Εδώ και τρεις εβδομάδες έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πληγέντες από την τελευταία μεγάλη κακοκαιρία θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν τις αποζημιώσεις.
Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή της αίτησης, για να λάβουν τα χρήματα που θα έχουν τη μορφή της εφάπαξ επιδότησης και ότι δεν αρκεί η αίτηση που κατέθεσαν στις υπηρεσίες της Ζακύνθου.
Αν κάποιος έχει καταθέσει μόνο την αίτηση στο Δήμο ή στην Αντιπεριφέρεια, αυτό δεν αρκεί καθώς υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει ν α τηρηθεί μέχρι το τέλος και να δοθούν όλα τα στοιχεία που θα ζητηθούν.
Η πλατφόρμα άνοιξε στις 8 Οκτωβρίου και η διεύθυνση είναι ianos-aid.services.gov.gr .
Όσοι έφεραν σε πέρας τη διαδικασία μόνοι τους πρέπει να ζητήσουν τη βοήθεια του λογιστή τους για να δουν αν όλα έγιναν σωστά, καθώς η ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο είναι προβληματική.
Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης είναι για την άμεση καταβολή της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες από την κακοκαιρία “Ιανός”, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα χρήματα που δίνονται είναι: 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις.
Για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης απαιτείται η συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο gov.gr με τη χρήση κωδικών Taxisnet. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων.
Στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής της πολιτείας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνδράμει τις εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις, χορηγώντας κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς κάθε κτιρίου και αυτή είναι μία διαφορετική διαδικασία που θα ακολουθήσει για όσους την επιλέξουν.
Οι αγρότες
Καταβάλλονται από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στις καλλιέργειες του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δικαιούχοι αγρότες είναι 6.743 και οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι είναι 169.
Οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α ανακοινωσαν πως για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας μεθόδους τηλεπισκόπησης, με δορυφορικές εικόνες και επιτόπιες γεωχωρικές επισημάνσεις των πληγεισών περιοχών, μεθόδους που πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού είναι να αποτελέσουν βασικά εργαλεία του στο άμεσο μέλλον, καθώς και με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και γενναίας χρηματοδότησης, καθίσταται εφικτή η εκταμίευση άμεσα ενός σημαντικού ποσού για την στήριξη των παραγωγών.
Ο ΕΛ.Γ.Α. σημειώνει πως εφαρμόζει τον Κανονισμό Ασφάλισης, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, για τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων, αλλά υπολογίζει την αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς τη μείωση κατά 20%, όπως μέχρι τώρα υπολογιζόταν. Η επόμενη πληρωμή προκαταβολών προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
2020.
A.Ξ.