Ανυποχώρητος απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την περιουσία της Μονής εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο οποίος το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 29-3 παραχώρησε συνέντευξη τύπου και ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να περάσει στο χώρο του πλατώματος του ναυαγίου.
«Πάντα είναι επίκαιρο ένα ναυάγιο αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για το ναυάγιο του ναυαγίου.
Πόσα χρόνια τώρα παιδευόμαστε με το ναυάγιο και άκρη δεν βρίσκουμε. Είχα την ελπίδα ότι ο βουλευτής της Ζακύνθου θα ήταν πιο σοβαρός γιατί μας λέει ότι 40 χρόνια δεν έκαναν τίποτα και αυτός με την κυβέρνηση, έκαναν. Δεν μας είπε τι έκανε. Και δεν θα ρωτήσω για τα υπόλοιπα που ήταν υποχρεωμένος να κάνει όπως στο νοσοκομείο, στο λιμάνι με τα κρουαζιερόπλοια κλπ.
Η εκκλησία ούτε πολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται αλά πορεύεται. Εγώ είμαι δεσπότης 40 χρόνια και εκείνος (σ.σ. ο βουλευτής) είναι 4-5 και έχει ο Θεός» είπε αρχικά ο Μητροπολίτης ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλα αυτά που έγιναν με πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας τα τελευταία 35 χρόνια και ξεκίνησε από το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός νεαρού ζευγαριού που συνέβη στη Ζάκυνθο όπου έκαναν διακοπές το 1987. Το ζευγάρι των φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη ήταν η Ρία Παπαποστόλου και ο Νικήτας Καβακόπουλος που βρέθηκαν νεκροί στα ορεινά σε δύσβατη περιοχή κοντά στην Αναφωνήτρια, με τον ιατροδικαστή να δίνει ως αιτία θανάτου τη θερμοπληξία και η τοπική κοινωνία να μιλά για έγκλημα, το οποίο ωστόσο δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.
Ο Μητροπολίτης είπε: «Ήταν μία περίπλοκη και δύσκολη εποχή όταν σκοτώθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου δύο παιδιά. Τότε αποφάσισα να δώσω φως και ασφάλεια εκεί και έφτιαξα περιφράξεις, έκανα τη ράμπα με 15 μέτρα σίδερα για να φωτογραφίζουν με ασφάλεια, έφτιαξα δρόμους, έφτιαξα τουαλέτες, έφτιαξα τα πάντα. Τα έφτιαξε η εκκλησία, γιατί εμείς δεν συνηθίζουμε να λέμε εγώ…»
Εσείς που ασχολείστε με τα κοινά ξέρετε ποιοι φταίνε και ποιοι κατέστρεψαν την περιοχή, είπε ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και συνέχισε: «Μήπως ο Δασάρχης μπορεί να μας πει γιατί η περιοχή είναι αναδασωτέα για μας και δεν είναι για κείνους που θέλουν να φτιάξουν παγκάκια κλπ;
Για το ιδιοκτησιακό υπάρχει σωρεία αποφάσεων, δικαστικών, ελληνικών και όχι μόνο. Και δεν πρόκειται να αφήσουμε σε καμία περίπτωση κανέναν καθώς έχουμε έτοιμα ασφαλιστικά μέτρα αν τολμήσει κανείς να περάσει προς τα εκεί. Δεν θα περάσει κανένας! Το κράτος είναι δίκαιο και οι άνθρωποι που υπηρετούν το κράτος να μάθουν τη δικαιοσύνη. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη ακόμα και όταν κάνει λάθη. Σε τελική ανάλυση ότι δεν βρούμε στην Ελλάδα, υπάρχει και το δικαστήριο της Ευρώπης και θα φτάσουμε μέχρι εκεί, αν κάποιοι νομίζουν πως εμείς είμαστε αφελείς και δεν ξέρουμε τι μας γίνεται!!! Φτάνει πια ο εμπαιγμός με τον «Παναγιώτη».
