Μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει, με τον ευνοϊκότερο τρόπο για την οικονομία και την ανάπτυξη, το πακέτο των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα ποσά από το Ταμείο ανάκαμψης θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι το ελατήριο της ανάπτυξης, μετά την πανδημία του κορονοϊού, θα είναι ισχυρό για την Ελλάδα. “Πιστεύω ότι η ανάκαμψη θα είναι δυναμική το 2021. Και για εμάς είναι ένα σημαντικό έτος, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, στρέφοντας την οπτική του στην επαναλαμβανόμενα θετική αντίδραση των αγορών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι κυβερνητικός στόχος είναι να διατηρηθεί η σταθερή πρόσβαση της χώρας στις αγορές. “Τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πολλά. Μας παρέχουν τεράστιες δυνατότητες. Για να εφαρμόσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα”, είπε ο πρωθυπουργός, κρατώντας στην πρώτη γραμμή την κεντρική στρατηγική για περαιτέρω μείωση των φόρων και για στήριξη της εργασίας, μέσα από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. “Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να μη χάσουμε πολλές θέσεις εργασίας ως αποτέλεσμα της κρίσης”, συμπλήρωσε.
Ανοίγουμε τον τουρισμό, με την υγεία όλων στην πρώτη γραμμή
Στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στο μείζον για την πορεία της οικονομίας ζήτημα του ανοίγματος του τουρισμού. Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον επιτυχημένο τρόπο διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στον κόσμο, με την υγεία όλων στην πρώτη γραμμή. Ταυτόχρονα, έθεσε εκτός πλάνου το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lock down, κάνοντας λόγο για τοπικές καραντίνες, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
“Ελπίζω να μη φτάσουμε και πάλι στο κλείσιμο των συνόρων. Έχουμε ένα δυναμικό σχέδιο. Μπορεί να αλλάξει, εφόσον το απαιτήσουν οι καταστάσεις. Εάν πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας, δε θα διστάσουμε να το κάνουμε”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας, ταυτόχρονα, εκτενή αναφορά στα κυβερνητικές κινήσεις για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
“Κάναμε μία επένδυση στο σύστημα της υγείας. Και είναι μία επένδυση που θα μείνει”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η χώρα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας.
Στόχος η προσέλκυση επενδύσεων – Μηνύματα στις τράπεζες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εκτός πλάνου το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εκλογές, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει μπροστά της ακόμα τρία χρόνια… καθαρού ορίζοντα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η επένδυση στο Ελληνικό… παίρνει μπροστά από την επόμενη εβδομάδα, με την κατεδάφιση των πρώτων κτηρίων, τονίζοντας ότι οι προσέλκυση επενδύσεων παραμένει πάντα κομβική.
“Είναι μία συμμετρική απειλή, που μας επηρεάζει όλους στην Ευρώπη. Το 2020 δεν είναι 2010. Αντιμετωπίζουμε όλοι τα ίδια ζητήματα…”, ανέφερε και, μιλώντας και πάλι για το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα για την Ευρώπη προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης.
“Η κρίση μας υποχρέωσε να στρέψουμε το βλέμμα μας στην αλληλεγγύη. Είναι ένα πρώτο βήμα το Ταμείο. Σημαντικό… Υπάρχουν και άλλες προκλήσεις. Όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Είμαστε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης”, είπε.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα μας δε θα ξοδευτούν, όπως στο παρελθόν. “Θα ήταν έγκλημα αυτό”, σχολίασε και ανέδειξε τις μεγάλες ευκαιρίες, που ανοίγονται για την Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα και προς τις τράπεζες, καλώντας τες να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. “Πιέζουμε τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που τους παρέχουμε, για να φτάσουν τα χρήματα σε αυτούς που χρειάζεται”, είπε.
