Νέα συνάντηση με το Δήμαρχο ζήτησε η Τράπεζα Πειραιώς
Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Δημάρχου και αντιπολίτευσης αποτέλεσε για ακόμη μια φορά το θέμα της διαπραγμάτευσης με την Τράπεζα Πειραιώς, για το πολυσυζητημένο δάνειο που μπορεί να βρίσκεται προς το παρόν στο «περιθώριο» της επικαιρότητας, αλλά παραμένει «ανοιχτή πληγή» για το Δήμο Ζακύνθου και για το ταμείο του.
Θυμίζουμε πως πριν από λίγους μήνες, η συνάντηση του Δημάρχου με στελέχη της Τράπεζας στην Αθήνα είχε καταλήξει σε αδιέξοδο και είχε επαναφέρει τις διαφωνίες ως προς τους ενδεδειγμένους χειρισμούς.
Το ζήτημα που τέθηκε λίγο πριν την λήξη της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ήταν αν ο Δήμαρχος έπρεπε να ανταποκριθεί σε μια νέα πρόσκληση της Τράπεζας για συνάντηση του μεσημέρι της Τρίτης. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης ανακοίνωσε πως δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από εκπρόσωπο της Πειραιώς με αίτημα να γίνει μια συνάντηση και να συζητηθεί το θέμα του δανείου.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Τράπεζα επικαλέστηκε ένα χρέος που θα κληθεί να καταβάλει ο Δήμος σε περίπτωση δικαίωσης της Πειραιώς που αγγίζει τα 9,3 εκατομμύρια και φαίνεται να «τείνει το χέρι» για εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να δοθούν λιγότερα χρήματα.
Ο Δήμαρχος για ακόμη μια φορά κάλεσε όποιο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου επιθυμεί να παρευρεθεί στην συνάντηση με την Τράπεζα για να συμμετέχει στην συζήτηση και πρότεινε ακόμη και να γίνει το ραντεβού χωρίς ο ίδιος να είναι παρών.
Γραπτές προτάσεις και όχι προσωπικές διαπραγματεύσεις ζητά η αντιπολίτευση
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί για τη Ζάκυνθο» Γ. Αρμένης κάλεσε το Δήμαρχο να μην κάνει κανένα ραντεβού και καμία προσωπική διαπραγμάτευση με τα στελέχη της Τράπεζας και να ζητηθεί μια γραπτή πρόταση από την πλευρά της που θα αποτελεί τη βάση της συζήτησης,
Επανέλαβε πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να εμμείνει στις αποφάσεις που έχει ήδη λάβει από το 2006 και την «μάχη» που είχε ξεκινήσει περί μη αναγνώρισης των δανείων που ήταν αποτέλεσμα διαπλοκής και διαφθοράς.
Μάλιστα ανέφερε πως η μηνυτήρια αναφορά που είχε γίνει το 2011 από το Δήμο Ζακύνθου κατά της Τράπεζας και όσων ενεπλάκησαν στην σύναψη των δανείων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της «Ανάδρασης» Π. Αβράμη, που επέμεινε στην ανάγκη ο Δήμος να υπερασπιστεί το δίκιο του και να ζητήσει γραπτές προτάσεις από την Τράπεζα.
Απέναντι στις τοποθετήσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος ζήτησε να ξεκαθαρίσουν ευθέως ότι δεν επιθυμούν τη διαπραγμάτευση καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται από κοντά και όχι δια αλληλογραφίας. Τόνισε πως και ο ίδιος επιθυμεί πάνω από όλα το συμφέρον του Δήμου και τη διασφάλιση του ταμείου, ωστόσο προειδοποίησε πως και στην περίπτωση της Πειραιώς, μπορεί να συμβεί ότι συνέβη και με την Εμπορική και ο Δήμος να κληθεί να πληρώσει στο τέλος πολλά χρήματα.
«Θέλω να κλείσει το θέμα επιτέλους» ανέφερε ο Δήμαρχος, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα που σήμερα βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών είναι πολύτιμα για το Δήμο και σημείωσε πως σήμερα η Τράπεζα μπορεί να επιδιώκει συμβιβασμό, όχι γιατί θεωρεί πως θα χάσει το δικαστήριο, αλλά γιατί αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας όπως όλες οι Τράπεζες.
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣΥ Δ. Ρένεσης σημειώνοντας πως το δάνειο δεν κάλυψε τις ανάγκες των δημοτών, δεν αναγνωρίζεται και πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει πολιτική λύση.
Θύμισε δε πως οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει «χρυσή» την ανακεφαλαίωση των Τραπεζών.
Ο επικεφαλής της «Αναγέννησης Ανατροπής» Αν. Κασσιμάτης συμφώνησε πως χρειάζεται ένα έγγραφο από την Τράπεζα με τις προτάσεις της ως αφετηρία για την κουβέντα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ζάκυνθος με Φιλότιμο» Χρ. Πάστρας ανέφερε πως χρειάζονται γραπτές προτάσεις, αλλά στηλίτευσε το γεγονός ότι στο προηγούμενο ραντεβού με την Τράπεζα μόνο ο ίδιος συνόδευσε το Δήμαρχο.
Της Μαριλένας Παπαδάτου