Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ενοικιαζομένων δωματίων έφερε στν επιφάνεια ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Παναγιώτης Τοκούζης ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα ΕΡΜΗΣ για την άδικη μεταχείριση που υπάρχει σε σχέση με άλλους τουριστικούς επιχειρηματίες που ευνοούνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Τα πράγματα κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερα και ειδικά τα τελευταία χρόνια με τον κορονοϊό, τις συνεχείς αυξήσεις κλπ., όλα αυτά έχουν κάνει δύσκολη τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων και όχι μόνο για τον κλάδο μας. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους κόστη. Ο επιχειρηματίας δεν αντιμετωπίζεται καλά από το ελληνικό κράτος, ούτε στηρίχτηκε ποτέ. Τώρα δίνουμε αγώνες για να μπορέσουμε να εντάξουμε τα μικρά καταλύματα σε κάποια προγράμματα από αυτά που χρηματοδοτούν. Τα κριτήρια που μπαίνουν από την αρχή δεν μας βοηθούν» ανέφερε ο Πρόεδρος της Συνιμοσπονδίας.
Οι επαφές με την κυβέρνηση
Ο κ. Τοκούζης μίλησε για τις πιέσεις που ασκούνται σε ανώτατα κλιμάκια ώστε να βοηθηθεί ο κλάδος των μικρών καταλυμάτων και είπε: «Εμείς κάναμε μία συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο και ζητήσαμε να βγει ένα πρόγραμμα μόνο για τα μικρά καταλύματα και θα ενταχθούν σε αυτό οι επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν ανακαίνιση κι όχι μεγάλες επενδύσεις γιατί δεν μπορούν. Θέλουμε να είναι κάτι εφικτό για μας με 30 ή 40 χιλιάδες ευρώ επιδότηση και με ανώτατο τις 200 χιλιάδες ευρώ.
Τα προγράμματα αυτά είναι ένα κίνητρο για το μικρό επιχειρηματία να αναβαθμίσει λίγο την επιχείρησή του και να παραμείνει ανταγωνιστικός. Αν αυτά δεν γίνουν και στους μικρούς, αν δεν δοθεί ένα κίνητρο πως θα υπάρξει αναβάθμιση;
Ο μεγάλος επιχειρηματίας δεν έχει ανάγκη το ΕΣΠΑ γιατί επενδύει με σκοπό να μην πληρώνει στην Εφορία. Έτσι έχουμε κάθε χρόνο ένα καινούργιο ξενοδοχείο».
Ο αριθμός του προσωπικού στα προγράμματα
Ο κ. Τοκούζης επεσήμανε πως στα προγράμματα που υπήρχαν μέχρι τώρα αδυνατούσαν να ενταχθούν τα μέλη του φορέα που εκπροσωπεί και κυρίως για το κριτήριο του προωπικού.
«Αλλά ακόμα κι αυτό να μην υπήρχε, αναφερόμαστε σε προγράμματα που ξεκινούσαν από 60.000 ευρώ και πάνω, δηλαδή δεν ήταν για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ο βασικός κόφτης στο πρόγραμμα είναι το προσωπικό και τα καταλύματα λειτουργούν για 4-5-6 μήνες δεν κατάφεραν να πιάσουν αυτά που προβλέπονται από το πρόγραμμα. Αν μία επιχείρηση έχει μία καμαριέρα πως θα καταφέρει να ενταχθεί; Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει το κριτήριο του προσωπικού» σημείωσε ο Πρόεδρος της Συνομοςσπονδίας.