Ο Μητροπολίτης ασχολήθηκε με το ναυαγισμένο πλοίο και είπε: «Ο «Παναγιώτης» είναι ένα καράβι που σάπισε από τη θάλασσα, θα μπορούσε να παραμένει όπως είναι αξιοθέατο. Εμείς με το κάτω μέρος δεν έχουμε καμία σχέση. Ας κάνουν ότι θέλουν, ας το συντηρήσουν, ας το πετάξουν, ας βάλουν άλλο, ας κάτσουν εκείνοι…
Εκείνοι που δεν είναι αρμόδιοι είναι οι αξιότιμοι καθηγητές του Πολυτεχνείου τους οποίους εκτιμούμε για την επιστημοσύνη της αλλά για να φτιάξουν τον «Παναγιώτη» είναι ακατάλληλοι. Εκεί θα χρειαζόταν κάποιος από το Σκαραμαγκά που φτιάχνουν πλοία».
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης σχολίασε τα πολιτικά πράγματα και το ρόλο της κυβέρνησης λέγοντας : «Επειδή ο κ. Βουλευτής προτάσσει το εγώ της κυβέρνησης, εμείς λέμε πως η κυβέρνηση προσπαθεί και ο Βουλευτής κοιμάται. Γιατί όταν έχουμε ένα Νοσοκομείο που όταν μπεις θα πρέπει να πας την άλλη μέρα στην Πάτρα για να συνεχίσεις και έχει καταντήσει ένα πολυιατρείο ή κέντρο υγείας χωριού, θα πρέπει να ντρεπόμαστε.
Θα σας πω ένα παράδειγμα: μία γυναίκα μπήκε στο Νοσοκομείο με μία λιποθυμική κατάσταση γιατί της έπεσε το νάτριο. Της έβαλαν holder και την άλλη μέρα που το έβγαλαν είδαν πως δεν λειτουργούσε γιατί ήταν χαλασμένο. Αυτό είναι το κατάντημα του Νοσοκομείου μας. Ενός Νοσοκομείου που η εκκλησία κι εγώ φροντίσαμε να το φτιάξουμε. Τι έκαναν για το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου; Ένα τεράστιο κτίριο που είχε πολλές προϋποθέσεις για να αξιοποιηθεί και αφέθηκε βορά των ΡΟΜΑ και όχι μόνο».
Οι κινήσεις της εκκλησίας
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφέρθηκε στα νομικά όπλα που έχει η εκκλησία για να περιφρουρήσει την ιδιοκτησία της και είπε: «Εμείς έχουμε αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και δεν θα πατήσει κανείς το πόδι του στο πλάτωμα. Άμα θέλουμε θα φτιάξουμε εμείς και όχι να φάνε λεφτά, εκατομμύρια… πόσες επιτροπές έφτιαξαν για το ναυάγιο; Πόσες φορές αναγγέλθηκαν ποσά, τεράστια ποσά και πού πήγαν αυτά τα ποσά;
Εμείς θα είμαστε εδώ και θα είμαστε σε αυτές και στις άλλες εκλογές. Δεν είμαστε αντίθετοι με την κυβέρνηση αλλά με τα πρόσωπα που συγκροτούν την κυβέρνηση».
Για την Περιφέρεια ο Μητροπολίτης είπε ότι δεν έχει καμία δουλειά στην περιοχή αλλά μόνο στους δικούς της χώρους γιατί δεν έχει σχέση με την περιουσία της μονής και αναρωτήθηκε αν ζούμε σε δημοκρατία ή σε αυταρχικό κράτος. «Αν μπορεί το κράτος να κάνει ότι θέλει και όπου θέλει να μας το πουν» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόστομος.
«Εμείς θα απαγορεύσουμε να πάει κάποιος εκεί και θα το φράξουμε. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι είμαστε υπέρ του ναυαγίου με την έννοια της επισκεψιμότητας για να το βλέπει ο κόσμος γιατί εξυπηρετεί και τον τουρισμό μας στη Ζάκυνθο. Δεν είμαστε αντίθετοι με την προβολή του ναυαγίου, Είμαστε εντελώς αντίθετοι με την εισβολή του δημοσίου γιατί δεν έχει κανένα δικαίωμα το δημόσιο στην περιοχή της εκκλησίας. Όταν την πάρει την περιουσία της εκκλησίας και αν μπορέσει ποτέ να την πάρει, εδώ θα είμαστε. Σήμερα όμως δεν μπορούν.
Καλώ τους ανθρώπους που έχουν μυαλό, κυρίως τους επιχειρηματίες και τους ξενοδόχους, σε συμπαράσταση για να λειτουργήσει το ναυάγιο».
όλοι δίκιο έχουν γιαυτό είναι η περιοχή σε αυτήν την κατάσταση!!