Το yachting αποτελεί μία σημαντική πτυχή του τουρισμού τόσο πανελλαδικά όσο και στην Ζάκυνθο. Ωστόσο τα επίπεδα στα οποία κυμαίνεται μέχρι τώρα το yachting στο νησί μας είναι μειωμένα συγκριτικά με πέρυσι καθώς πρόσκομμα αποτελεί η έλλειψη υποδομών και προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο κος Πέτρος Κυπριώτης ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου εκπροσωπώντας το κομμάτι του yachting παρατηρεί για την κίνηση από το άνοιγμα της σεζόν μέχρι και τώρα ότι «σε σχέση με την περασμένη σεζόν η κίνηση στο yachting είναι πεσμένη. Η μείωση είναι γύρω στο 20%. Όπως ακούγεται και σε άλλα είδη τουρισμού, οι τουρίστες που έχουν έρθει δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή οικονομική κατάσταση. Βλέπουμε όμως με βάση τα μηνύματα και τις κρατήσεις που έχουμε ότι για τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού θα πάει καλύτερα το yachting στην Ζάκυνθο».
Όπως σημειώνει στη συνέχεια ο κος Κυπριώτης η μείωση στην Ζάκυνθο είναι εμφανέστερη σε σχέση με το υπόλοιπο Ιόνιο, καθώς πρόβλημα αποτελεί η απουσία υποδομών. Αναλυτικότερα αναφέρει ότι «όλα τα Επτάνησα έχουν μία μικρή πτώση αλλά η Ζάκυνθος έχει λίγο περισσότερη. Εξαίρεση αποτελεί η Κέρκυρα που έχει μία μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση στην Κέρκυρα οφείλεται στις υποδομές και η μείωση στην Ζάκυνθο οφείλεται στις μη υποδομές. Το ότι δεν διαθέτουμε μαρίνα και προβλήτα αποτελεί ένα μείον για την Ζάκυνθο και ένα συν για τα νησιά που διαθέτουν αυτές τις παροχές. Το μεγαλύτερο κομμάτι του yachting στην Μεσόγειο το έχει πάρει η Ελλάδα. Υπάρχει όμως πολύ μεγάλη έλλειψη χώρων ελλιμενισμού των σκαφών.
Όσοι λοιπόν διαθέτουν μαρίνα παίρνουν την μερίδα του λέοντος. Ελπίζω και εμείς στο μέλλον να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, γιατί είναι απαράδεκτο ένα πολύ τουριστικό νησί όπως είναι η Ζάκυνθος να μην έχει μία μαρίνα για σκάφη.
Για την υποστελέχωση του Λιμεναρχείου και του Λιμενικού Ταμείου που παρεμποδίζει το έργο όχι μόνο των ίδιων των υπηρεσιών αλλά και των επιχειρηματιών ο κος Κυπριώτης σχολιάζει ότι «η αταξία που παρατηρείται είναι λόγω της έλλειψης προσωπικού των υπηρεσιών. Είναι αλληλένδετα το Λιμενικό Ταμείο με το Λιμεναρχείο. Ο ένας συμπληρώνει την δουλειά του άλλου και χωρίς τους υπαλλήλους είναι ανύπαρκτοι. Το Λιμενικό Ταμείο δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του, γιατί δεν έχει υπαλλήλους. Στο Λιμεναρχείο συμβαίνει το ίδιο, καθώς οι υπάλληλοι είναι λιγότεροι από τους μισούς. Η βασική δουλειά του Λιμενικού Ταμείου είναι να έχει θέσεις ελλιμενισμού, παροχή υπηρεσιών και να κουμαντάρει τα πάντα στο λιμάνι. Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά όταν δεν υπάρχει προσωπικό; Ο κλάδος μας έχει ασκήσει πίεση μήπως υπάρξει μία βελτίωση. Όμως δεν έχει γίνει κάτι. Αυτό μάλλον θα πρέπει να οφείλεται σε πιο υψηλά κλιμάκια, γιατί δεν νομίζω ότι με όλες αυτές τις φασαρίες που έχουν γίνει ο εκάστοτε πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου να μην έχει ενδιαφερθεί. Αυτά τα πράγματα είναι υπηρεσιακά. Εμείς έχουμε κάνει τις καταγγελίες μας και νομίζω ότι μετά από αυτό έχει βελτιωθεί η κατάσταση».
ΣΟΦΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