Πιο αναλυτικά:
Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Πράγματι, οι τρεις τελευταίοι μήνες αποτέλεσαν μια τεράστια πρόκληση για εμάς όπως και για κάθε χώρα, και με χαροποιεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε σχετικά καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας. Όπως σημείωσε και ο κ. Bloomberg, λάβαμε μέτρα πολύ νωρίς, ακούσαμε τους ειδικούς στους οποίους δώσαμε τον λόγο, και καταφέραμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι ήταν προς το συμφέρον τους να ακολουθήσουν τους αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που θέσαμε σε ισχύ. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά, ο αριθμός νεκρών ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, και αυτό που είναι πιο ενθαρρυντικό είναι ότι δεν έχουμε δει κάποια σημαντική έξαρση κρουσμάτων από τη στιγμή που αρχίσαμε να ανοίγουμε και πάλι την οικονομία, κάτι που έγινε πριν από ουσιαστικά έναν μήνα περίπου. Πλέον, η επόμενη μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να ξεπεράσουμε την οικονομική καταιγίδα που έρχεται. Προς το παρόν, το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν δύσκολο, όχι όμως καταστροφικό, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9% όταν ο μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 3,6%. Η εξήγηση που δίνω γι’ αυτό είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε από την ανάληψη της διακυβέρνησης είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν, και, ως εκ τούτου, οι δύο πρώτοι μήνες του έτους ήταν εξαιρετικά καλοί, κάτι το οποίο μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με θετική κεκτημένη ταχύτητα. Προφανώς η επόμενη πρόκληση για εμάς είναι εποχική και αφορά στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε να ανοίξουμε τη χώρα για να υποδεχθούμε τουρίστες. Ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, ελπίζουμε να διαφυλάξουμε όσα μπορούμε από μια χαμένη, για πολλούς, τουριστική περίοδο. Ωστόσο, έχουμε αναπτύξει πολύ λεπτομερή πρωτόκολλα με συγκεκριμένους κανόνες αναφορικά με το πώς σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουριστικό κλάδο και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε επισκέπτες από την 1η Ιουλίου.
Έχουμε τη σχετική βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει δεύτερη έξαρση στη διάρκεια του καλοκαιριού. Προφανώς, η αμέσως επόμενη πρόκληση αφορά την ανάκαμψη και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ερωτήσεις για το πώς σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή. Για να κλείσω τα εισαγωγικά μου σχόλια, θα ήθελα να αναφέρω ότι η κυβέρνηση αυτή εξελέγη πριν από ένα χρόνο με ένα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Κατά τη δική μου άποψη, ο κορονοϊός επιτάχυνε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις”.
Στο διάλογο που είχε με τη δημοσιογράφο Francine Lacqua, η οποίο μετέφερε τα ερωτήματα που έθεσαν τα μέλη της διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου, και ως το φθινόπωρο ή το χειμώνα υπάρξει εμβόλιο ή φάρμακο για τον κορονοϊό, το 2021 μπορεί να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για την Ελλάδα.
“Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, επειδή έχουμε θέσει τα θεμέλια για μια ταχεία ανάπτυξη, πιστεύω ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή. Έχουμε τη δυνατότητα το έτος 2021, το οποίο είναι ένα σημαντικό έτος καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, να είναι ένα έτος εξαιρετικά ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα”, σημείωσε.
“Η Ελλάδα έχει μία σταθερή κυβέρνηση, προσανατολισμένη σε μεταρρυθμίσεις, με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τρία χρόνια έως τις επόμενες εκλογές, δεν μεσολαβούν άλλες εκλογές. Άρα, έχουμε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων”, είπε ο πρωθυπουργός. “Ένας από τους λόγους για τον οποίο πολλές εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, ειδικά επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που εστιάζουν στην έρευνα και την ανάπτυξη…Δεν έχει να κάνει μόνο με τις παραλίες, τον υπέροχο καιρό και το όμορφο περιβάλλον, αλλά και με το ταλέντο, το ανθρώπινο κεφάλαιο”, τόνισε.
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Πηγή: www.capital.gr