις που ελέγχουν τη μικροβιολογική, χημική και φυσικοχημική του κατάσταση.
Λήψη Διορθωτικών Μέτρων: Σε περίπτωση που ανιχνευθούν τιμές εκτός των επιτρεπόμενων ορίων, η ΔΕΥΑ οφείλει να προβεί άμεσα σε διορθωτικές ενέργειες.
Ενημέρωση Καταναλωτών: Η ΔΕΥΑ υποχρεούται να ενημερώνει τους καταναλωτές για την ποιότητα του νερού μέσω δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των αναλύσεων.
Προστασία και Διαχείριση Λεκανών Απορροής: Οι ΔΕΥΑ πρέπει να διασφαλίζουν την προστασία των πηγών υδροληψίας, προλαμβάνοντας τη ρύπανση του νερού.
Πρόληψη Υποβάθμισης της Ποιότητας: Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της σημερινής ποιότητας του νερού.
Διαχείριση Διαρροών Νερού: Οι ΔΕΥΑ πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση των διαρροών νερού στο δίκτυο ύδρευσης, διασφαλίζοντας την αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων.
Ποιά από αυτά τα μέτρα εφαρμόζει η ΔΕΥΑΖ; Ποιός είναι ο Τεχνικά Υπεύθυνος για την προστασία από δηλητηρίασης ή μόλυνσης; και τέλος:
Εργαζόμενε στη ΔΕΥΑ Ζακύνθου, απευθύνομαι σε σένα! Θα πρόσφερες να πιει το νερό της ΔΕΥΑΖ στο παιδί σου; Στο εγγόνι σου; Στον καρδιοπαθή γονέα σου; Θα το έπινες η ίδια;
Γιώργος Χαρτάς – Σωληναραίος
Χημικός Μηχανικός