Επιθέσεις από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις δέχεται η κυβέρνηση με την υπόθεση του Ν/Σ για την διαχείριση των παραλιών που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Από τη μια πλευρά η ΚΕΔΕ διατυπώνει ευθέως αντιρρήσεις κυρίως για την οικονομική πτυχή των μέτρων (διαγωνισμοί) και από την άλλη οι οικολογικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καταργεί με το νόμο την ζώνη προστασίας των αιγιαλών, δηλαδή μια έκταση 30 μέτρων, όπου απαγορευόταν κάθε είδους οικοδομική δραστηριότητα.
Στο μεταξύ η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης συγκέντρωσε περισσότερα από 1.200 σχόλια που εκφράζουν κυρίως τις απόψεις των οικολογικών οργανώσεων και των απλών πολιτών.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Την απόλυτη διαφωνία της με τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους δήμους στο Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΤΑΔ εξέφρασε και η ΚΕΔΕ σε συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Οι δήμαρχοι επεσήμαναν ότι το νομοσχέδιο αφαιρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες από τους δήμους, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος. Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική μίσθωση, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται από τους οικείους δήμους, μέσω της ιστοσελίδας www.kede.gr, σε συνεργασία με το Gov.gr, με βάση το προηγούμενο της πλατφόρμας διόρθωσης των τ.μ. των κτισμάτων, που υλοποιήθηκε και εφαρμόστηκε από τους Δήμους.
Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις το χαρακτηρίζουν «νομοσχέδιο εξπρές» υπογραμμίζοντας πως επιχειρεί να καταργήσει το, ήδη ανεπαρκές σε καιρό κλιματικής κρίσης, ελάχιστο όριο προστασίας των 30 μέτρων παραλίας, δηλαδή της αδόμητης ζώνης από το όριο του αιγιαλού. Η κυβέρνησης μέσω του ν.σ, δίνει σήμα σε πράξεις οριοθέτησης παραλίας που επιτρέπουν δόμηση κυριολεκτικά πάνω στο κύμα!», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις και κατηγορούν το υπουργείο για συνεχή τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, “με προφανή σκοπό τη διαρκή εξυπηρέτηση διάφορων ιδιωτικών και τοπικών συμφερόντων”.