Για την πανδημία και γενικότερα τις ιώσεις και τις λοιμώξεις μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ ο γιατρός Νίκος Λογοθέτης που ζήτησε από τους συμπολίτες μας να παραμένουν προσεκτικοί, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα εμβολιασμού του πληθυσμού.
Ο κ. Λογοθέτης σημείωσε πως «ο δείκτης μόλυνσης του πληθυσμού από τη γρίπη την περασμένη εβδομάδα ήταν πάνω από 10, δηλαδή έχουμε ακόμα μία μικρή επιδημία γρίπης. Αυτή η γρίπη είναι τύπου Β και χρειάζεται προσοχή τουλάχιστον για τα άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα και μεγάλη ηλικία».
Ο κορονοϊός
Στη διάρκεια των περασμένων εβδομάδων είχαμε αρκετά κρούσματα κορονοϊού στο νησί μας και σε ερώτημα που θέσαμε, ο κ. Λογοθέτης είπε ότι «ο κορονοϊός βρίσκεται πλέον σε φάση ενδημίας και όχι επιδημίας, δηλαδή είμαστε μόνιμα μαζί του, ενώ μπορεί να κάνει εξάρσεις και υφέσεις.
Τώρα είναι λίγες οι διασωληνώσεις από τον κορονοϊό αλλά μας απασχολεί η γρίπη Β και οι άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού που λόγω και της πανδημίας είχαν εκλείψει και τώρα έχουμε πολλούς που δεν είχαν ανοσία και είναι εύκολο να προσβληθούν».
Για τις μεταλλάξεις ο κ. Λογοθέτης είπε: «Ο κορονοϊός με την παραλλαγή ΟΜΙΚΡΟΝ έκαναν πιο ελαφριά νόσηση και ίσως είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Η επιστήμη προσπάθησε με το εμβόλιο να ελαττώσεις τις βαριές νοσήσεις, ενώ ο ιός προσπαθώντας να μπει μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό αλλάζει το γονιδίωμά του ώστε να ξεφύγει από τα αντισώματα που έχει ο άνθρωπος.
Όμως οι άνθρωποι σε μεγάλες ηλικίες και αυτοί με τα υποκείμενα νοσήματα μπορεί να αρρωστήσουν βαριά και να πάθουν βλάβες από τον κορονοϊό».
Το σημαντικό που ανέφερε ο κ. Λογοθέτης αναφορικά με την πανδημία είναι αυτό που έχει συγκεντρωθεί έως τώρα από την επιστημονική έρευνα και συγκεκριμένα ανέφερε: «Να μην ξεχνάμε πως η γνώση μας για τον κορονοϊό βρίσκεται στο 90% και όχι στο 100% για το τι μπορεί να προκαλέσει δεδομένου πως έχουμε 3,5-4 χρόνια που υπάρχει και μας απασχολεί. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ αλλά δεν ξέρουμε τι προβλήματα θα έχουν στο απώτερο μέλλον αυτοί που πέρασαν την ασθένεια. Εκτός από τη νόσηση έχουμε και το λεγόμενο long covid, το μακρύ αυτό διάστημα που ο ιός επηρεάζει από τον εγκέφαλο μέχρι τα άκρα του σώματος. Επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Τα εμβόλια
Απαντώντας σε ερώτημα για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις με εμβόλια ο κ. Λογοθέτης είπε: «Υπάρχουν οι αντι-εμβολιαστές οι οποίοι είναι αντίθετοι με τη χρήση των εμβολίων και οι οποίοι δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Εμείς όμως που ανήκουμε στους γιατρούς που ασκούν προληπτική ιατρική και μετά από πολλά χρόνια έχουμε τα καλά και τα κακά των εμβολίων στον κόσμο, ξέρουμε πως είναι πολύ περισσότερα τα καλά και ελάχιστα τα κακά. Κάποιοι λένε πως δεν κάνουν το εμβόλιο γιατί εκείνοι που το έκαναν αρρώστησαν αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα καθώς έχουμε περιστατικά που έτσι κι αλλιώς θα συνέβαιναν. Οι αρρώστιες δεν σταμάτησαν ποτέ.
Αν κάποιος πάθει ένα νευρολογικό νόσημα που μπορεί να το πάθαινε χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο, εμείς θα ξέρουμε αν η ομάδα που έκανε το εμβόλιο αύξησε το ποσοστό των ανθρώπων που παρουσίασαν το συγκεκριμένο νόσημα και ενδεχομένως το συσχετίσουμε με το εμβόλιο. Δηλαδή ότι μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός νοσήματος. Παρακολουθούμε και βλέπουμε. Κάποιο εμβόλιο έσωσε ζωές όταν γινόταν, αλλά είχε και απώλεια γι’ αυτό σταμάτησε να γίνεται. Πρέπει να ξέρουμε εμείς ότι στον πόλεμο πάμε όλοι για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους και στον πόλεμο κάποιοι θα χαθούν για να ζήσουν οι υπόλοιποι. Δεν γίνεται να ζήσουν όλοι».
Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως κάποια άλλα εμβόλια παραμελήθηκαν λόγω της πανδημίας, συμπλήρωσε ο γιατρός.