Σοβαρές αναμένονται να είναι οι ανατροπές στην περίφημη υπόθεση της επενδυσης του Κατάρ στα ορεινα μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις στο εξωτερικό ότι οι μεσίτες του συμβολαίου των 15.000 στρεμ. υπήρξαν χρηματοδότες των παράνομων ισλαμιστικών οργανώσεων στη Συρία.
Για το θέμα που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ως εξής:
“Δεν το γνωρίζω το ζήτημα και δεν γνωρίζω εάν αυτά τα οποία αναφέρει το δημοσίευμα είναι αληθή και εάν υπάρχει κάτι τέτοιο στη δικαιοσύνη. Είναι δεδομένο ότι εφόσον αποδειχτεί ότι κάποιος χρηματοδοτεί τζιχαντιστές από τη δικαιοσύνη, προφανώς και δεν θα έχει κάποια στήριξη σε κάποια επένδυση από το κράτος. Αλλά σας το λέω ειλικρινά δεν το γνωρίζω το θέμα και δεν ξέρω εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτό το οποίο μου λέτε”.
Σε διευκρίνιση του documentonews.gr ότι ο εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Pimana Κριστιάν Κοµέρ που εμπλέκεται στην επένδυση στη Ζάκυνθο, είναι ένας από τους 17 καταγγελθέντες στο Λονδίνο για χρηµατοδότηση της τροµοκρατίας, µέσα από ένα πλέγµα εταιρειών real estate και επενδύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν το γνωρίζω εάν έχει προχωρήσει η υπόθεση. Εάν υπάρξει κάποια πιο χειροπιαστή πληροφορία ή ενημέρωση θα σας απαντήσω και πιο συγκεκριμένα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Κοµέρ φαίνεται να είναι ιδιοκτήτης πάνω από 15 εταιρειών στην Ελλάδα.
Βασικό επιχειρηµατικό όχηµα του Κοµέρ είναι η Pimana, η οποία θα επένδυε υποτίθεται στη Ζάκυνθο. Στο ∆Σ της Pimana συµµετέχουν ο Ευθύµιος Μπουλούτας και ο Κωνσταντίνος Θανάσουλας, πρώην διευθύνων σύµβουλος της ΛΑΡΚΟ και άνθρωπος του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, όπως αναφέρει το Ντοκουμέντο.
Ορισμένοι από τους συµµετέχοντες στην επένδυση στη Ζάκυνθο, που παρουσιάστηκε ως σωτήρια, έχουν καταγγελθεί στα βρετανικά δικαστήρια ως χρηµατοδότες του Τζουλάνι και της ισλαµικής τροµοκρατίας.
Ο Κρ. Κοµέρ είναι ένας Λιβανέζος µε υπηκοότητα Καναδά που φαίνεται να επενδύει σε όλο τον κόσµο και σε όλο το φάσµα των επιχειρήσεων. Στη φερόµενη επένδυση της Ζακύνθου ο Κοµέρ είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας, η οποία αρχικώς εµφανιζόταν να διαχειρίζεται χρήµατα του εµίρη. Η αναζήτηση των δραστηριοτήτων του Κοµέρ οδηγεί όµως και στην υπόθεση CL-2021-332 στο Ανώτατο ∆ικαστήριο του Λονδίνου.
Σε αυτή την υπόθεση ο Σύριος Basel Hashwah, µαζί µε οµάδα άλλων µαρτύρων, έχει καταγγείλει την Qatar Bank, την Doha Bank και µια σειρά από επιχειρηµατίες, µεταξύ των οποίων και τον Κοµέρ για χρηµατοδότηση της τροµοκρατικής οργάνωσης Αλ Νούσρα του Μοχάµεντ Τζουλάνι.
Το δικαστήριο, το οποίο είναι σε εξέλιξη, πρέπει να κρίνει πρωτίστως αν οι κατηγορούµενοι, οι οποίοι είναι παράγοντες του Κατάρ, µπορούν να δικαστούν, αφού κάποιοι από αυτούς έχουν ασυλία.
Στην κρίση του δικαστηρίου υπεισέρχονται και θέµατα διεθνούς δικαίου, όπως το ερώτηµα αν µπορεί να δικαστεί το Κατάρ και οι παράγοντές τους ως χρηµατοδότες της τροµοκρατίας.